directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Esquerra lluita pel català a secundària

La formació impulsarà de nou una immersió lingüística als instituts davant la negativa d'Ernest Maragall

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Els republicans faran arribar al Govern un conjunt de noves propostes ara per ara plasmades en un esborrany. Algunes iniciatives són la redacció d'un nou decret d'ús del català a l'escola i establir que el català ha de continuar essent la llengua vehicular de l'ensenyament i de totes les matèries que no són lingüístiques.
classe secundaria institut alumnes adolescents
Una classe de secundària

Comparteix
   


Etiquetes
El català a la secundària en bona part dels centres catalans, malauradament, està en una situació de clara inferioritat i, sovint, molt marginat. Hi ha molts professors d'institut que fan les classes en castellà i als patis, entre entrepans, pilotes i cigarretes, la llengua vehicular entre els alumnes sol ser el castellà. Molts dels catalanoparlants canvien la llengua fins i tot per no sentir-se discriminats o diferents de la majoria o dels "caps de grup", que solen ser adolescents amb pintes d'imminent fracàs escolar.

Esquerra, en l'anterior legislatura, ja va voler intentar fer girar aquesta difícil truita. La consellera Marta Cid elaborà un seguit de projectes per iniciar els canvis. Llàstima que llavors Esquerra fou expulsada de l'executiu per votar no a l'Estatut i el projecte quedà en paper mullat.

Ara, però, la intenció d'incrementar l'ús del català entre els estudiants de l'ensenyament secundari torna a ser una de les prioritats dels republicans. Després dels intensos debats sobre la tercera hora de castellà, l'Executiva Nacional d'Esquerra debatrà una proposta de la Vicesecretaria General d'Acció Política que aposta per obrir el front a secundària i regular-hi la immersió, tal com s'apunta al decret que el govern català va aprovar fa unes setmanes pel que fa a la primària i que ha fet suar tant les files republicanes.

En un esborrany que es debatrà, s'hi proposa una redacció d'un nou decret d'ús del català a l'escola i establir que el català ha de continuar essent la llengua vehicular de l'ensenyament i de totes les matèries que no són lingüístiques.

Ara, el front està dins del mateix govern: les negociacions amb el departament que comanda el socialista Ernest Maragall no es preveuen fàcils, davant la negativa del conseller d'Educació a les propostes dels republicans.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Pep fletxa El Masnou
11 de juliol de 2007, 12.21 h

Jo no puc entendre per què durant tants anys s'ha permès en aquest país nostre que ha secundaria es fessin classes en castellà.
I d'una anys cap aquí en valencià


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa València
11 de juliol de 2007, 08.37 h

El problema es per què Ernest Maragall és Conseller d'Educació. Com es pot pactar un Govern i no tindre la cartera d'Educació, com a l'anterior Govern?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
10 de juliol de 2007, 23.20 h

Tinc una altre idea: cada dia quan arribin a classe fer-los cantar l'himne de riego (amb català, es clar!)i també obligar-los a fer més de historia de Catalunya, i que coneguin l'origen dels nostres governants, els actuals no!, sinò que era el parlament, perque és va constituir, a qui havien d'ajudar, buenu, això també o podrien fer els nostres politics! I lu millor de la reforma... en ves de fer educació, educació fisica, fer classes militars i doctrinarlos per una possible invasió! V... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi fletxa l'h
10 de juliol de 2007, 22.59 h

La proposta s'ha de mesurar bé!!!
Hi ha risc de no aconseguir res i a part,faci efecte contrari!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
JM fletxa Sant Boi
10 de juliol de 2007, 15.25 h

Molta faramalla i molt foc d'encenalls, coneixeu la història de Pirros rei de l'Èpir i el significat de l'expressió "victòria pírrica"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.