El PP vol eliminar el català al Senat
Els portaveu dels PP a la cambra alta, José Luis Barreiro, ha dit a Telemadrid que introduir el català i les altres llengües al Senat no va ser una decisió 'encertada'
El portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, ha afirmat aquest dijous en declaracions a Telemadrid que el seu grup -que té majoria absoluta a la cambra alta- plantejarà la possibilitat d'eliminar l'ús de les llengües cooficials al Senat als plens perquè considera que la mesura, que es va començar a aplicar al gener del 2011, és 'equivocada no només pel seu cost, que també'. Barreiro ha afirmat que 'com a gallegoparlant' considera l'ús del català, el gallec i l'eusquera al Senat va ser una iniciativa que el govern de Zapatero va impulsar amb 'hipocresia' perquè la van limitar al debat de mocions per impedir que 'Europa' veiés els ministres espanyols amb el 'pinganillo'.
El PP moderat del que presumeix La Vanguardia continua fent passos enrere en els drets dels catalans. Ara es planteja acabar amb la poca dignitat que les llengües cooficials havien aconseguit tenir a les cambres espanyoles.El català es va començar a utilitzar al ple del Congrés dels diputats el 18 de gener del 2011 gràcies a un acord que obria aquesta porta però establia que aquest ús de les llengües cooficials es limitava a les mocions i a les mocions conseqüència d'interpel·lació.
El primer que va fer ús d'aquesta possibilitat va ser el senador de l'Entesa Ramon Aleu i en aquella mateixa sessió ja el van seguir el senador balear del Grup Mixt Pere Torres, el del PNB Loren Leanizabarrutia i el de CiU Ramon Alturo. La mesura va topar amb l'oposició frontal del PP.
En declaracions a Telemadrid, Barreiro ha afirmat que en el moment en què es va aprovar 'hi va haver darrere d'aquesta mesura una actitud d'hipocresia' perquè es va evitar que els membres del govern s'haguessin de posar 'el pinganillo'.
Segurament, ha dit, va ser 'perquè no es volia que a Europa es veiés al president del govern, Zapatero, o als seus ministres amb el 'pinganillo', perquè no ho entendrien'.
Segons el portaveu del PP, des d'Europa no es veuria clar perquè 'si aquests senyors tenen una llengua comuna i surten de l'hemicicle i parlen aquesta llengua comuna, aquí es posen el 'pinganillo''.
Per tant, segons Barreiro, l'oposició del PP a que es pugui utilitzar les llengües cooficials al Senat no es basa només en una qüestió de tipus econòmic, 'que també', sinó per 'lògica'.