Si es dóna suport a Escòcia, per què no es fa un referèndum aquí?
Aquesta és la pregunta que s'ha fet el subgrup de Solidaritat al Parlament de Catalunya, que instarà la institució a pronunciar-se sobre una consulta independentista a Catalunya
El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha anunciat aquest dilluns que el seu subgrup presentarà una interpel·lació amb la corresponent moció perquè el Parlament es pronunciï sobre la convocatòria d'una consulta popular sobre la independència de Catalunya. 'De la mateixa manera que el ple va expressar el suport a un referèndum a Escòcia, ara demanem a la Generalitat que convoqui un referèndum aquí', ha argumentat en roda de premsa, on ha aprofitat també per fer una crida perquè el Govern escolti la veu dels milers de persones que es van manifestar en contra de la reforma laboral, i retiri el seu suport a una iniciativa, ha dit, 'espanyolista'.
Després que el Parlament expressés el seu suport al referèndum escocès a partir precisament d'una moció de SI, Bertran ha anunciat que el seu grup presentarà una interpel·lació en el proper ple per tal de poder votar una nova moció en la sessió plenària del 14 i el 15 de març sobre la convocatòria d'una consulta independentista. 'Estem molt contents que el Parlament es posicionés al costat del poble escocès. Ara li demanem que estigui al costat del poble català', ha argumentat Bertran, que ha apuntat que amb aquesta moció, es podrà veure 'quines són les forces que es posen al costat del poble català i quines no'.Ha remarcat que aquesta votació estarà molt a prop de la celebració del congrés de CDC, i ja es podrà comprovar 'si la transició nacional de Convergència va cap al referèndum o no'. El líder independentista ha apuntat, a més, que les enquestes revelen que hi ha més partidaris de la independència a Catalunya que no pas a Escòcia, i més diputats al Parlament si es compten els d'ERC, SI, CiU i ICV-EUiA. Bertran ha estimat que el PSC es podria abstenir, com va fer amb la moció d'Escòcia, i per això ha afirmat que només hi podria haver l'oposició de PPC i C's.
Ha afegit que no caldria demanar permís a l'Estat si es fa servir la figura de la consulta popular, però igualment ha subratllat que si David Cameron ha donat permís, Mariano Rajoy, soci del conservador, 'es queda sense oxigen, sense espai i sense cap altra alternativa que no sigui donar suport a la democràcia'.
SI ha celebrat aquest cap de setmana la seva assemblea, on ha aprovat l'estratègia dels propers mesos, que passa per plantejar ara aquesta moció i celebrar el mes de maig una segona convenció nacional de transició a la independència. En ella, juristes de renom de Catalunya i d'altres països redactaran les bases d'una llei de transició a la independència.
Amb aquestes bases, SI elaborarà l'articulat i l'anirà explicat a col·lectius, associacions, sindicats, patronals, entitats empresarials. Un cop finalitzat aquest procés, entraran la llei al Parlament l'any 2013, el mateix any, ha destacat Bertran, en què 'fracassarà el pacte fiscal' i es visualitzarà que el PP de Mariano Rajoy rebutja el projecte de CiU.
Sobre la manifestació en contra de la reforma laboral que va tenir lloc diumenge, Bertran ha instat el Govern de CiU a escoltar la veu del carrer i oposar-se a una iniciativa 'espanyolista' i que va en contra dels sectors productius de Catalunya i dels drets dels treballadors. El secretari general de SI ha recriminat a CiU que ara estigui 'prioritzant els pactes amb el PP' i no es posi al costat dels catalans.
Segons Bertran, ara cal crear llocs de treball, però aquesta reforma el que fa és facilitar que se'n destrueixin, el que fa augmentar l'atur i reduir la capacitat de consum. 'Aquesta reforma laboral és anticatalana en la mesura que no dóna resposta a les necessitats dels sectors productius de Catalunya, que volen crear llocs de treball de valor afegit per crear productes de qualitat i exportar-los, i no una reforma que vol reduir costos laborals', ha resumit.