El Govern espanyol segueix sense acceptar la independència de Kosovo
El ministre d'Exteriors recorda que l'article 2 de la Constitució estableix 'la indissoluble unitat d'Espanya, pàtria comuna i indivisible dels espanyols'
Sigui el PSOE o sigui el PP qui està al capdavant del Govern espanyol, la posició no canvia. A través del seu ministre d'Exteriors, José Manuel Garcia Margallo, l'Estat espanyol ha tornat a demostrar la seva intolerància cap a qualsevol moviment independentista. Aquest cop ha estat Kosovo qui ha tornat a rebre el no-reconeixement en una setmana en què Sèrbia obtindrà finalment l'estatus de país candidat a l'adhesió a la Unió Europea. Després que Belgrad hagi normalitzat les seves relacions amb Kosovo, amb l'acord que permet a Prístina participar en els fòrums balcànics, els ministres europeus d'Afers Exteriors aprovaran que es comenci a negociar el seu ingrés al 'club'. El govern espanyol, però, ja ha advertit aquest dilluns que no permetrà que es reconegui 'ni implícitament ni explícita una declaració unilateral d'independència de Kosovo que és contrària al dret internacional'. 'El govern espanyol ha canviat però no la seva oposició a la secessió de Kosovo', ha avisat el cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo.
Els caps d'Estat i de govern dels Vint-i-set ratificaran en la cimera d'aquest dijous i divendres a Brussel·les l'acord que dóna llum verda per començar a negociar l'adhesió de Croàcia a la UE. 'Això ja està fet, ja no hi ha ningú en contra', ha anunciat el ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, després de debatre aquesta nova ampliació als Balcans amb els seus homòlegs. L'aprovació formal de donar a Belgrad l'estatus de candidat, però, tindrà lloc aquest dimarts. García Margallo ha assegurat que Sèrbia 'ha complert totes les condicions exigides i els mandats per fer més fluides les seves relacions amb Kosovo'.El ministre espanyol, però, s'ha negat a que aquest acord inclogui l'elaboració d'un 'estudi de viabilitat sobre la projecció europea de Kosovo'. 'Som incompatibles amb qualsevol declaració, conclusió o afirmació que suposi la consagració i el reconeixement de la declaració unilateral d'independència' del febrer del 2008, s'ha queixat García Margallo, al·legant 'raons jurídiques i polítiques'. L'exeurodiputat del PP ha recordat que 'la Constitució de l'exIugoslàvia reconeixia el dret de secessió de les repúbliques federades, però no de la província de Kosovo, i una declaració unilateral viola aquesta Constitució'. 'Som partidaris de la pervivència dels estats multiètnics i si reconeixem la declaració unilateral de Kosovo estaríem sent contradictoris amb la secessió de part de Bòsnia Hercegovina o d'Ossètia i Abjàsia del sud', ha defensat García Margallo.
'Una part del territori nacional no pot decidir sense la resta'
El ministre d'Exteriors de Mariano Rajoy ha negat que el govern espanyol s'oposi a reconèixer el Kosovo independent per raons polítiques internes (per evitar crear un precedent per a Catalunya o Euskadi) i ha assegurat que l'article 2 de la Constitució ja és prou garantia. 'Es fonamenta en la indissoluble unitat d'Espanya, pàtria comuna i indivisible dels espanyols', ha recordat. 'El dret de secessió unilateral no està previst a la Constitució, el que preveu, com en qualsevol règim democràtic normal, és que la sobirania pertany al poble espanyol en el seu conjunt i una part del territori nacional no pot decidir amb independència del que decideixin tots els altres', ha argumentat García Margallo.
Només Espanya, Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia continuen negant-se a reconèixer la independència de Kosovo. El ministre d'Exteriors suec, Carl Bildt, ha defensat que Kosovo pugui tenir 'relacions contractuals amb la UE'.