directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'Acadèmia del Cinema Català atorga a Josep Maria Forn el Premi Gaudí d'Honor

Montserrat Carulla, entre els cinc nou membres d'honor

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El director, productor, guionista i actor Josep Maria Forn rebrà el proper dilluns el Premi Gaudí d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català en el marc de la segona gala dels Premis Gaudí, que guardonen les millors pel·lícules fetes al país. Josep Maria Forn, amb una filmografia de més de 250 pel·lícules i una llarga trajectòria en el món del cinema, ha lloat el paper de l'acadèmia com un projecte amb prestigi creixent, que ha 'quallat' i s'ha implicat en la societat i que suposa una expressió del cinema i de la catalanitat. En un acte a la Pedrera aquest dimarts al matí, l'Acadèmia del Cinema Català ha nombrat cinc nous membres d'honor: l'actriu Montserrat Carulla, el cineclubista Arnau Olivar, el director Antoni Padrós, Jesús Pérez i l'exhibidor i productor Fermín Marimón.
acadèmia cinema català gaudí
Comparteix
   

Joel Joan, president de l'Acadèmia del Cinema Català, ha estat l'encarregat de lliurar el guardó que acreditava l'actriu Montserrat Carulla com a membre d'honor de la institució durant l'acte previ a la gala dels Gaudí, que s'ha celebrat aquest dimarts a l'edifici de la Pedrera de Barcelona.

Carulla ha afirmat que ha fet cinema però 'no tot el que ha volgut' perquè li hauria agradat fer-ne més. En el seu discurs, ha destacat el seu paper en la pel·lícula 'Companys, procés a Catalunya', un film que recorda amb 'molta tendresa i afecte' i a 'Surcos', que li va suposar que el sindicat vertical de Madrid li impedís fer cinema a Espanya durant 40 anys.

D'Arnau Oliver s'ha destacat la seva trajectòria impulsant cineclubs a Catalunya. 'Amb el seu bon criteri i la seva sensibilitat ha estès decididament la passió pel cinema', han afirmat des de l'Acadèmia del Cinema Català. Per la seva banda, Oliver ha lloat dit que la institució és 'la seva acadèmia, la del seu país, la de la seva pàtria'.

Quant a Antoni Padrós, que també ha estat nomenat membre d'honor de l'acadèmia, s'ha dit que és l'acadèmic més avanguardista, més anticlàssic i 'potser el menys acadèmic' i, en broma, ell mateix ha instat el públic a veure la seva obra per gaudir-ne 'tan com ell'.

Finalment, s'han lliurat els guardons a Jesús Pérez, un professional que l'acadèmia entén que és conscient que fer pel·lícules és 'una aventura per la que cal tenir passió, sentit comú, preparació i formació', i que ha format molts tècnics que avui fan possible 'que la llum dels somnis es pugui guardar en una caixa de cel·luloide o en un disc dur'. Pérez ha dit rebre el guardó 'per a tots els que no tenen vocació de rebre'ls' i que estan darrera les càmeres.

Referència a la Llei del Cinema

En l'acte previ a la gala del cinema català, que retransmetrà TV3 i promet ser 'aquàtica', segons els organitzadors, Fermí Marimón també ha passat a ser membre d'honor de l'entitat i ha rebut el premi de la mà dels seus fills. El productor i exhibidor Marimón, propietari del cinema Capri del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), ha dit que per mantenir aquest cine la família ha hagut de fer front a reptes com la televisió, pirateria a Internet.

'El repte que ens planteja futur és la Llei de Cinema, que m'alegra però que, a la vegada, m'entristeix perquè pot ser la martellada perquè el nostre cinema hagi de tancar', ha afegit. Per Marimón, el fet que el Capri es trobi en un entorn de parla castellana, un cas que no és excepcional a Catalunya, pot suposar el seu tancament. Per això, 'prega' perquè la llei no tiri endavant o bé es modifiqui.

Tot i això, ha volgut deixar clar als que li han lliurat la distinció que ell és català i que 'pensa, parla i fa pel·lícules en català'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.