
Extremadura reclama el seu deute històric
En la primera trobada institucional que han mantingut el president d'Extremadura amb Mariano Rajoy, li ha demanat solucionar el problema del deute històric
El president extremeny, José Antonio Monago, va transmetre a Rajoy la necessitat que a Extremadura se l'entengui i Rajoy es va comprometre a fer les gestions pertinents davant el ministre d’Hisenda en relació al deute històric. Tot sembla indicar que una Comissió Mixta Estat-Comunitat Autònoma es reunirà per a quantificar la xifra d'aquest deute, i que una partida es podria incorporar als pressupostos de l'Estat per al 2012, previst aprovar després de de les eleccions andaluses.
El president extremeny va dir que 'és de justícia que el deute històric d'Extremadura es saldi com va passar amb Andalusia'. També va apel•lar al fet que l'Estatut extremeny, una llei orgànica, reconeix aquest deute. Pel que fa a Andalusia, cal recordar que el govern espanyol de José Luís Rodriguez Zapatero, el 2009, va pagar 1.204, 41 milions d’euros al govern de ManuelChaves para saldar el deute històric i compensar el dèficit d’inversions estatals en la comunitat andalusa.A banda d'això, el president extremeny també va reclamat inversions de l'estat en forma d'ajuts en infraestructures com l'AVE -que suposaran una inversió de 2.651 milions d'euros-, i un pla especial d'ocupació. Monago va definir a Extremadura como una “Comunitat de potència”, degut als seus recursos naturals i matèria prima i amb possibilitats en tots els sectors econòmics, a la que si se l’ajuda, pot convertir-se en una “comunitat de realitat”. Amb el seu desenvolupament, ha afegit Morago, creixeria Extremadura però, també el conjunt d’Espanya. Amb un 4.9% de dèficit Extremadura és la segona comunitat autònoma amb més dèficit de l’Estat Espanyol.