
Otamendi: 'Mai la part política d'ETA s'havia posicionat tant fermament contra la lluita armada'
L'exdirector d'Egunkaria creu que s'està gestant l'abandonament de les armes
L'exdirector d'Egunkaria i actual director de Berria, Martxelo Otamendi, s'ha mostrat esperançat respecte a un possible abandonament de la violència per part d'ETA, fruit del procés de debat intern que ha iniciat l'esquerra abertzale els darrers mesos. Segons Otamendi, s'està parlant d'un 'canvi estratègic' que podria comportar l'abandonament madur i unilateral de la lluita armada. En aquest sentit, Otamendi situa els empresonaments d'Otegi i la cúpula de Batasuna en l'estratègia del Govern espanyol per forçar la banda armada a continuar atemptant, ja que un final de la violència gestat des de l'esquerra abertzale no tindria el mateix valor simbòlic que la fi d'ETA a través d'una 'derrota militar' espanyola.
En aquest sentit, Otamendi ha assegurat que caldrà estar atents al procés de debat intern de l'esquerra abertzale, pel qual la banda terrorista podria plantejar-se 'tancar la persiana' i abandonar la lluita armada. Otamendi ha recordat que ETA fa cinc mesos que no atempta, el període més llarg de treva no declarada.'Els processos durant una treva pública són un desastre', ha recordat Otamendi, que valora positivament el període de reflexió interna a l'esquerra abertzale, que malgrat les detencions de la cúpula i una trentena de joves contina endavant. Per Otamendi, el ministeri d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, pretén a través d'aquestes detencions forçar l'actuació d'ETA, ja que les forces de seguretat de l'Estat estarien acaronant la derrota militar d'ETA.
Per Martxelo Otamendi una derrota militar d'ETA seria un triomf del Govern espanyol amb conseqüències tant a nivell internacional com intern a Euskadi, mentre que un procés de reflexió interna que culminés amb la decisió unilateral d'abandonar les armes faria pujar electoralment l'esquerra abertzale 'com un canó'.
Actes de suport a Egunkaria
Otamendi és aquesta setmana als Països Catalans, en actes de suport als periodistes d'Egunkaria jutjats per una vinculació amb ETA mai provada. El judici contra Egunkaria pel tancament decretat per l'Audiència Nacional espanyola el 2003 es troba a la fase final, mentre que la denúncia d'Otamendi per tortures a l'Estat espanyol es troba actualment a Estrasburg, on el Tribunal Europeu de Drets Humans podria condemnar l'Estat espanyol per manca de garanties del compliment de la llei en els interrogatoris.
'L'Egunkaria no tornarà'
En cas que finalment quedin absolts dels càrrecs que se'ls imputa, Otamendi s'ha mostrat contrari al retorn d'Egunkaria, clausurat l'any 2003 per ordre de l'Audiència Nacional espanyola i en aquell moment l'únic diari escrit íntegrament en basc. Otamendi assegura que tornar a reeditar-lo no tindria sentit perquè ja hi ha un diari en basc, el Berria, que recull el seu esperit. A més, al seu entendre, el mercat actual fa inviable dos diaris en aquesta llengua. 'Que més voldríem', ha afegit. Malgrat això, no ha descartat que se'n pugui publicar un número especial si finalment se'ls absol.
Notícies relacionades
- Multitudinària manifestació a Bilbao en favor dels processats d'Egunkaria 20.12.2009.
- Les JERC i les joventuts d'Aralar despleguen una pancarta de suport a Egunkaria i a la llibertat d'expressió 15.12.2009.
- Comença el judici contra els cinc directius de l''Egunkaria', set anys després del seu tancament 15.12.2009.
- Martxelo Otamendi demana al Partit Socialista d'Euskadi que 'es catalanitzi' 17.05.2009.
- El Govern basc demana que s'arxivi el cas Egunkaria 20.02.2009.