El català, reinvindicat com la llengua de deu milions d'europeus
Representants institucionals de tots els territoris de parla catalana signen a l'IEC un text que demana l'oficialitat del català a Europa
El Govern català, l'andorrà, el Balear, el Consell general dels Pirineus Orientals, el vicesíndic de l'Alguer, i l'Ajuntament de Morella han signat avui el document 'El català, llengua de 10 milions d'europeus', un text consensuat on es remarca la força de la llengua i on se'n reclama un major reconeixement a les institucions internacionals i especialment europees. La signatura d'aquest document ha tingut lloc a l'Institut d'estudis Catalans, coincidint amb la presentació del programa d'activitats d''Expolangues 2010' que se celebrarà a París del 3 al 6 de febrer i on el català serà la llengua convidada d'honor en la que serà la 28 edició d'aquest saló internacional de les llengües.
A l'acte de signatura del document que reforça la importància del català en el context de les llengües europees, hi han assistit representants institucionals de tots els territoris de parla catalana: el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira; el cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartomeu; el conseller de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Albert Moragues; el conseller general dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu, el Vicesíndic de l'Alguer, Mario Conoci i l'Alcalde de Morella, Joaquim Puig.La Fundació Ramon Llull ha estat la impulsora de la iniciativa, que s'ha formalitzat aquest matí a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona. Els representants dels diferents territoris de parla catalana han justificat la presència d'aquesta llengua a la fira internacional de les llengües i les cultures, atenent al gran nombre de parlants que el català acumula dins de la Unió Europea, calculat en uns 10 milions de persones.
Units pel català
El cap de Govern andorrà, Jaume Bartomeu, ha assegurat que el seu país està especialment interessat en al participació de la llengua catalana en la 'plataforma' que representa 'Expolangues', des de la perspectiva de 'l'únic país que té el català com a única llengua oficial'.
D'altra banda, el Conseller general dels Pirineus Orientals –Catalunya nord-, Marcel Mateu, ha afirmat que la Fundació Ramon Llull és 'una bona plataforma' per la difusió del català. En relació al document signat, Mateu ha desitjat, durant la seva intervenció en l'acte, que 'sigui només el primer pas d'una col·laboració lingüística entre tots els Països Catalans'.
'Expolangues' va ser visitat per més de 20.000 persones en la darrera edició i va comptar amb la participació de 30 països i 80 llengües. L'edició d'enguany, que se celebrarà a París del 3 al 6 de febrer, acollirà durant tres dies més de 180 expositors de diferents sectors, països i regions, i hi assistiran ambaixades, centres o instituts culturals, ministeris, escoles i organismes de formació en idiomes i oficines de turisme, entre d'altres.