directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 07:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Ajuntament d'Ascó decideix avui si opta a acollir el cementiri nuclear

CiU amenaça d'expulsar els seus regidors si no s'hi oposen · El PSC apel·la a l'autonomia municipal · El Consell Comarcal estudia la incompatibilitat de quatre regidors per la seva vinculació a la central

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El municipi d'Ascó celebra aquest dimarts el ple que ha d'aprovar o desestimar la candidatura per acollir el cementiri nuclear. Enmig de protestes dels veïns de la comarca i del rebuig de PSC, CiU, ERC i ICV es preveu que el govern municipal format per quatre regidors de CiU i un del PSC aprovi la proposta. Com a conseqüència, CiU ha amenaçat d'expulsar-los del partit. El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre estudia si hi ha una incompatibilitat de tres regidors de CiU -entre ells l'alcalde- i un d'independent per la seva vinculació a la central. Aquest matí, el president de la Generalitat, José Montilla, ha trencat el seu silenci per rebutjar la candidatura del cementiri nuclear d'Ascó, tot i que insisteix en deixar aquesta decisió a mans exclusivament del consistori, cosa que reproven tant els seus socis com l'oposició.
manifestació, ascó, cementiri nuclear
Comparteix
   

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, havia explicat aquest dilluns que el Govern estudiaria la incompatibilitat de l'alcalde i tres regidors per la seva vinculació, o de familiars seus, amb la central nuclear. Hores més tard, però, l'Executiu ho ha desmentit i ha precisat que serà el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre qui ho estudiï un cop duta a terme la votació.

La decisió, a mans de CiU i PSC

El plenari està composat per nou regidors, dels quals quatre de CiU i un del PSC formen govern. La resta són regidors independents que ja han pronunciat el sentit del seu vot. Dos d'ells, l'exalcalde d'Ascó (Ribera d'Ebre), Antoni Casanova, i una altra regidora independent ja han anunciat el seu vot en contra, un altre s'abstindrà i l'altre a favor. Tot i així, els cinc vots de l'equip de govern -quatre vots de CiU i el del PSC- permetria tirar endavant la candidatura.

La direcció nacional de la federació ha anunciat que si els seus regidors voten afirmativament els obrirà un expedient informatiu, mentre que el PSC ha donat llibertat de vot al seu regidor. No obstant això, també hi ha la possibilitat que la votació acabi sent secreta i es pugui veure el suport real dels membres del consistori a la candidatura.

En contra de la voluntat dels catalans, expressada al Parlament

Des de Brussel·les, el president del Parlament, Ernest Benach, ha recordat que l'11 de març del 2008 la cambra va votar en contra de la instal·lació d'un cementiri nuclear. 'No poso en dubte el respecte a l'autonomia municipal, però és evident que hi ha determinades qüestions que, des del punt de vista de la protecció de la salut, el medi ambient i les persones, depassen l'àmbit d'una localitat i fins i tot d'una comarca', ha afirmat.

La resolució parlamentaria, proposada per ERC i ICV i aprovada per la comissió d'Economia, Finances i Pressupost l'11 de març del 2008, 'rebutja la possible instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat per a residus nuclears a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp i, per extensió, a tot el territori de Catalunya'. En aquella ocasió, el Partit Socialista no va votar a favor de la resolució del Parlament que va rebutjar els cementiris nuclears.

Amb l'oposició de la comarca

Mentrestant, l'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera Ebre, format per membres d'ERC i el PSC, va iniciar aquest diumenge una tancada fins a aquest dimarts a la seu de la institució per pressionar l'Ajuntament d'Ascó i aconseguir que voti en contra d'emplaçar un cementiri nuclear a la població. Aquest diumenge els veïns i veïnes de la comarca es van manifestar en contra de la instal·lació, una mobilització que han tornat a repetir aquest dilluns al vespre. Tornaran a sortir al carrer avui dimarts i plantegen també una manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Divisió dins del Govern

Els dos socis de Govern, ERC i ICV-EiUA, han celebrat que el president Montilla s'hagi posicionat aquest dilluns contra la candidatura municipal d'Ascó per acollir un cementiri nuclear. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha valorat 'molt positivament' el pronunciament del president, José Montillla, que ha dit que no volia el cementiri nuclear a Ascó, però ha admès que respectava l'autonomia municipal. Herrera ha ressaltat que aquest era un 'canvi qualitatiu' perquè 'totes les institucions catalanes estan en contra del cementiri nuclear' i ha afirmat que amb el seu pronunciament Montilla 'està al costat del territori, de la gent i del sentit comú'.

ERC també ha aplaudit que Montilla s'hagi posicionat però ha anat més enllà i li ha reclamat que no es quedi només amb una simple declaració, que 'passi de les paraules als fets' i 'pressioni' per impedir la ubicació del magatzem. Llorente ha considerat que el 'consens' que hi ha a Catalunya 'contra' la instal·lació desactiva els arguments dels partidaris del cementiri nuclear.

La inhibició del PSC

El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha assegurat que el partit no donarà cap instrucció al seu regidor al municipi d'Ascó perquè voti contra el cementiri nuclear en el Ple que aquest dimarts debatrà aquesta qüestió, ni tampoc l'expedientarà. 'Nosaltres respectem l'autonomia local', ha dit, i 'decidirà el regidor en funció dels interessos del seu municipi'. Zaragoza ha aprofitat també per criticar el president de CiU, Artur Mas, a qui considera 'pronuclear' i a qui ha acusat d'actuar per 'electoralisme'.

El silenci del president

Des de l'oposició es considera que el rebuig de Montilla al cementiri nuclear ha arribat massa tard. El president de CiU, Artur Mas, ha celebrat que el president de la Generalitat, José Montilla, hagi canviat d'opinió sobre el cementiri d'Ascó, però Mas ha assenyalat que aquesta postura del màxim responsable del Govern arriba tard, i ha apuntat que part de la polèmica que s'ha generat 's'hauria pogut estalviar' amb un pronunciament més ràpid de Montilla.

El PP, l'únic partit a favor del cementiri nuclear

El PP és l'únic partit que s'ha mostrat a favor del cementiri i, en aquest sentit, també la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha carregat contra el president de la Generalitat, José Montilla, per no haver dit quina era la seva posició sobre la possible ubicació del cementiri nuclear a Catalunya 'fins al final'. La dirigent dels populars catalans s'ha mostrat sorpresa davant aquest fet i ha replicat així al president, Sánchez-Camacho ha indicat que 's'ha d'impulsar l'energia nuclear' i ha lamentat que 'a l'Estat no s'abordi aquest debat'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de gener de 2010, 14.03 h

Deixarán ERC i IC-V de ser sòcias estratègics i palanganes d'un individu que va en contra del que es decideix al Parlament de Catalunya



http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Montilla/acepta/instalacion/almacen/nuclear/Asco/elpepusoc/20100120elpepisoc_7/Tes


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Votant del PP fletxa Votant del PP
26 de gener de 2010, 12.16 h

Gràcies CIU, gràcies alcalde de CIU. Catalunya és mereix un cementiri nuclear com nostre Déu mana. El PP estima CIU, a tots els els ex-votants d´ERC, FORA la ERC del govern! i és un orgull, per a mi i per na senyora Alicia Sanchez y Camacho, que Catalunya aculli les deixalles de les centrals nuclears espanyoles. Catalunya oberta a Espanya i a la riquesa de les centrals atòmiques. Endavant CIU, Endavant alcalde, us estimo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de gener de 2010, 11.50 h

Per fer aquest magatzem de residus nuclears, la Generalitat ha de donar llicencies de construcció sense les quals no es pot fer.



Aquest mentider compulsiu:



http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Montilla/acepta/instalacion/almacen/nuclear/Asco/elpepusoc/20100120elpepisoc_7/Tes



obligará al tripartit a donar tots els permisos que calgui perqué s'hi ha compromés amb el seu cap, en Zp..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
26 de gener de 2010, 11.47 h

Em sap greu per la gent d'Ascó. Han votat que si. Espero que això no sigui el final i es pugui aturar. Endavant i no al cementiri nuclear!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Votant del PP fletxa Votant del PP
26 de gener de 2010, 11.42 h

Gràcies CIu, gràcies alcalde de CIu. Catalunya és mereix un cementiri nuclear. El PP estima CIU, els ex-votants d´ERC i és un orgull per a mi que Catalunya aculli les deixalles de les centrals nuclears espanyoles. Catalunya oberta a espanya i a la riquesa de les centrals atòmiques. endavant CIU, endavant alcalde, us estimo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
26 de gener de 2010, 11.28 h

El què és més aberrant, fastigós i vergonyós, és que quatre desgraciats de regidors d'un poble petitíssim, que si no fos per la seva central nuclear ni figuraria al mapa, fins i tot ni al de carreteres, puguin decidir el futur, no ja d'un poble, sinó d'un país. I el més aberrant encara, és que ells s'emportaran els milions d'euros a la salut de 7.000.000 de ciutadans que en patiran les conseqüèncie de salut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de gener de 2010, 10.32 h

La "socioERC" ha fet possible que un mentider espanyolista com Montilla, que només defensa els interessos de'n Zp. i EJJJpaÑÑÑa sigui president de la Generalitat.



Un mentider de collons!!



http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Montilla/acepta/instalacion/almacen/nuclear/Asco/elpepusoc/20100120elpepisoc_7/Tes




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi-80 fletxa València
26 de gener de 2010, 09.31 h

És molt lamentable tot. La sociovergència no és que siga nociva, és que ja és radioactiva. Que el poble parle, i que parle clar. Si la gent no vol, no es farà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de gener de 2010, 09.25 h

No hase farta desir nada mas:



http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Montilla/acepta/instalacion/almacen/nuclear/Asco/elpepusoc/20100120elpepisoc_7/Tes


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 de gener de 2010, 09.11 h

En el moment que hi ha treballadors de centrals nuclears implicats en l'ajuntament d'Ascó, tot el procés es tindria de revisar, perquè no seria la primera vegada que els interessos privats manen sobre els d'un poble. I encara l'alcalde te la santa barra de dir que ell només farà cas als veïns, que la correspondència amb el seu partit. Doncs faci un referèndum i no una decisió unilateral. Amés, el que ens fa tan dependents de les nuclears a Catalunya són la manca de centrals solars i e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.