
CiU votarà contra la Llei de consultes populars en trobar-la 'insuficient'
Ausàs replica que és la llei 'més ambiciosa' possible amb el marc jurídic actual
Les promeses del líder de CiU, Artur Mas, a favor del dret a decidir han durat tan sols una setmana. La diputada de CiU Dolors Batalla ha avançat aquest diumenge que molt probablement la federació rebutjarà la Llei de consultes populars per via de referèndum, per considerar-la poc ambiciosa. Batalla ha carregat contra ERC argumentant que 'està donant gat per llebre' en assegurar que aquesta llei permetrà realitzar consultes independentistes com la d'Arenys de Munt, quan l'únic escenari que preveu la llei són els referèndums, és a dir, consultes amb una autorització prèvia de l'Estat. El conseller Ausàs ha criticat la decisió de CiU, i ha recordat la de Consultes 'és la llei més ambiciosa' possible dins el marc jurídic actual.
CiU va proposar un paquet d'esmenes a la llei per intentar incloure la figura de la consulta ciutadana, aferrant-se al pronunciament del Tribunal Constitucional sobre el cas del pla Ibarretxe, que establia que un referèndum cal que l'autoritzi l'estat quan utilitzi el cens i l'administració electoral.Així, la federació proposava un registre de consultes gestionat per l'IDESCAT, una fórmula alternativa per tal que Catalunya pogués organitzar consultes sense haver de demanar permís a l'estat. En veure que el tripartit no ha acceptat aquesta proposta, CiU votarà 'amb tota probabilitat' en contra de la llei, primer en comissió i després en ple, criticant el partit que l'ha impulsat, ERC, per 'confondre la ciutadania'. 'Mentre es promouen consultes a tot el territori, s'està donant a entendre que aquesta llei farà possible fer consultes com les del 13-D i no és així', ha constatat.
Batalla ha matisat que CiU vol que es puguin fer referèndums malgrat s'hagi de demanar autorització de l'estat, però ha afegit que no es volen quedar només en això. 'No volem participar d'aquest engany. Volem explicar a la ciutadania que el que s'hauria de fer és treure el màxim de suc a l'Estatut i fer aquestes altres consultes que no requereixen autorització', ha dit.
De fet, ha indicat que a CiU li preocupa que la gent ho entengui, perquè des d'ERC s'està intentant enganyar 'les persones que de bona fe van votar' en les consultes d'independència que es van celebrar fa més d'un mes. Batalla ha advertit els republicans que no poden tractar una qüestió com el dret a l'autodeterminació 'de manera tan frívola', perquè això causarà una 'frustració o un desengany' a moltes persones.
Per tot plegat, ha denunciat la 'contradicció i l'engany' d'ERC, que promou consultes al territori i, quan pot regular-les per llei perquè tenen una majoria alternativa, es rendeix davant el PSC. 'Si l'interès fos pel país i fer aquestes consultes, ho tindrien al seu abast', ha assegurat. La diputada ha atribuït aquesta posició republicana a les 'equidistàncies' que ha de fer el partit liderat per Joan Puigcercós per tal de mantenir-se al Govern i, alhora, tenir el seu electorat mínimament content. Així, aproven una llei que no és del tot ambiciosa i mantenen el seu pacte amb el PSC. 'La llei la necessiten per poder justificar un determinat plantejament electoral', ha constatat.
En qualsevol cas, s'ha mostrat convençuda que la població haurà d'adonar-se algun dia de l'engany d'ERC amb aquesta llei, quan toqui fer un referèndum però no es pugui fer perquè l'estat no hi dóna permís. 'No es pot mantenir aquest engany d'ERC per molt temps', ha opinat.
Mentrestant, CiU rebutjarà molt probablement la llei, al costat del PPC tot i que per motius diametralment oposats. De fet, els populars decidiran si porten la llei al Consell de Garanties Estatutàries un cop s'hagi votat en comissió. Si ho fan, la normativa s'aprovaria en el ple del 10 de març. En el cas contrari, l'aprovació seria abans, el 10 de febrer.
Ausàs: 'La llei més ambiciosa' dins el marc jurídic
L'impulsor de la llei de consultes populars i conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha recordat a Convergència i Unió que les entitats sobiranistes donen suport a la Llei de consultes i ha criticat la posició contrària de la federació nacionalista. Segons Ausàs, estan 'perdent una oportunitat d'avançar en el dret de Catalunya per decidir el seu futur'. El conseller també ha destacat que 'és la llei més ambiciosa' tenint en compte el marc jurídic actual, ja que 'extreu el màxim d'espai de sobirania entre el que diu l'estatut i el que obliga la constitució'. D'altra banda, Ausàs ha mantingut que el Govern aprovarà la Llei de vegueries a finals de gener o a principis de febrer.
Notícies relacionades
- CiU estrena un vídeo de precampanya intentant allunyar-se del 'Confidencial.cat' de 2006 23.01.2010.
- Artur Mas demana per carta a Montilla que convoqui una comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta 20.01.2010.
- Mas repta Montilla a renunciar a governar si no guanya 18.01.2010.
- Artur Mas: 'Si no ens en sortim, serà per culpa nostra' 17.01.2010.