directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 22:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els Papers de Salamanca tornen a casa

Comença el retorn dels Papers de Salamanca a famílies, partits i sindicats. Tanmateix, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, avisa que encara hi ha 'massa' documents a Salamanca

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La Generalitat ha començat a retornar aquest dilluns al matí documents privats que es trobaven entre els papers de Salamanca. Ha estat en un acte simbòlic a l'Arxiu Nacional de Catalunya, presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Es tracta d'un total de 85 fons de particulars que van arribar a Catalunya des del 2008, 25 dels quals són fons d'associacions i entitats, 21 de persones físiques i 39 de partits i sindicats. De moment, han recollit els documents aquelles persones o entitats que n'han pogut acreditar la propietat, entre els quals s'hi troben ERC, el PSUC, l'UGT o la filla de Francesc Cambó, entre d'altres. Mascarell ha recordat que encara hi ha 'massa' documents a Salamanca.

Comparteix
   


Etiquetes
Els treballs de selecció i descripció de les unitats documentals han permès identificar i digitalitzar fins a dia d'avui un total de 85 fons documentals de particulars, partits polítics, sindicats i associacions diverses. Es tracta bàsicament d'estatuts, carnets dels militants, fitxers, actes de reunions i butlletins, entre d'altres tipus de documentació. Són tots aquells documents que van ser espoliats a privats durant el franquisme, al marge dels arxius que van ser manllevats de la Generalitat republicana. 

De moment un total de 14 famílies, partits o sindicats han pogut acreditar la propietat dels documents. La resta tenen temps fins el gener del 2013 per demostrar que la documentació els pertany. Aquest dijous s'han lliurat arxius a Helena Cambó, filla de Francesc Cambó; Teresa Rovira, néta d'Antoni Rovira i Virgili; Elianne Pàmies, filla de Josep Pàmies i Mercè Romeva, filla de qui fou diputat d'Unió Pau Romeva.

L'actual president d'ERC, Oriol Junqueras, ha recollit els documents que pertanyen al seu partit; el diputat al Parlament d'ICV Jaume Bosch -acompanyat del secretari general de la formació ecosocialista, Joan Herrera- ha recollit els documents que van ser confiscats al PSUC. El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez ha estat l'encarregat de rebre els fons del seu sindicat. 

Encara hi ha "massa" documents a Salamanca
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat durant el seu discurs que el retorn d'aquests documents és un acte de 'dignitat nacional'. Ha afegit que els pobles que reconeixen i reconstrueixen el passat, 'estan mirant amb insistència i voluntat constructiva el futur'. En el mateix sentit, ha lamentat que a dia d'avui hi hagi 'massa' documents que encara estan a Salamanca i que no han tornat a Catalunya, 'cosa difícil d'entendre per tots els que estem aquí'.

Per la seva banda, el membre de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, ha destacat que aquest 'no és un acte simbòlic', sinó que és un acte que té com a objectiu la 'restitució material efectiva' per les persones 'a les quals se'ls va prendre allò que era seu'. Per la seva banda, Josep Maria Alvarez, d'UGT, ha demanat l'anul·lació del judici a l'expresident Lluís Companys.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
21 de febrer de 2012, 13.18 h

NO és veritat que hagin tornat tots els papers! Encara queden uns 1,000 lligalls per tornar - a amos o hereus. Al pas que van, no quedarà viu ni cap amo ni cap hereu...Quina vergonya. No compleixen ni les lleis que aproven - o sigui la del 2005 que ordenava tornar-los TOTS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Andrea fletxa Gavà
20 de febrer de 2012, 17.25 h

Que se'ls confitin. Els van robar i els tornen amb comptagotes. Ja veieu, quina victòria. Els que han de tornar són els papers corresponents als 22.000 milions d'euros que cada any ens roben als catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pilar fletxa Cornellà
20 de febrer de 2012, 16.44 h

ens venen una greuge com una conquesta!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.