directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 1 de maig de 2024 23:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Bono es mostra ara disposat a substituir la Constitució amb l'àguila, el jou i les fletxes de l'Eurocambra

En lloc de simplement passar la conflictiva pàgina per amagar els símbols franquistes

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Congrés, José Bono, es mostra ara disposat a substituir la Constitució espanyola amb l'àliga, el jou i les fletxes exposada al Parlament Europeu com a representació de l'Estat espanyol des de l'any 1998. Així ho ha apuntat en converses amb el portaveu d'ERC, Joan Ridao, i amb membres de la Mesa de la cambra baixa espanyola després d'una setmana de polèmica que ha suscitat reaccions al més alt nivell. El president està obert a canviar l'exemplar per un de més actual: una edició que el Congrés regala habitualment a altres institucions. La substitució, però, no seria imminent i es pot demorar alguns mesos, fet que permet adoptar solucions temporals com el canvi de pàgina del mateix exemplar apuntada pels europarlamentaris del PSOE i del PP.
José Bono, congrés, psoe
Comparteix
   

Segons fonts pròximes al president del Congrés, Bono es troba 'incòmode' amb una polèmica sobrevinguda engendrada pel seu predecessor Federico Trillo, que va ser qui el 1998 va enviar a Brussel·les l'exemplar amb l'àguila, el jou i les fletxes. Per aquest motiu, i tot i que entén que la Constitució del 1978 exposada a Brussel·les té 'valor històric', es mostra disposat a fer la substitució per un exemplar que representi millor els valors democràtics i constitucionals i que, per descomptat, no presenti l'àguila, el jou i les fletxes com a símbols de l'Estat. De fet, Bono ha mantingut diverses converses sobre la qüestió amb Ridao i membres de la Mesa aquest dijous, coincidint amb la Diputació Permanent al Congrés dels Diputats i després d'haver estat de viatge.

Tan bon punt ha tornat a trepitjar el Congrés, el president s'ha trobat sobre la taula la polèmica i les peticions dels europarlamentaris –inclosos els socialistes- i de diputats d'ERC, que li reclamen que substitueixi l'exemplar. Fins i tot la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, va apuntar en roda de premsa que si l'exemplar presentava símbols franquistes se substituiria.

Encara aquest dijous al matí, en converses amb l'ACN, Bono ha menystingut la polèmica tot afirmant que aquest és un tema que 'no dóna més de sí' i que, si cal, 'ja regalarà un llibre' al Parlament europeu. Posteriorment, però, ha confirmat a Ridao i a membres del seu equip que està obert a canviar l'exemplar. La substitució es faria per una edició de gran format que el Congrés regala habitualment en viatges oficials i compromisos institucionals.

Bono optaria d'aquesta manera per tancar una polèmica que encara ha generat noves reaccions a Brussel·les, quan eurodiputats del PSOE i del PP han apuntat que no se substituiria l'exemplar exposat, d'un 'valor històric incalculable', sinó que simplement es passaria pàgina i s'obriria el llibre pel capítol dels drets i deures fonamentals. La notícia ha provocat les crítiques dels eurodiputats d'ERC, CiU i ICV, Oriol Junqueras, Ramon Tremosa i Raül Romeva, que veuen insuficient la mesura.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.