La Plataforma per la Llengua cita el Directe!cat com a exemple de la bona situació del català
En el seu informe del 2012, la plataforma radiografia la bona salut de la llengua catalana a Catalunya, a Europa i al món
Els mitjans de comunicació són clars exemples de la salut d’una llengua. Al seu informe del 2012, la Plataforma per la Llengua repassa la situació del català en diversos àmbits. En l’apartat de mitjans de comunicació digitals, l’informe menciona l’ara.cat i el Directe!cat com a exemples de tota la pluralitat existent de mitjans de comunicació digitals en català. L’informe també posa de manifest que el català és 27ª llengua del món en pes econòmic i és la 14ª llengua més parlada de la Unió Europea i la llengua número 100 més parlada del món –de prop de 7.000 llengües que es calcula que existeixen al món. Això li atorga al català l’estatus de llengua mitjana d’Europa, i no pas de llengua minoritària.
L’informe també proporciona dades sobre l’expansió i dinamisme del català. A tall d’exemple, menciona que el català ha guanyat 500.000 parlants en els darrers 7 anys, la qual cosa suposa un increment de gairebé el 6%. Pel que fa al dinamisme de la llengua, es calcula que el català és la 22ª llengua més traduïda del món.Això no obstant, no tot són 'flors i violes'. La situació del català també té molts elements que cal millorar. La Plataforma per la Llengua posa de relleu que la situació política actual, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, no és favorable a la llengua i planteja dificultats per a la normalització lingüística.
El més problemàtic es planteja en l’àmbit del cinema. Tan sols el 3% de les sessions de cinema a Catalunya són en català, malgrat que 24% dels espectadors prefereix veure el cinema en llengua catalana. Un altre aspecte a millorar té a veure amb les joguines, atès que només un 6% de les joguines que es venen a Catalunya inclouen el català. L’etiquetatge en català també es converteix en aspecte a millorar, atès que de les 30 marques més venudes a Catalunya, tan sols una etiqueta en català malgrat que el Codi de Consum les hi obliga.