directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 21:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Front comú del Govern i CiU per defensar les quotes de la Llei del cinema

PPC i grup mixt reclamaven l'eliminació del 50% mínim de català a les sales

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El tripartit i CiU s'han unit aquest dijous per rebutjar una moció del Grup Mixt -amb esmenes del PPC- que reclamava eliminar la quota del 50% de pel·lícules doblades o subtitulades al català que preveu la Llei del cinema, tal com reclama el Gremi d'Exhibidors. Tot i tombar la moció, el diputat convergent Jordi Cuminal no ha desaprofitat l'ocasió i ha carregat contra ERC, als qui acusa de voler marcar perfil atacant CiU per preferir 'la seducció a la imposició'. A banda d'aquests retrets, el tripartit i CiU han rebutjat les tesis de Grup Mixt i PPC, tot defensant que cal incrementar la presència del cinema en català per tal que els ciutadans puguin escollir llengua. En la línia oposada, Albert Rivera ha argumentat que les quotes 'comporten una falta de llibertat' per al sector i per al ciutadà, que ha de veure com els seus impostos 'paguen les sales buides'.

Comparteix
   

Rivera ha recordat que el sector farà vaga precisament per aquest projecte de llei, i ha defensat el català i el cinema, però ha rebutjat les quotes lingüístiques. 'Li diem al president Montilla que les coses no s'aconsegueixen ni imposant ni sancionant, s'aconsegueixen ajudant, convencent les persones, donant llibertat perquè la gent escolli el que vol i no imposant', ha argumentat Rivera, que ha afegit que no es pot fer 'enginyeria social imposant'. El diputat del Mixt ha argumentat que les quotes 'comporten una falta de llibertat' per al sector i per al ciutadà, que ha de veure com els seus impostos paguen les sales buides.

Així, el Grup Mixt proposava eliminar les quotes de la Llei del cinema, però també adoptar mesures de foment de l'ús de la llengua catalana sense caure en la imposició. Rivera ha demanat que els grups del tripartit i CiU es posicionin i diguin 'si el mètode és el de la imposició o el de la llibertat'.

En la mateixa línia, el diputat del PPC Rafael López ha acusat el Govern d'imposar un 'Gran Hermano lingüístic'. 'A l'estil Rubalcaba ens estan dient a tots: sé el que dius i en quina llengua ho dius', ha afegit. I és que López ha considerat 'inadmissible' que això passi en una societat liberal. 'El PP està a favor que s'augmenti la presència del català als cinemes, però sense quotes i sancions, parlant amb tothom', ha argumentat, i ha afegit que la llei 'no és fruit del pacte ni del diàleg'.

Les esmenes del PPC, i que el Grup Mixt ha acceptat, constataven la 'interferència' que suposa la llei i remarcaven que el projecte 'ignora la realitat del mercat i l'experiència del sector'.

CiU acusa ERC de marcar perfil

El diputat de CiU Jordi Cuminal ha dedicat la major part del seu temps d'intervenció a recriminar que ERC hagi criticat la federació per dir que prefereix la seducció a la imposició. Tot i que ha deixat clar que no poden estar d'acord amb la moció del Grup Mixt, ha aprofitat per lamentar que la Llei del cinema sigui una normativa 'de propaganda' davant un tripartit que 'fa aigües'.

Cuminal ha recordat les crítiques que ha rebut CiU per part de destacats dirigents d'ERC, i ha subratllat que la federació i els republicans no haurien d'haver-se barallat mai per una qüestió de llengua. En aquest punt, ha recordat l'acció del Govern de Jordi Pujol en matèria lingüística.

Deixant clar que CiU està a favor d'augmentar la presència del català al cinema, ha recordat que la federació ja ho va intentar el 1998 i no va tenir èxit. Per això, ha dit, prefereixen la seducció que la imposició. 'A nosaltres no ens cal marcar perfil', ha dit Cuminal dirigint-se a ERC. En qualsevol cas, ha assegurat que no s'hi oposaran si el Govern creu que la llei que ha aprovat és la millor manera d'incrementar el català a les sales de cinema.

ERC: El mercat fa trampa

La diputada d'ERC Maria Mercè Roca ha preferit parlar de la moció del Grup Mixt que respondre Cuminal. Només li ha dit que amb la seducció no n'hi ha prou per evitar que el mercat faci 'trampa'. Perquè segons Roca, 'quan el mercat fa trampa el Govern ha d'intervenir creant oferta'. La republicana ha preguntat a Rivera si considera que una persona és lliure quan no pot escollir llengua a l'hora d'anar a veure una pel·lícula. Al seu parer, 'no és una llei d'imposició de quotes, al contrari, és una llei que precisament vol acabar amb la imposició' d'una única llengua. 'El que fa és garantir la llibertat de tria', ha conclòs.

Igualment, el diputat del PSC Josep Maria Balcells ha argumentat que la llei 'vol ser dinamitzadora del sector i protectora dels usuaris en el terreny lingüístic'. A més, ha demanat no ser 'apocalíptics', perquè es preveu un trànsit 'de forma esglaonada', i sempre amb diàleg amb el sector. A Rivera li ha demanat que 'no caigui en la temptació de calar foc i voler provocar un incendi' quan no hi ha motius per fer-ho.

La diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats ha apuntat que sorprèn que C's defensi la cooficialitat de llengües i ara no doni opció a escollir entre el català i el castellà en el cas del cinema. Camats sí que s'ha dirigit al diputat de CiU per recriminar-li que estigui marcant perfil al recordar l'obra del Govern de Jordi Pujol. 'Com si haguessin estat sols en aquest Parlament', s'ha queixat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
aruberuto fletxa Barcelona
29 de gener de 2010, 12.52 h

Jo estic d'acord amb la má dura i sense tremolar. Aquesta gent noés pot seduir com vol CiU, només entenen les polítiques fortes i clares. Per altra banda jo voldría dir qué em sembla que el sistema de multicines situats en zones comercials o en zones allunyades dels centros cívics no és especialment engrescador per la gent. Fa molts anys hi havia el cinema de barri, a prop de la gent, on feien dues pel-lícules, una de més actual i l'altre amb un cert nom i qualitat. Les famílies i la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
29 de gener de 2010, 11.33 h

Les titelles dels P$OEmontillistes no se'n poden estar de fer el ridicul.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
29 de gener de 2010, 10.08 h

Albert, des del 1.998 que Catalunya "seduieix" amb una llei de política lingüistica que no s'aplica. Hi ha algun pais en que una llei no s'apliqui?. L'article 34,punt 3er. diu molt clarament:

3. El Govern de la Generalitat ha de regular per reglament la informació a les persones consumidores i usuàries de sectors determinats, i l'etiquetatge i les instruccions d'ús dels productes industrials o comercials que es distribueixen en l'àmbit territorial de Catalunya, d'una manera especial ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa PPCC.
29 de gener de 2010, 08.53 h

Els regionalites de ciu s´han vist obligats a contracor per no quedar en evidència total ara que venen eleccions.Colla d´hipòcrites.Dels feixistes del pp ja no cal ni parlar.Tot plegat quin fàstic!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
aclaparat fletxa Igualada
29 de gener de 2010, 04.13 h

Estic ben d'acord amb l'Albert.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 de gener de 2010, 23.54 h

Ja n'hi ha prou de seduïr, les llengües es respecten a qualsevol país normal perquè les lleis les recolzen i com que el català va ser discriminat durant segles ara s'han de redreçar la situació amb lleis. I punt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.