directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El 70% de les sales del Principat tanquen contra la Llei del Cinema

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya s'excusa assegurant que 'el català no és el problema'

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Un total de 69 cinemes, molts agrupats dins el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, donen suport aquest dilluns a la jornada de protesta contra la Llei del cinema tancant les seves sales al públic. L'aturada, que s'ha fet coincidir amb la gala d'entrega dels Premis Gaudí, posarà a negre el 70% de les pantalles del Principat. Únicament, els 27 cinemes de la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya han anunciat que no s'adhereixen a la protesta, tot i reconèixer 'que cal adoptar mesures per a pal·liar la crisi que afecta el sector de l'exhibició'. Els 74 cinemes restants també han obert les portes amb normalitat. Fins i tot els cinemes Verdi s'han afegit a la protesta com a conseqüència, segons asseguren, de les pressions de les distribuïdores. El tancament patronal d'aquest dilluns ha provocat rebuig entre una part del públic català que ha convocat accions de protesta contra els cinemes que han tancat, i al mateix temps han volgut incentivar l'afluència als cinemes que no han secundat el tancament.
Cinesa Diagonal, cinema, espanyol
Comparteix
   

Els exhibidors catalans van radicalitzar el seu discurs el passat dimarts denunciant que la nova norma aprovada el 12 de gener pel Govern 'arruïnarà el sector i és una sentència de mort pel cinema'. 'El Govern vol fer política lingüística a costa de les empreses privades. La Llei del Cinema és una aberració que provocarà el tancament de les sales', assegurava el president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón. Un estudi econòmic del propi gremi assenyalava que el sector ha deixat d'ingressar 25 milions d'euros en els quatre darrers anys i que, amb l'aplicació de la nova llei, els ingressos podrien baixar dels 130 milions d'euros de recaptació de 2009 als 27,6 milions.

'El català no és el problema. Els motius de la protesta són purament econòmics, la copia catalana no és rendible i pretenen crear una demanda que no existeix', assenyalava Tarrazón, que considerava que la Llei del cinema serà una llosa més que s'afegirà al reguitzell de mals que afecten al sector com la pirateria o el canvi d'hàbits dels espectadors.

Per contra, un estudi de la Plataforma per la Llengua presentat poc després de l'aprovació de la Llei del cinema evidenciava la situació excepcional del català al cinema en el context europeu establint paral·lelismes amb la situació en d'altres països i territoris on les llengües oficials respectives tenen un nombre de parlants igual o inferior a la catalana.

Els 27 cinemes de la Xarxa obren
No tota la gent del món del cinema, però, està d'acord amb aquest acte de protesta. Les 27 sales agrupades dintre la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya ja varen anunciar aquest dissabte que no secundarien la vaga, tot i reconèixer 'que cal adoptar mesures per a pal•liar la crisi que afecta el sector de l'exhibició'. 'En cap cas, però, estem d'acord que l'obligatorietat de doblar les pel·lícules estrangeres també en llengua catalana pugui agreujar el problema', afirmava el director de la Xarxa, Ignasi P. Ferré.

La Xarxa Nacional de Cinema, creada el novembre de 2008 per Nous Projectes Audiovisuals, S.L., va començar les seves projeccions el febrer de 2009 amb quatre sales. A dia d'avui, la Xarxa la composen 27 sales repartides pel territori català i amb la perspectiva d'arribar a 51 sales a Catalunya a final d'any. La Xarxa porta un promig d'una pel·lícula d'estrena al mes i totes les pel·lícules, siguin les de producció catalana o les estrangeres, principalment europees, són projectades en la versió original les primeres i en la versió doblada al català les segones.

'Aquesta va ser l'opció presa pels creadors de la Xarxa i s'ha pogut constatar que el fet que les pel·lícules siguin en versió catalana, no només no ha perjudicat la seva exhibició sinó que l'ha reforçat', assegurava Ferré. 'Es per això que no podem adherir-nos a una vaga pel motiu esmentat. Els nostres col·legues de l'exhibició ens tindran sempre al seu costat per tots els problemes i les dificultats que afecten les sales de cinema d'aquest país que, com tots sabem, són moltes i diverses', manifestava el director de la Xarxa.

Els cines Verdi, pressionats a tancar
Paral·lelament, els cinemes Verdi i Verdi Park de Barcelona van enviar el divendres una carta als seus clients explicant-los que tancarien els dos cinemes per les pressions que han rebut de les distribuïdores 'i no per protestar contra la Llei del cinema'. En el correu, enviat només amb un arxiu adjunt i signat pel responsable de programació Ricardo Almazán, s'assegurava que els Verdi se sumaran a la tancada perquè no els han deixat 'cap altra opció' ja que si no ho fan els distribuïdors no els facilitaran pel·lícules per poder estrenar i, per tant, es veuran obligats a tancar definitivament.

El correu enviat per Almazán comentava que els Verdi sempre han estat 'una empresa petita, però que ha defensat el poder estrenar pel·lícules catalanes i subtitulades en català'. Així ho demostren els títols subtitulats o doblats al català i estrenats últimament als cinemes Verdi: 'El silenci abans de Bach', 'Rebobineu si us plau', 'Ella és el partit', 'Margot i la boda', 'Pont de Varsòvia', 'Forasters', 'Arropiero, el vagabund de la mort' i, actualment, 'Garbo. El mateix correu assegura que els Cinemes Verdi seguiran 'lluitant per la supervivència, estrenant pel·lícules de qualitat i intentant convèncer els distribuïdors que subtitulin en català', però afegia que si aquests no ho volen fer, els cinemes no són ningú per obligar-los.

Facebook i pintades als cinemes a favor del català
La xarxa social Facebook no va tardar a reaccionar i el mateix dimarts es va crear un grup amb el lema 'Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes', que demana als ciutadans anar als cinemes que estan oberts aquest dilluns i a no anar al cinema aquest dimarts 2 de febrer com a mesura de protesta contra els exhibidors i a favor de la Llei del cinema. En cinc dies, el grup ha crescut espectacularment i ja acumula més de 21.000 adhesions. Igualment, durant aquest cap de setmana han aparegut diverses pintades i cartells a cinemes de Barcelona com el Gran Sarrià o els Renoir reclamant més suport al català i per rebutjar la protesta dels empresaris.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Toni fletxa Barcelona
2 de febrer de 2010, 13.53 h

Algú sap quines són les sales de la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya??


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
2 de febrer de 2010, 12.51 h

Si el Gremi d'Empresaris de Cinema ha girat l'esquena al públic català, el públic català no ha d'anar a veure pel·lícules doblades o subtitulades en espanyol; no un dia: mai. Aquest és l'únic llenguatge que entendran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
2 de febrer de 2010, 12.51 h

-mitjana. No 'promig'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
synera99 fletxa Arenys de Mar
2 de febrer de 2010, 10.06 h

Doncs jo trobo que tot això és pura política amb adob ranci dretà: 1r: les estadístiques apunten que el públic, majoritàriament, desitjaria veure les pel·lícules en català; 2n: tant que defensen alguns sectors la igualtat de la llengua, doncs que sigui així; 3r: nois! què el doblatje ja es produeix! ¿no passen les pel·lícules de l'anglès al castellà? ¿doncs perquè no meitat i meitat?; 4t: no em crec que la llei destrueixi llocs de feina, ans al contrari, perquè caldria crear-... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
2 de febrer de 2010, 08.21 h

Jo no penso anar a cap sala de cinema que no tingui pel.licules en la meva llengua, el català. Abans anava a cinesa de Mataró, mentres no cumpleixi, com a mínim, la llei, no airé mai més. I parlant amb gent del meu voltant se que faran el mateix.

Aniré als cinemes de Blanes, que si estan a favor del doblatge del 50% en català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
1 de febrer de 2010, 20.21 h

La normalització del català vol que aquest sigui imprescindible per a viure a Catalunya. El bilingüisme fa prescindible la nostra llengua; per tant: CATALÀ ÚNICA LLENGUA OFICIAL!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.