directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 11:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Otamendi: 'Mai la part política d'ETA s'havia posicionat tant fermament contra la lluita armada'

L'exdirector d'Egunkaria creu que s'està gestant l'abandonament de les armes

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'exdirector d'Egunkaria i actual director de Berria, Martxelo Otamendi, s'ha mostrat esperançat respecte a un possible abandonament de la violència per part d'ETA, fruit del procés de debat intern que ha iniciat l'esquerra abertzale els darrers mesos. Segons Otamendi, s'està parlant d'un 'canvi estratègic' que podria comportar l'abandonament madur i unilateral de la lluita armada. En aquest sentit, Otamendi situa els empresonaments d'Otegi i la cúpula de Batasuna en l'estratègia del Govern espanyol per forçar la banda armada a continuar atemptant, ja que un final de la violència gestat des de l'esquerra abertzale no tindria el mateix valor simbòlic que la fi d'ETA a través d'una 'derrota militar' espanyola. 
Martxelo Otamendi
Comparteix
   

En aquest sentit, Otamendi ha assegurat que caldrà estar atents al procés de debat intern de l'esquerra abertzale, pel qual la banda terrorista podria plantejar-se 'tancar la persiana' i abandonar la lluita armada. Otamendi ha recordat que ETA fa cinc mesos que no atempta, el període més llarg de treva no declarada.

'Els processos durant una treva pública són un desastre', ha recordat Otamendi, que valora positivament el període de reflexió interna a l'esquerra abertzale, que malgrat les detencions de la cúpula i una trentena de joves contina endavant. Per Otamendi, el ministeri d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, pretén a través d'aquestes detencions forçar l'actuació d'ETA, ja que les forces de seguretat de l'Estat estarien acaronant la derrota militar d'ETA.

Per Martxelo Otamendi una derrota militar d'ETA seria un triomf del Govern espanyol amb conseqüències tant a nivell internacional com intern a Euskadi, mentre que un procés de reflexió interna que culminés amb la decisió unilateral d'abandonar les armes faria pujar electoralment l'esquerra abertzale 'com un canó'.

Actes de suport a Egunkaria


Otamendi és aquesta setmana als Països Catalans, en actes de suport als periodistes d'Egunkaria jutjats per una vinculació amb ETA mai provada. El judici contra Egunkaria pel tancament decretat per l'Audiència Nacional espanyola el 2003 es troba a la fase final, mentre que la denúncia d'Otamendi per tortures a l'Estat espanyol es troba actualment a Estrasburg, on el Tribunal Europeu de Drets Humans podria condemnar l'Estat espanyol per manca de garanties del compliment de la llei en els interrogatoris.

'L'Egunkaria no tornarà'

En cas que finalment quedin absolts dels càrrecs que se'ls imputa, Otamendi s'ha mostrat contrari al retorn d'Egunkaria, clausurat l'any 2003 per ordre de l'Audiència Nacional espanyola i en aquell moment l'únic diari escrit íntegrament en basc. Otamendi assegura que tornar a reeditar-lo no tindria sentit perquè ja hi ha un diari en basc, el Berria, que recull el seu esperit. A més, al seu entendre, el mercat actual fa inviable dos diaris en aquesta llengua. 'Que més voldríem', ha afegit. Malgrat això, no ha descartat que se'n pugui publicar un número especial si finalment se'ls absol.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
23 de gener de 2010, 00.06 h

-mai la part política d'eta NO s'havia posicionat


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Voltaire fletxa Ries Baixes
21 de gener de 2010, 15.45 h

Aquests bascos que no vinguin ara a demanar ajut als catalans que ells no han fet mai res per nosaltres i a més ens consideren inferiors. Nosaltres no tenim ni tan sols la mitat de la mitat dels privilegis que ells tenen. Aportem un 20% del PIB espanyols i ells tan sols el 6'7% ( i els Navarresos un 1'7%). Per a mi bascos, navarresos, riojans i castellans van surtir del mateix magma ( riba de l'Ebre amunt, riba de l'Ebre avall ) tot i que s'esballarin i parlin uns euskar i altres lo mateix per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 de gener de 2010, 08.00 h

a l'estat ep.panyol, no l'hi interessa que ETA desapareixi. En tot cas, si que es veritat que busca una derrota militar per demostrar qui mana. Es patétic estar dins aquest estat (que no volem, però aixi ens ho hem trobat) i la única forma de poder pensar per nosaltres mateixos, es estar deslligats d'ell. I només hi ha una forma: estar tots els catalans units, siguin quines siguin les nostres idees polítiques, dretes i esquerres, tota a una!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.