directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 14:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Una Constitució amb símbols franquistes seguirà representant l'Estat espanyol a l'Eurocambra

Tan sols es passarà pàgina per amagar l'àliga, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'original de la Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre' no es retirarà del Parlament Europeu, tal i com s'havia compromès a fer el govern espanyol que ha optat per, simplement, passar la pàgina que ara exhibeix aquesta simbologia per amagar-la. Així ho han assegurat a l'ACN fonts parlamentàries del PSOE i del PP, que apel·len al 'valor històric incalculable' d'aquest exemplar del 1978, signat pel rei i pels pares de la Constitució, per mantenir-lo exposat a Brussel·les. Molt probablement, la Constitució espanyola s'exposarà oberta per la pàgina dels drets i deures fonamentals, els articles 14-29 del capítol segon, que 'mostren la realitat democràcia de l'Espanya actual', defensen les fonts consultades. Un exemplar de les mateixes característiques s'exposa al Congrés espanyol utilitzant la mateixa fórmula per amagar els símbols feixistes.
constitució, àliga, franquista
Comparteix
   

Al Congrés dels Diputats també s'exposa l'original del 1978, però no mostra l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre' perquè està obert per la disposició final. Amb aquesta mateixa fórmula es vol evitar la retirada de la Constitució que s'exhibeix a l'Eurocambra i que incomoda als eurodiputats catalans. Després que l'ACN informés, dijous passat, que des del 1998 aquesta simbologia representa l'estat espanyol a Brussel·les, tots els partits catalans i el PSOE van exigir-ne la retirada immediata. I fins i tot la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, va reconèixer que 'evidentment s'ha de substituir'.

'Seria forassenyat, absurd, retirar un original tan valuós, només n'hi ha quatre al món: a la Sarsuela, al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu', adverteixen fonts del PP a Brussel·les. 'És lògic que ho demani ERC, però no el PSOE, és la Constitució aprovada en referèndum pels espanyols', defensen. Va ser precisament el popular Federico Trillo, com a president del Congrés espanyol, qui va enviar a Brussel·les aquest original amb la simbologia franquista el 1998, després que el Parlament Europeu hagués demanat a tots els estats membres de la UE que li fessin una donació d'alguna obra d'art representativa del seu patrimoni. Per això, ara és l'actual president de la cambra baixa, el socialista José Bono, qui hauria de decidir si retirar o no la Constitució amb l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre'.

S'exhibiran els articles dels drets i deures fonamentals
Els eurodiputats del PSOE li han escrit demanant-li que la substitueixi per un exemplar amb l'escut actual de l'Estat, però ara accepten que simplement se li giri la pàgina. 'El que és important és que no es mostri un símbol que no es correspon al de la realitat democràtica, que no reflecteix l'Espanya actual i els articles dels drets i deures fonamentals són una bona opció', ha admès l'eurodiputada socialista Maria Muñiz. Si Bono no pren una decisió aviat, la mesa del Parlament Europeu podria prendre la iniciativa i decidir que s'obri la vitrina i se li passi la pàgina a la Constitució per amagar l'escut amb l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre', que com l'ACN ja informava dijous passat era l'oficial de l'Estat del 1978 al 1981.

L'original de la Constitució s'exposa en una de les sales més transitades de l'Eurocambra, a la tercera planta de l'edifici Altiero Spinelli, que connecta els despatxos dels eurodiputats amb l'hemicicle, a pocs metres. Es troba tot just davant d'una de les cafeteries més concorregudes, dels estudis de la ràdio del Parlament Europeu i del set de televisió, des d'on es fan connexions en directe, i s'exhibeix obert de manera que mostri clarament l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre'. França es fa representar per un bust de Víctor Hugo i un manuscrit de la seva llei d'amnistia. Bèlgica exhibeix una cadira del seu Senat, Itàlia una màquina estenogràfica, el Regne Unit i Irlanda pintures i imatges històriques dels seus parlaments i Grècia, Portugal o els països escandinaus obres d'art.

Els eurodiputats d'ERC, CiU i ICV, Oriol Junqueras, Ramon Tremosa i Raül Romeva, van exigir la retirada d'una simbologia franquista que 'recorda de forma tan explícita un règim totalitari, una dictadura feixista'. I l'eurodiputada del PSC, Maria Badia, va demanar al PSOE que instés Bono a substituir l'original del 1978. Fins i tot eurodiputats alemanys i italians es van afegir a la previsió. 'És una catàstrofe que a l'Eurocambra hi hagi un símbol franquista. A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així', va denunciar l'eurodiputada alemanya Cornelia Ernst. L'italià Rosario Crocetta també va demanar la 'desfeixisització' de les institucions i va recordar que a Itàlia 's'ha tret de tots els edificis públics tant el feix romà, l'element que distingia el feixisme, com els lemes de 'Viva il Duce' i totes les inscripcions d'exaltació de la guerra o contra els jueus'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
John. fletxa Tegucigalpa
22 de gener de 2010, 17.49 h

Quan governin els mussulmans, ja ho canviaran ells. No cal patir-hi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
cinicat fletxa Barcelona
22 de gener de 2010, 06.41 h

Jo no passaria ni la pàgina. Em sembla molt bé que a Brussel·les s'exhibeixi un exemplar de la Constitució espanyola, l'autèntica, la que es va aprovar el 1978, sense retalls ni censures.

És una qüestió d'honestedat i de memòria històrica. Aquesta és, amb l'aliga, amb el jou i amb el lema franquista, la Constitució que es va aprovar i que ara alguns voldrien maquillar.

No es hauria de fer cap angúnia que s'exhibeixi això a Europa. El que ens hauria de fer angúnia és q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Albert fletxa Osona
21 de gener de 2010, 12.21 h

La seva democràcia és el maquillatge del franquisme i la imposició de l'oblit. NO A LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA, REDACTADA ENTRE D'ALTRES, PER FRANQUISTES AMB RESPONSABILITATS AL RÈGIM!. Espanya, com sempre, la vergonya d'Europa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marcel D. fletxa Girona
21 de gener de 2010, 12.09 h

Una metàfora perfecta (en realitat una metonímia) de la situació política real. La constitució espanyola i el constitucionalisme espanyol és exactament això. Oriol, s'ha de denunciar el pacte constitucional perquè fou un pacte amb el franquisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 de gener de 2010, 11.32 h

Passar pàgina!?



cinisme brutal!



..i el més anguniós serà veure com el parlament europeu s'hi avé tranquil·lament.



La cosa esta molt podrida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.