directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC demana formalment la substitució de la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra

A través d'una carta de Ridao a José Bono · El govern espanyol es va comprometre a retirar-la

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El portaveu i secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha adreçat una carta aquest dimarts al president del Congrés, José Bono, demanant formalment que 'disposi d'allò necessari' per procedir a 'la substitució' de l'exemplar de la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra per un altre que 'no només representi el parlamentarisme de l'Estat espanyol sinó també els principis democràtics que el sustenten'. En aquesta missiva a la que ha tingut accés l'ACN, Ridao considera que ERC no pot sinó donar suport a la voluntat expressada per els representants europeus i secundar la petició de retirada d'aquest exemplar. De fet, el govern espanyol va garantir que l'exemplar seria retirat, després que eurodiputats catalans, italians i alemanys ho demanessin.
constitució, àliga, franquista
Comparteix
   

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha exposat a Bono l'existència d'aquesta Constitució amb símbols feixistes a l'Eurocambra i ha recordat també 'el rebuig de nombrosos eurodiputat de diverses nacionalitats' davant aquest fet i la 'petició que l'exemplar sigui retirat'. Aquesta Constitució que 'conté clares referències predemocràtiques' no només atempta contra 'els pilars fonamentals de la institució europea sinó contra el contingut de la mateixa carta magna', ha argumentat Ridao.

Com a secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya, partit amb representació en aquesta cambra durant els 75 anys d'història, sempre s'ha significat per la defensa dels valors democràtics i de lluita contra el feixisme'. Per això 'no pot més que compartir la voluntat expressada pels representats europeus i afegir-se també la petició' de retirada de l'exemplar que va fer l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras.

Per tot aquest seguit de motius, el portaveu republicà insta Bono a que 'disposi d'allò necessari per esmenar l'actual estat de coses procedint a la substitució d'aquest exemplar per un altre que representi no només el parlamentarisme de l'estat espanyol sinó també dels principis democràtics que el sustenten'.

Després que l'ACN informés dijous passats dels símbols franquistes que hi ha a la Constitució espanyola que s'exhibeix al Parlament Europeu, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició d'una Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema 'Una, grande y libre'. CiU i ICV van anunciar que també demanaran explicacions i el PSC divendres passat ha reclamat a Bono que enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució 'amb els símbols constitucionals de l'Espanya democràtica'.

Cada estat membre de la UE ha d'oferir a l'Eurocambra una 'obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana' i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Manel fletxa Sant Jaume de Frontanyà
19 de gener de 2010, 13.55 h

Amb estima.

Un partit independentista ha de tenir com objectiu arreglar el país veí?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.