directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla diu que l'educació fa progressar la societat en la inauguració de la segona biblioteca més gran de Catalunya

La 'Mestre Martí i Tauler' de Rubí ocupa 8.000 m² i acollirà també els futurs estudis de Ràdio Rubí i l'arxiu municipal

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat aquest dissabte que una societat 'que s'educa i es cultiva' és senyal 'que una societat progressa' i ha afegit que s'ha d'entendre que l'educació i la cultura 'són elements fonamentals per el progrés i les persones i dels pobles'. Ho ha dit en la inauguració de la segona biblioteca municipal més gran de Catalunya, la 'Mestre Martí i Tauler' de Rubí. L'equipament, que ocupa una superfície de 8.000 m², acollirà també els futurs estudis de Ràdio Rubí i l'arxiu municipal. El president del Govern ha afegit que 'una biblioteca és un espai per a la cultura i socialització del saber' on l'accés del coneixement 'és més democràtic'.
José Montilla, PSC, socialistes, La Catalunya que sap on va
Comparteix
   

José Montilla considera que també és important 'el compromís compartit' de les diverses administracions per fer realitat projectes com la nova biblioteca de Rubí, i ha reivindicat que tots els municipis, fins i tot els més petits, són mereixedors de tenir un centre de cultural i de trobada.

El nou equipament deu el seu nom al mestre Martí Tauler (Palafrugell 1888-Rubí 1947), professor i director de les Escoles Ribas de la ciutat i que durant molts anys va desenvolupar una tasca rellevant de difusió i promoció de la cultura al municipi vallesà. Inaugurada l'any 1953, la biblioteca es va traslladar l'any 1987 al Complex Cultural L'Escardívol.

La biblioteca està ara en un altre espai, en el lloc on s'alçava la històrica fàbrica metal·lúrgica JOSA. De fet, l'alcaldessa de Rubí, Carme García, ha recordat el passat industrial de la zona, així com la importància del sector secundari a la ciutat. En un context econòmic complicat, on Rubí està patint, com en d'altres municipis catalans, els greuges dels expedients de regulació i la pèrdua de llocs de treball, García ha assenyalat 'volem tenir una ciutat on l'activitat industrial segueixi i on es generi feina'.

Tanmateix ha destacat que Rubí, per tal de ser una localitat 'del segle XXI', necessita polígons industrials moderns. Però també, Rubí ha de ser una ciutat 'equipada, ordenada i segura' que estigui 'socialment cohesionada'. Per això, considera que la nova biblioteca ajudarà a assolir els reptes de futur.

Per la seva part, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha destacat que la biblioteca 'era, és i continuarà sent aquell centre fonamental per dinamitzar la vida cultural de Rubí'. A més, ha posat l'èmfasi en l'esforç de l'Ajuntament per reconvertir un patrimoni industrial en un 'patrimoni cultural'.

En l'acte d'inauguració s'ha fet la lectura de dos poemes a càrrec d'Albert Bové. Les peces han estat 'La Fàbrica' de Miquel Martí i Pol, i 'Proverbios y Cantares' d'Antonio Machado. Casualment, el poeta dóna nom a la plaça on hi ha l'accés principal de la biblioteca. En la celebració han assistit també el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; la delegada del Govern de Barcelona, Carme San Miguel i el president de l'Associació de Veïns de la Plana de Can Betran, Manuel Ramos Benítez.

Una gran biblioteca

La Mestre Martí Tauler compta amb quatre plantes més un soterrani i ofereix nombrosos serveis pels més de 1.000 usuaris que es preveu que visitin la biblioteca a diari. Amb una inversió d'onze milions d'euros, a reforma i construcció de l'espai ha anat a càrrec dels arquitectes Màrius Quintana i Pau Sierra.

La nova biblioteca disposa, entre altres, d'espais de formació, una sala d'exposicions, un espai polivalent per a la celebració de conferències i petits concerts i un sala 'chill-out', on poder llegir i escoltar música de forma més relaxada.

Consta, a més, de 400 punts de lectura; un punt informàtic per a invidents; 40 punts de lectura informàtica –amb xarxa wifi a tota la instal·lació-; així com un fons documental amb capacitat per a 150.000 exemplars -actualment n'hi ha 50.000-; 6.500 documents audiovisuals, i 250 títols de revistes i diaris. També conté un fons especial sobre la dona i un altre sobre interculturalitat.

Es tracta de la segona biblioteca municipal més gran de Catalunya –la primera és la Jaume Fuster, a la plaça de Lesseps de Barcelona-, i s'integra en la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació, integrada actualment per 195 biblioteques i 9 bibliobusos.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Quim fletxa PPCC.
31 de gener de 2010, 19.14 h

En canvi els regionalistes de ciu i els seus socis estratègics fatxes del pp ens voldrien a tots incultes i desinformats per poder governar Catalunya com el seu "cortijo" particular on ells serien els sinyorets amb accés restringit a la cultura amb un 8% en català i un 92% en castellà com ciu troba bé pel cinema i hi dona suport per fer contents els seus amiguets.Hipòcrites!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
31 de gener de 2010, 12.37 h

Mentir és ser educat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de gener de 2010, 18.01 h

no serà pas la teva d'educació! ruc!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.