directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els eurodiputats d'ERC, CiU i ICV veuen insuficient la mesura de passar la pàgina de la Constitució per amagar-ne els símbols franquistes

El govern espanyol s'havia compromès a retirar-la · El Congrés, el Senat i La Sarsuela també exhibeixen exemplars com aquest

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els eurodiputats d'ERC, CiU i ICV, Oriol Junqueras, Ramon Tremosa i Raül Romeva, veuen insuficient la mesura que l'Eurocambra proposa de passar la pàgina de l'original de la Constitució espanyola que exhibeix símbols franquistes al Parlament Europeu. Mentre Junqueras considera que aquesta decisió respon 'segur' a 'pressions dels polítics espanyols', Tremosa ha qualificat el gest com 'una metàfora de la transició incompleta que no satisfà la major part dels catalans' i Romeva ha declarat el seu desig que la decisió d'amagar l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre' que exhibeix la Constitució en lloc de canviar el volum 'no sigui definitiva'.
junqueras, aguila franquista, parlament europeu
Comparteix
   

'Tinc la sensació que el president del Parlament Europeu ens dóna la raó però que, al mateix temps, no s'atraveix a obrar en conseqüència, i aleshores la pregunta és 'quines pressions ha hagut de rebre per part dels polítics espanyols per prendre una decisió que en el fons consisteix a amagar sota la catifa quelcom que ell sap que no ha de ser aquí?', es pregunta Junqueras. En aquest sentit, l'eurodiputat d'ERC ha volgut mostrar la seva 'solidaritat' amb el president de l'Eurocambra. 'Que sàpiga que no està sol enfront de les pressions dels polítics espanyols', ha declarat Junqueras, convençut que una decisió d'aquest tipus 'segur que és contrària a allò que li dicta la consciència' al president del Parlament Europeu, Jerzey Buzek. 'Per la seva condició de polonès, un país que va ser víctima de l'agressió estalinista i l'agressió nazi, que va comptar amb les tropes de la 'división azul', segur que és conscient que aquesta simbologia que ens recorda el feixisme està fora de lloc al Parlament', ha afirmat Junqueras.

Una metàfora de la transició incomplerta
Tremosa ha explicat que, a la pàgina de la Constitució que actualment està oberta a l'Eurocambra, al costat dels símbols franquistes hi ha 'la firma del rei espanyol'. Un fet que, per Tremosa, 'és una metàfora de la transició incompleta que no satisfà la major part dels catalans'. 'És com si no es volgués fer la ruptura completa amb el règim anterior', ha declarat l'eurodiputat convergent, que ha recordat com el projecte franquista de crear 'el gran Madrid' i convertir la capital espanyola en una ciutat forta com París, provincianitzant la perifèria, 's'ha culminat en democràcia', perquè és un projecte que comparteixen tant el PP com el PSOE. 'No s'han transferit impostos, ni aeroports, ni trens ni ports, per tant, en els grans temes encara estem centralitzats', ha recordat Tremosa, que considera que 'passar la pàgina però no moure el llibre és una metàfora vella de com des de Madrid tot segueix lligat i ben lligat'.

Romeva, en conèixer la decisió de l'Eurocambra, ha mostrat sorpresa i frustració, 'ja que tenim edicions més actualitzades de la Constitució i, com que hem de mirar cap endavant, crec que hagués estat un bon gest canviar-ne l'edició', ha afirmat. 'Espero que la decisió no sigui definitiva', ha sentenciat l'eurodiputat d'ICV.

Per evitar la retirada de la Constitució que s'exhibeix a la seu de Brussel·les de l'Eurocambra, fonts parlamentàries han proposat utilitzar la mateixa fórmula que se segueix al Congrés dels Diputats espanyol, on també s'exposa l'original del 1978, però no mostra l'àguila, el jou i les fletxes i el lema 'Una, grande y libre' perquè està obert per la disposició final. Fonts parlamentàries han apuntat que, molt probablement, la Constitució s'exposarà a Brussel·les oberta per la pàgina dels drets i deures fonamentals.

Impossible a la resta d'Europa
Junqueras ha recordat que 'cap altre estat d'Europa no exposa a les institucions europees simbologia vinculada a règims totalitaris'. És més, la llei fonamental tant a Alemanya com a Itàlia prohibeix explícitament l'ús de símbols feixistes. 'És una catàstrofe que a l'Eurocambra hi hagi un símbol franquista. A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així', va denunciar l'eurodiputada alemanya Cornelia Ernst en declaracions a l'ACN. L'italià Rosario Crocetta també va demanar la 'desfeixisització' de les institucions i va recordar que a Itàlia 's'ha tret de tots els edificis públics tant el feix romà, l'element que distingia el feixisme, com els lemes de 'Viva il Duce' i totes les inscripcions d'exaltació de la guerra o contra els jueus'.

L'Euorcambra té exposats objectes representatius de la 'vida política, parlamentària o ciutadana' dels 27 estats membre. 'Estònia ha donat un piano de cua, per què hi ha d'haver aquest símbol representant Espanya? Tan insegurs o tan contents estan del passat?', es pregunta Tremosa.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Quim fletxa PPCC.
21 de gener de 2010, 21.06 h

Això demostra que encara som en ple franquisme i que els partits que estan per mantenir-nos en aquesta merda que anomenen espanya=Ciu,psc-psoe,pp etc.Només saben fer això passar pàgina perquè no els veiem les vergonyes i fer exercici d´amnèsia col.lectiva.Quin fàstic!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.