directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Decidim.cat anuncia que la segona i la tercera onada de consultes superaran els 160 municipis del 13-D

Fàbrega interpreta com un 'toc d'atenció' a l'estat Espanyol el fet que '350 municipis hauran participat en el procés'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La plataforma Decidim.cat, que agrupa alcaldes i regidors que han signat un manifest que aposta pel dret a decidir, ha anunciat aquest dijous que la segona onada de consultes es farà a 70 municipis l'últim dia de febrer i que ja està confirmat que també es faran consultes a 101 municipis el mes d'abril, sumant així més referèndums dels que es van fer el 13 de desembre. Així mateix, ha interpretat el fet com un 'toc d'atenció' al govern Espanyol perquè amb la suma de les tres onades 'estarem parlant de més de 350 municipis on s'haurà fet el procés de consultes'. A més, la plataforma ha fet una crida a què els electes locals 'participin activament' als referèndums sobre la independència de Catalunya i ha proposat un model de carta perquè els alcaldes enviïn als ciutadans incitant a la participació.
decidim.cat, consultes 28 febrer
Comparteix
   

En un acte davant del Parlament de Catalunya, Decidim.cat ha anunciat el llistat de municipis que faran la consulta el 28 d'abril. Es tracta de 70 municipis, que representen un total de 282.000 ciutadans amb dret a vot majors de 16 anys. Entre aquests municipis hi ha tres capitals de comarca, que són El Vendrell –el municipi més gran d'aquesta onada-, Monblanc i la Bisbal d'Empordà. Altres municipis destacats on es faran consultes al febrer són Palafrugell, Palamós, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallès, Vilassar de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Caldes de Montbui. Així mateix, Jordi Fàbrega (EPM), ha explicat que ja estan confirmats 101 municipis més per a la tercera onada, la del 25 d'abril on, entre d'altres, està prevista la participació de Girona.

Decidim.cat ha deixat clar que són les comissions organitzadores de cada municipi les responsables de les consultes, però la plataforma d'alcaldes sobiranistes ha volgut fer una crida especial als electes locals perquè s'impliquin en aquestes consultes. 'Fem una crida activa a la participació', ha assegurat Fàbrega.

L'alcaldessa de Santpedor i també portaveu de la plataforma, Laura Vilagrà (ERC), creu que cal donar més paper a la figura de l'alcalde en aquest procés, fins ara 'una mica desdibuixada'. Decidim.cat ha elaborat una carta amb l'objectiu que 'l'alcaldia animi i incentivi la participació ciutadana en aquestes consultes'. 'Serà un element molt positiu que els ciutadans vegin que els alcaldes s'impliquen en el procés', ha afegit. Decidim.cat considera que, allà on els càrrecs electes s'han implicat, la participació ha estat més elevada.

Aquesta crida a la implicació també l'ha feta l'alcalde de Castellterçol, Manel Vila (CiU), que ha 'encoratjat a tots els ajuntaments que en les properes consultes s'impliquin al màxim', també amb cessió de locals i d'infraestructura. 'Si els ajuntaments ens impliquem garantim tot el procés i hi donem seriositat', ha dit. Vila ha remarcat que en les consultes del 13 de desembre 'no hi va haver problemes amb l'advocat de l'Estat', com sí va passar en la consulta del setembre a Arenys de Munt, quan no es va permetre que l'Ajuntament cedís un local per fer la consulta. Al desembre, diversos municipis van cedir locals sense intervenció del govern espanyol. Decidim.cat creu que això està 'dins del marc constitucional' i que 'no és cap il·legalitat'.

A banda de la carta, Decidim.cat també ha elaborat un manual de bones pràctiques amb tota una sèrie de recomanacions. Una altra de les novetats de la consulta del 28 de febrer serà la votació electrònic que es farà en un municipi de Catalunya, encara per decidir.

No treure rèdits electorals
Per la seva banda, el regidor de la CUP de Molins de Rei, Ernest Maymó, ha fet una crida als partits polítics a que 'cap d'ells intenti treure rèdits electorals' de les consultes que es faran al febrer i a l'abril. Un toc d'atenció sobretot tenint en compte la proximitat de les eleccions al Parlament. Maymó ha remarcat que les consultes 'han de tenir un caràcter participatiu' amb protagonisme de la societat civil. 'El que és important és que el poble s'ha organitzat', ha dit, i creu que ni càrrecs electes ni partits 'han de voler treure rèdits electorals', sinó donar suport.

Fàbrega creu que hi ha 'un abans i un després', ja que 'mai hi havia hagut una mobilització' com la que s'està portant a terme amb les consultes, 'malgrat que algú ho intenta silenciar'. El portaveu de Decidim.cat ha dit que la seva feina en aquest procés és 'complementar en positiu' i que la coordinadora de les consultes 'ha de fer la feina que li pertoca fer'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Antoni fletxa Martorell
31 de gener de 2010, 12.16 h

AVUI - Diumenge31 de gener del 2010. Molt bon article.



L’expressió dret a decidir, doncs, cau en el parany de parar més l’atenció en aquell que hauria d’atorgar-lo, que no pas d’insistir en el necessari compromís de qui vol exercir-lo. Si jo liderés un partit amb voluntat de portar el país cap a la seva emancipació nacional, del que parlaria és del deure de decidir. Exigir drets significa tenir l’esperança posada en aquell que els ha de concedir, en aquest cas, ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
28 de gener de 2010, 17.22 h

Las consultas las celebrareis en pueblos, donde sus alcalditos son fáciles de manipular, perdiendo y haciéndo perder el tiempo, como si éstas CHORRADAS, fueran prioritarias, o es qué no os enterais, de que lo que más preocupa es la económia, la clase politica, el paro, supongo todos los promotores de éstas PANTOMIMAS, sereis funcionarios o asimila dos, seguro no hay nigún EMPRESARIO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de gener de 2010, 15.52 h

magnífic, a veure si aconseguim millorar la partipació del 13D


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Manel fletxa Badalona
28 de gener de 2010, 14.30 h

Imposar? El què fan els de la CUP és treballar com el que més (no sé si tothom pot dir el mateix...). No sé si t'adones que els estàs acusant de manca de consens just a sota una foto en la que surten amb CiU i EPM, jejeje



Deixa de difamar i treballa tu també!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marc fletxa Girona
28 de gener de 2010, 13.25 h

Aquests de la CUP, han de deixar de donar problemes i treballar en positiu i amb consens. No poden demanar que els partits no treguin rèdit polític (jo estic d'acord en aquest sentit) però per una altra banda volguin impossar el seu model ideològic i d'organització. Esteu perdent vots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.