directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 06:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Jordi Pujol: 'Catalunya està morta sense el pacte fiscal'

L'expresident crida a la mobilització i afirma que és imposisble negociar amb Alícia Sánchez Camacho sense càmares

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat aquest dijous que Catalunya està 'morta' i és 'inviable' si no aconsegueix millorar el seu finançament a través d'un pacte fiscal just. Tot i que ha reconegut que és difícil d'aconseguir, ha advertit que els catalans no es poden quedar de braços creuats, perquè 'construir un país amb el finançament actual i la orientació política actual no és possible'. 'Lo altre és la mort, s'ha d'intentar, i si no és el pacte fiscal s'ha d'intentar una altra cosa', ha argumentat Pujol durant la presentació del tercer volum de les seves memòries, on també ha constatat que els catalans ja no tenen Constitució que els empari després de la sentència sobre l'Estatut.

Comparteix
   


Etiquetes
Pujol ha presentat aquest dijous el tercer volum de les seves memòries però l'acte, celebrat com sempre a l'hotel Majestic, ha donat peu a parlar de qüestions d'actualitat, entre elles el pacte fiscal. En aquest punt, l'expresident s'ha alineat amb el seu successor Artur Mas i ha advertit que Catalunya no serà si no millora el seu finançament.

Tot i que ha subratllat que el pacte fiscal no pot ser com el concert basc o navarrès perquè no té el component històric i perquè ha de ser més solidari, Pujol ha reconegut que és un objectiu difícil, però ha subratllat que Catalunya "ha de prescindir de si és possible o no". "Perquè si acceptem la situació tal i com és, estem morts", ha afegit.

I és que segons Pujol, Catalunya serà "inviable" a uns quants anys vista si vol ser un país amb ganes d'impulsar l'economia i amb un estat del benestar potent que integri els nouvinguts. "Tot això, amb el finançament que tenim i l'Estatut que ara tenim no és viable. És tan inviable com la independència. Construir un país amb el finançament actual no és possible", ha argumentat Pujol, que ha subratllat que Catalunya ha crescut en deu anys un 20% en població, i tota aquesta onada d'immigració s'ha de poder acollir amb tots els serveis de l'estat del benestar, per una qüestió "moral" però també per integrar-los. "S'ha d'intentar (el pacte fiscal). Lo altre és la mort. I si no és el pacte fiscal, s'ha d'intentar una altra cosa", ha reblat.

Per això, ha cridat a reaccionar i a mobilitzar-se al voltant d'aquest objectiu, inclòs el PSC. Pel que fa al PP, ha opinat que no pot ser que no hi doni suport, tot i que ha remarcat que ells mateixos saben que l'espoli fiscal que pateix Catalunya "no està bé".

L'expresident, però, ha evitat parlar d'escenaris possibles en cas de fracassar la reivindicació del pacte fiscal, i s'ha limitat a dir que "no hi haurà unes sortides clares i s'haurà de fer un plantejament diferent".

En preguntar-li per la independència, després que ell mateix hagi dit que ja no té arguments per discutir-la, Pujol ha considerat que és "molt difícil" assolir-la, però també ha afegit que no és impossible i que té lògica que hi hagi més gent que la vulgui després dels últims anys de relació amb l'estat espanyol. 

La sentència de l'Estatut marca un abans i un després

Moltes coses han canviat des de la presentació del segon volum de memòries de Jordi Pujol, l'any 2009, i Pujol n'ha destacat algunes. Ha començat per la crisi, que s'ha accentuat, però ha fet èmfasi en la sentència de l'Estatut, que "marca un abans i un desprès". Tot i que ha remarcat que "ja es veia que anava malament", la decisió del Tribunal Constitucional posa fi a una "guerra" que perd Catalunya.

Fent un símil esportiu, ha apuntat que amb l'Estatut "se sabia que es perdria, però no se sabia si seria per un, per deu o per 25". "I s'ha perdut per 25", ha afegit. Després d'això, ha dit, els catalans s'han quedat sense Constitució. Si abans podien tenir dubtes, ara ja no queden. "Ara ja no tenim Constitució. Des de la nostra perspectiva, ja no tenim Constitució que ens empari", ha constatat.

És impossible negociar amb Camacho sense càmeres

Durant la presentació de l'últim volum de les seves memòries, que ha tingut lloc durant un dinar, Pujol ha deixat anar algunes perles, com per exemple que "la política no és una tertúlia", que José María Aznar és "menys simpàtic" que Felipe González, o que és "impossible" que CiU es pugui amagar d'una negociació amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. 

També s'ha lamentat que tothom es queixi del pacte del Majestic, i ha tornat a defensar els seus resultats, tot i que com admet ja en el seu llibre, "no va calibrar prou bé el que podria passar", referint-se a l'escenificació al seu parer excessiva que es va fer.

Pujol ha justificat que l'acord també es portés a Barcelona pel fet que ell va fer la negociació tot sol, sense que participés gent important del seu Govern o de CiU com Macià Alavedra o Josep Antoni Duran i Lleida. 

Però ha subratllat que fins i tot el mateix Felipe González li va demanar que pactés amb el PP i permetés un govern de José María Aznar l'any 1996. "Tan irresponsable es penseu que seria Pujol i CiU i el nacionalisme català que permetria que no hi hagués govern?", ha preguntat. 

Pel que fa a les seus pactes amb el PSOE, s'ha referit al GAL i ha justificat l'acord tot recordant que ETA matava llavors 100 persones l'any. 

Per acabar, Pujol s'ha permès la llicència de recomanar al Govern d'Artur Mas que celebri tres aniversaris que es produiran en aquest mandat: el naixement de Salvador Espriu l'any 1913, la Mancomunitat l'any 1914 i la derrota del 1714.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
francesc fletxa Barcelona
25 de febrer de 2012, 00.01 h

Sr. Pujol, vos sabia-ho, fa molts anys, que no anàvem que això no rotllava i que aniríem a pitjor i vau decidir anar de passeig per les espanyes fent pedagogia en ferrocarril. Això que vos dieu ara, jo, ja ho sabia. Si el tema de l'espoli fiscal a Catalunya és fort, el PER, és l'enredada més important que, amb els nostres impostos s'ha produït. A vostè no li va passar pel cap que un coeficient de solidaritat no es podia mantenir 25 anys sense revisar-lo, home, potser que sigui veritat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Català fletxa Sabadell
24 de febrer de 2012, 20.49 h

Doncs senyor Pujol com que ja savem que el pacte fiscal es un eufemisme i no s'aconseguirà el que cal, per què no ens posem a la feina d'una vegada i comencem a construir el nostre propi estat sense més dilacions? Potser farem tard, Catalunya s'haurà mort i no la podrem resucitar. Hauriem de tenir presa, de posar-hi una mica de ganes, i començar a treballar abans de que arribi el defalliment.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
24 de febrer de 2012, 15.39 h

#21 No és correcte que diguis "heu pactar 2 cops seguits amb ···" i tampoc és correcte que diguis "no vareu tardar en posar-vos al costat del rei". M'estàs atribuint ser de Convergència i no soc, però no m'agrada que es calumnii per "portar l'aigua al propi molí" o la demagògia barata. Tinc moltes coses que podria criticar a Convergència, però no les que li atribueixes. Em sembla que en aquest país hi ha massa maniqueisme!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
cabrejat actiu fletxa Barcelona
24 de febrer de 2012, 14.26 h

Pujol parla clar d'una punyetera vegada i deixa de justificar el que no vas voler fer per Catalunya !!!!!
Amb o sense pacte fiscal l'única solució per Catalunya és INDEPENDÈNCIA! ESTAT PROPI !!
I ES POSIBLE!!, A CATALUNYA amb LES VOSTRES POLITIQUERIES, DE CiU, de CDC, que encara presideixes, amb els vostres "no però si, en tot cas, vejam, es dificil, toca o no toca...", poseu les veritables dificultats i pals a les rodes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Estat Català fletxa Barcelona
24 de febrer de 2012, 14.14 h

Catalunya morirà si cada any ens roben els 20.000 milions d'euros.

El Pacte fiscal és inviable ja que sense els nostres diners de què viurà Espanya? Hauan de baixar el nivell de vida i no volen fer-ho.

Estat Català i així els putos catalanufos i els charnegos agarrulaos viurem tots millor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Ness fletxa Catalunya
24 de febrer de 2012, 13.56 h

Catalunya està morta si no ÉS UN ESTAT INDEPENDENT. Això del pacte fiscal és un invent per tirar de la rifeta...


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
24 de febrer de 2012, 12.52 h

Es que Pujol cuando mandaba se creia y se cree un iluminado, cuando en realidad ha vivido él familia y entorno de puta madre pagando sus descalabros nosotros, lo suyo era predicar por los pueblos y comprarles los votos a cambio de infrastucturas que ahora no se pueden mantener y, no sirven ni han servido para nada positivo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
24 de febrer de 2012, 12.04 h

El pacte fiscal no el donaran mai, això seria la ruïna del estat espanyol, la política de CiU es anar passant el temps sense concretar res, m'entres tant Catalunya va arruïnat'se cada dia una mica mes.

Dit això la Independència no es dona es pren i la Generalitat te totes les eines.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Enrique Bachs fletxa L'ampolla ( Tarragona)
24 de febrer de 2012, 11.56 h

#21 QUAN S'ES COMPLICE, mira, estoy totalmente contigo en tu argumentación.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Enrique Bachs fletxa L'ampolla ( Tarragona)
24 de febrer de 2012, 11.54 h

#20 Si es que todos los recursos se destinan a lo que se destinan. Luego viene una crisis y claro como se ha tirado el dinero en saco roto ( temas identitarios ), ahora no hay. Fíjate con lo que es Cataluña, pues no hay. Y eso si, luego la nefasta clase política catalana, le echa la culpa al gato ( Madrit ), de todos sus males. SEMEJANTES HIJOS DE PUTA !!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.