El PSC descarta el concert econòmic per evitar un 'fracàs'
El líder del PSC, Pere Navarro, fa un plantejament de mínims de pacte fiscal per agradar a l'Estat espanyol
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha detallat la seva proposta de pacte fiscal en una conferència amb la voluntat de posar les cartes sobre la taula. Navarro ha dit que el seu model aconsegueix els mateixos efectes que el concert econòmic que apunten CiU i ERC. Tant és així, que ha assegurat que s'obtindria "la clau de la caixa" amb un ens tributari consorciat amb l'Estat però amb presidència catalana. D'aquesta manera, Navarro creu que s'evitaria el 'carreró sense sortida' i el 'fracàs' que suposaria demanar un concert econòmic que el PP i l'Estat no acceptaran. El líder del PSC proposa també reduir l'aportació dels impostos cedits passant del 75% al 50% en dues revisions de model.
Davant un centenar de persones del món econòmic i polític, abraçat pels dirigents i diputats del PSC, i presentat per l'exconseller d'Economia, Antoni Castells, el primer secretari dels socialistes catalans ha volgut concretar el detall de la proposta amb que el seu partit vol negociar el futur del finançament de Catalunya. Així, després d'una aferrissada defensa dels beneficis que ha aportat el model en vigor -a la que ha dedicat la meitat de la conferència-, Pere Navarro ha presentat el seu model, que assegura que té un marcat component federal i federalitzant.El líder del PSC ha volgut deixar clar que la intenció dels socialistes és fer possible el que ell considera que són 'objectius comuns' amb el model de concert econòmic que s'apunta com a òptim des de CiU i ERC. 'Tenir la clau de la caixa, millorar la capacitat per modificar els impostos i quedar-nos amb un percentatge més gran encara dels ingressos que generem'. Així ha resumit Navarro el que ell creu que es pot aconseguir tant amb el model que el PSC proposa com amb el concert econòmic.
I és que el líder dels socialistes s'ha esforçat a remarcar que no serà el PSC qui posi tanques a les aspiracions de Catalunya, però s'ha de tenir en compte les possibilitats d'èxit que poden tenir les propostes que es facin, tenint en compte la conjuntura política de l'Estat. En aquest sentit, navarro ha estat molt contundent en assegurar que el PSC 'no posarà mai obstacles a l'ambició de Catalunya'. 'El Govern ens tindrà al seu costat pel que faci falta si el que vol aconseguir són els objectius que expressen les seves propostes; clau de la caixa i millora dels recursos de Catalunya, perquè hi coincidim plenament', ha afegit, tot assegurant que està més que disposat a parlar i dialogar amb qui faci falta per obtenir aquestes finalitats.
Però Navarro ha alertat del perill que, segons ell, suposa fer propostes que tenen una curta vida per les seves escasses possibilitats legals o polítiques de reeixir. És per això que el socialista ha defensat que el PSC 'no donarà suport a un model ple d'inconsistències jurídiques i d'incerteses econòmiques' com podria resultar el concert econòmic en termes estrictes. 'No contribuirem a confondre a la gent ni caminarem de forma premeditada per un carreró sense sortida', ha sentenciat. I és que pel primer secretari, el Govern i CiU poden acabar fent passar per concert econòmic un model que no ho sigui, però que acabi sent l'únic possible després de negociar amb un govern espanyol amb majoria absoluta del PP.
'I si volen vendre que han aconseguit el concert econòmic, nosaltres només ho podrem valorar en funció de si realment aconsegueixen els mateixos resultats que obté el País Basc o Navarra. Això vol dir aconseguir un 70% més de recursos dels que s'obtenen ara. Si no és així, el model es podrà dir com vulguin, però no serà el concert econòmic. I el que no acceptarem és que s'intentin confondre a la gent; no abonarem aventures, per poder explotar el fracàs', ha conclòs Navarro per explicar la frustració que podria suposar optar per un model sense recorregut polític.
Malgrat això, el líder del PSC també ha advertit que ja en 1999 Artur Mas va proposar obtenir el concert econòmic i 'es va acabar fent un pacte diferent'. Per això, Navaro ha avisat que els socialistes tampoc acceptaran un 'resultat escassament millor però ben embolicat, com ja ha passat en altres ocasions, i intentar fer veure que tots els guanys han estat gràcies als seus esforços'.
Un 'model propi' per Catalunya
De la seva proposta, destaca la limitació de l'aportació a la solidaritat que ja s'havia avançat, la reclamació d'una caixa comuna per repartir els diners entre les autonomies i la necessitat d'establir un 'model propi per Catalunya' que no cal que coincideixi amb la resta de finançaments. En aquest sentit, Navarro ha destacat que aquest 'model propi' atorgarà a Catalunya la singularitat que la seva realitat reclama.
A més, Navarro ha detallat que vol reduir l'aportació a l'Estat dels impostos que es recapten a Catalunya. Així, el PSC proposa rebaixar 'la nostra aportació a la bossa comuna, des del 75%, que posem actualment, dels recursos que obtenim pels impostos cedits, fins al 50% al llarg de les properes dues revisions del model'. Això suposa, per Navarro, 'posar gradualment menys diners a la bossa comuna des d'on es redistribueixen els recursos de forma solidària' i representa 'de forma efectiva limitar el volum de recursos aportem perquè siguin repartits per criteris de solidaritat'.
El líder del PSC també té una fórmula perquè, segons ell, Catalunya tingui 'la clau de la caixa'. En aquest sentit, volen que es creï 'immediatament el Consorci entre l'Administració Tributària de l'Estat i l'Agència Tributària de Catalunya'. Aquest organisme estaria presidit per la Generalitat i haurà 'd'establir condicions d'igualtat efectiva, per tal de compartir la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos que es paguen a Catalunya'. 'Volem compartir la clau de la caixa i tenir l'última paraula. Aquest Consorci s'ha d'establir com a única Administració Tributària a Catalunya', ha sentenciat Navarro.
D'altra banda, els socialistes reclamen també, com ja havien explicat, un perllongament dels pagaments de l'Estat a la Generalitat derivats de l'Estatut i del dèficit d'infraestructures. I és que, segons Navarro, el que cal és 'renovar, a través del corresponent acord polític, la vigència pràctica de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut, per al període 2013-2018, per tal de compensar el dèficit d'inversions acumulat al llarg dels darrers anys'.
Per últim, Navarro ha volgut aprofitar la conferència per fer una crida al Govern i a CiU i, com ja va fer aquesta setmana, instar-los a que 'moguin fitxa' ara que ja coneixen la proposta de pacte fiscal del PSC. 'Per què el Govern no vol accelerar el debat definitiu al Parlament de la seva mesura estrella? Allò que a l'octubre era extremadament urgent i improrrogable avui no té ni data al Parlament, ni cita amb el President Rajoy, ni reunió amb el Ministre Montoro. Digueu-me agosarat, però em temo que no en tornarem a parlar fins que no estiguin ben a prop les properes Eleccions al Parlament', ha criticat.