directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament torna a exigir que Catalunya tingui una majoria determinant al Prat

CiU i tripartit rebutgen qualsevol proposta de gestió d'Aena on la part catalana no sigui majoritària

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

CiU i tripartit han aprovat de nou que Catalunya tingui una majoria determinant a l'Aeroport del Prat. CiU havia presentat una moció on demanava rebutjar qualsevol definició de model aeroportuari que afecti l'Aeroport del Prat on la part catalana no tingués una 'majoria determinant'. El tripartit ha esmenat la moció eliminant la referència explícita a la 'majoria determinant', però remetent-se als mandats parlamentaris aprovats aquesta legislatura, que sí parlen en aquests termes. CiU ha acceptat l'esmena tot preguntant què ha fet el tripartit durant dos anys per arribar a un punt en què el ministre Blanco asseguri que la participació de les autonomies 'no és prioritària i no li preocupa'.
aeroport prat
Comparteix
   

La moció que s'ha aprovat, amb els vots a favor de CiU i tripartit i el rebuig de PP i Mixt, es remet concretament a la resolució de novembre del 2007, que parla d'una 'majoria determinant' de la part catalana, i a la moció d'abril del 2009, que establia una 'posició determinant' catalana. A més, constata que, 'ateses les darreres propostes del Ministeri de Foment, es considera insuficient cap model basat en el sistema de minories de bloqueig per part de les institucions catalanes' a l'òrgan rector de l'Aeroport del Prat.

El tripartit també ha esmenat la moció de CiU en el punt que fa referència als aeroports de Girona, Reus i Sabadell. La federació demanava instar el govern espanyol a dur a terme el traspàs dels tres aeroports 'de manera peremptòria', mentre el tripartit parla de 'el més aviat possible'. Així s'ha aprovat finalment.

Rull ha indicat que el ministre de Foment, José Blanco, 'va fer bona' la seva antecessora en el càrrec, Magdalena Álvarez, quan va explicar el model aeroportuari, perquè el plantejament d'Álvarez, al seu parer, era 'tan ambiciós' com el de Blanco. Això ha fet que el diputat de CiU s'hagi preguntat què ha fet el Govern des del 2007 perquè arribi ara el ministre de Foment i digui que la participació de les autonomies als aeroports no és prioritària i no li preocupa. 'Vostès què han estat fent? Què han estat negociant?', ha preguntat.

'I encara hi ha algú que diu que això és un punt de partida', ha dit en referència a declaracions del president Montilla i de la consellera Serna. 'Ens estan explicant que durant dos anys, el màxim que han estat capaços d'aconseguir és una expressió de menyspreu', s'ha queixat. Per això, ha demanat menys declaracions i 'més capacitat de transformació de la realitat', en referència als 25 diputats del PSC al Congrés.

La moció de CiU incloïa també un punt sobre el traspàs de Rodalies que no s'ha aprovat. El PP l'ha votat a favor, el tripartit en contra i el Grup Mixt s'ha abstingut. Aquest punt instava el Govern a no donar per tancada cap transferència dels serveis ferroviaris de Rodalies que no contingui el finançament del contracte-programa de Renfe amb l'estat que afecta Catalunya a compte d'una partida concreta i definida, per impedir que la Generalitat hagi de fer front a cap endeutament per garantir el funcionament del sistema.

Rull ha reiterat que el traspàs de Rodalies és una transferència 'amputada, sense vies, sense trens, sense estacions i sense Regionals'. A més, ha remarcat que el traspàs inclou els problemes però no els instruments per solucionar-los, acceptant que el servei actual és òptim i que qualsevol millora l'haurà d'assumir la Generalitat. El PP ha presentat una esmena a aquest punt que CiU ha acceptat.

El diputat socialista Roberto Labandera ha volgut recordar que ja l'Estatut del 79 deia que els ferrocarrils eren competència de la Generalitat, però no ha estat fins ara que s'ha aconseguit el traspàs. Sobre l'Aeroport del Prat, ha opinat que Rull 's'avorreix' al Parlament, perquè dedica més temps a parlar dels ministres de Madrid que de l'ambició catalana. Aquí, Labandera ha recordat que potser és perquè anava a les llistes de CiU al Congrés però no va arribar a entrar-hi.

Des d'ERC, Pere Vigo ha recordat a Rull que ja s'ha votat tres vegades que la part catalana ha de tenir una majoria determinant a l'Aeroport del Prat. 'No podem venir cada sessió a votar el mateix', s'ha queixat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Quim fletxa PPCC.
29 de gener de 2010, 08.34 h

Una altra prova més de que tenir un estat propi és una necessitat prioritaria.Ja n´hi ha prou de de submissió a un estat foraster que ens va a la contra en tot.Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.