directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 17:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carretero quadra la militància i la posa al servei de Laporta

El pacte que estarien tancant: Laporta per Barcelona, Carretero per Girona, una reagrupada per Tarragona i un laportista per Lleida

Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La crònica política d’aquest dilluns ha estat marcada, des de primera hora del matí fins a darrera de la nit, per les decisions del líder de Reagrupament, Joan Carretero. El detonant de la crisi de la formació independentista, la dimissió de Carretero i dotze membres més de l’executiva, ha servit -a la pràctica- perquè ho fessin els quatre membres restants que s’oposaven al sistema d’elecció de candidats del sector fidel al de Puigcerdà. La posició majoritària, però contrària als estatuts (pdf) votats per l’assemblea, i el lideratge de Joan Carretero ha aconseguit guanyar-se en poques hores el suport incondicional de les bases territorials i ha forçat la dimissió d’Emili Valdero, Jaume Renyer, Francesc Abad i Albert Pereira. Un cop els quatre dirigents han fet allò que ja se’ls va exigir dissabte, Carretero i els seus seguidors han revocat la seva dimissió i seguiran pilotant RCat. Un cop apartades les veus discordants i reafirmada l’autoritat incontestada de Carretero, desapareixen els problemes per modificar el funcionament de Reagrupament per tal d’adaptar-lo a les necessitats de Joan Laporta.
reagrupament, assemblea
Comparteix
   

Amb el coup de force del cap de setmana, Carretero evita que les bases de Reagrupament tornin a criticar Laporta com a possible cap de llista del projecte independentsita que ambdós volen bastir. Donada mostra de fins on arriba la seva intransigència amb els crítics, sap que ara es podrà relaxar l'organització asssambleària amb què va néixer Reagrupament. De fet, ja ho va deixar entreveure a l'assemblea fundacional. 'Serem assamblearis? Només faltaria! Ara bé, un cop discutit, hem de ser un exèrcit disciplinat i motivat, que són els exèrcits que acostumen a guanyar', digué.

Una bona mostra del malestar dels reagrupats amb el president barcelonista es va viure el 15 de gener al Col·legi de Periodistes de Catalunya, durant la presentació de Carles Móra com a reagrupat número 3.335, en què una militant de base va dir explícitament que no votaria Laporta perquè el considerava 'frívol' i que preferia Carles Móra.

Laporta, la clau de volta
El dia havia començat amb unes declaracions prou explícites de Joan Laporta a La Vanguardia en què estenia la mà a Carretero. El metge de Puigcerdà -com es va presentar a RAC1, on va deixar ben clar que havia dimitit de president, per bé que al vespre la formació va negar-ho- li va correspondre dient: 'Em tindrà al seu costat' i assegurant per primera vegada que 'les eines per a aconseguir la independència són el de menys', és a dir, obrint la porta a què la marca electoral sota la què possiblement concorreran Laporta i Carretero no serà Reagrupament, sinó el nom que esculli l'encara president del FC Barcelona.

Per bé que ahir al vespre va negar-ho taxativament, tant l'entorn de Carretero com alguns dels dirigents dimissionaris donen per fet que Joan Laporta ho té tot de cara per assumir el paper de candidat. Les dificultats per encaixar les dinàmiques de funcionament i el tempo de Reagrupament amb el de Joan Laporta i la seva sortida del Barça, que apareixien com a principals dificultats no semblen insalvables un cop demostrada la confiança cega i l’obediència dels reagrupats envers el líder del projecte.

Segons han explicat a directe!cat fonts de Reagrupament, l'acord a què es vol arribar amb Joan Laporta -i que ell mateix nega que ja existeixi- consisteix en el repartiment dels candidats per circumscripcions entre RCat i el projecte laportista. Seguint aquesta lògica, Joan Laporta seria el candidat per Barcelona, Joan Carretero per Girona, Sandra Lomas per Tarragona i una persona sense determinar de la confiança del president blaugrana per Lleida. La vicepresidenta de Reagrupament, Rut Carandell, seria la número dos de Laporta per Barcelona, seguida de l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, que ocuparia el número tres.

Suport incondicional a Carretero
Amb l'amenaça de dimissió, Carretero ha aconseguit que la gran majoria d'associats a Reagrupament li donin plens poders per a fer i desfer com cregui convenient. Després del xoc emocional viscut dissabte -en què molts associats defensaven l'honorabilitat tant dels dirigents que havien dimitit com dels que no ho havien fet-, el missatge s'ha anat transmutant cap a un odi extrem envers els quatre no-dimissionaris i una lloança a ultrança de Carretero.

Un dels membres de l'executiva de Gràcia, Xavier Borràs, ja ho digué ben clar a la protesta de diumenge davant la seu de la formació: 'No és un problema de llistes o com s'han de votar les llistes. El problema és que s'ha qüestionat el lideratge de Carretero'.

En una línia similar s'expressava diumenge a la nit l'economista Salvador García des del seu blog. Taxatiu, reconeixia els arguments de Valdero, Pereira, Renyer i Abad, però els exigia la dimissió: '14 a 4: sou minoria. Potser teniu raó, però sou minoria. Ajudeu o aparteu-vos, però no feu nosa.'

Ahir, aquest mateix missatge ja era majoritari entre tots els reagrupats. Tant els que ostenten càrrecs com els que no, repetien que Carretero no podia quedar apartat del projecte i que, si feia falta saltar-se les normes internes perquè tornés a primera fila, que no hi havia inconvenient en saltar-se-les. I que si havien de renunciar a les primàries per circumscripcions, hi renunciaven. I punt.

Carretero-Pereira
L'enfrontament entre Carretero i Pereira sobtava dissabte a força reagrupats de base, que reconeixien a Pereira el mèrit d'haver estat l'únic membre dels 37 de l'executiva nacional d'ERC que va votar en contra de l'expedient disciplinari i la suspensió immediata de militància que el partit republicà va aprovar contra Carretero quan aquest va publicar l'article 'Patriotisme i dignitat'.

Ahir, aquesta reflexió s'havia transmutat en acusacions de formar part d'un grup de quatre 'escaladors i infiltrats', i fins i tot, el dirigent Josep Sort els qualificava de 'merda' al seu blog personal.

Renyer: 'Em desvinculo totalment de Reagrupament'
Jaume Renyer -exmembre del Consell Consultiu, exdirigent d'ERC que va acompanyar el vicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira a la seva reunió amb ETA i excandidat a presidir ERC de la mà d'Uriel Bertran- va anunciar ahir des del seu blog que també passa a ser exdirigent i exmilitant de Reagrupament.

Afirma que no vol participar 'en una operació de confusió, plena d'incoherències, i una purga més pròpia del règim d'Hugo Chavez que d'una democràcia nòrdica, que en res s'asembla a allò que penso ha de ser un projecte independentista i de regeneració democràtica'. Acusa Carretero i els seus acòlits de contradir reiteradament, 'en el fons i en la forma, allò que teòricament diuen defensar, llevant credibilitat i congruència als propòsits fundacionals i a la ponència política aprovada el 3 d'octubre passat. I, a més, hom anuncia l'empelt amb un altre projecte incipient, el de Joan Laporta, que pel que es coneix poca cosa té a veure amb el de Reagrupament, sense que s'hagi discutit en cap òrgan de direcció i menys encara consultat amb els associats.'

Regeneració democràtica
Renyer també reflexiona si Reagrupament pot continuar fent bandera de la regeneració democràtica després dels fets del cap de setmana: 'Em sembla inconcebible que algú que ha dimitit -per purgar els dirigents que no són del seu grat- s'ho repensi i que els militants ho acceptin com si res hagués passat (convalidant així, una actuació manifestament contradictòria amb els procediments escrupolosament democràtics que hom pregona defensar).'

El també reagrupat Abate Marchena ho despatxava amb relativa facilitat des del seu blog personal diumenge mateix: 'Se puede decir que ha habido un gran error en llevar a los estatutos de la Asociación Reagrupament.cat cosas que de alguma manera la vinculan a la PARTITOCRACIA. La premisa de la proclamación de la INDEPENDENCIA de MANERA UNILATERAL debió ser el únio eje en el cual girara TODO su proyecto. Entraron cosas como la REGENERACIÓN democrática, que es tarea a resolver a posteriori, en vez de diseñar un proceso dialéctico con los demás conjunto del espectro INDEPENDENTISTA, para elaborar una CANDIDATURA TRANSVERSAL con la premisa de REAGRUPAMENT.'

Torna a començar
En vista de tota la situació creada, Reagrupament ha fet bona la màxima del primer tripartit: 'I si t'equivoques, torna a començar'. Ahir, sense més ni més, la web de la formació tornava a tenir en portada l'article Patriotisme i dignitat de Carretero a l'Avui que va propiciar el naixement de la formació.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
8 de febrer de 2010, 23.37 h

Jo no entenc que algu vulgui a Laporta a la seves llistes. Per a mi, no suma, resta, I MOLT.

Jo havia pensat votar RCat. Pero si hi ha en Laporta, ni jo, ni ningú de casa meva els votarà.

Com pot representar-nos uun impresentable que es remulla amb xampany francès i es quedaq en calçotets a l'aeroport?

Quan algú representa un colectiu, ha de saber estar sempre al seu lloc per respecte a la entitat que representa.

MG


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Fina fletxa PBarcelona
4 de febrer de 2010, 11.27 h

Conclusió: contra ERC es vivia millor


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
4 de febrer de 2010, 09.44 h

Que com funciona Reagrupament? Carretero mana i la resta obeeixen bup bup


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Mr. X fletxa bcn
3 de febrer de 2010, 03.05 h

És veritat que l'episodi ha agafat a tothom a contrapeu; és cert que la maniobra tampoc ha estat un exemple de transparència i rigor...però a fi de comptes els mitjans de comunicació adictes al tripartit han posat per fi Rcat a la parrilla de sortida per les properes eleccions. Ha estat un cop d'efecte i això és el que calia a Reagrupament. El tema Laporta atrau el perill populista a Rcat, però indubtablement portarà desenes de milers de vots més. Del que no hi ha dubte és que aquest ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
maria fletxa Barcelona
2 de febrer de 2010, 23.59 h

Catalunya mai tindra la independència, perque malgrat tots els esforços dels catalans de bona fe que hi traballen, hi ha una força enemiga que mai deixarà de mal als que volen la llibertat. Es la SOCIOVERGÈNCIA, que mai renunciarà a les seves prevendes a l'ecspaña de las maravillas. Jo creia que aixó de la sociovergència no era cert, que no hi havia per tant, pero m'he lleguit hemeroteques de diferens diaris i m'han fet recordar moltes paraules i fets de ciu i psc. Quantes mentides, i q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
2 de febrer de 2010, 22.49 h

El que ha fet el Sr carretero és de jutjat de guardia. El meu fill , és va fer militant de Reagrupament i se'l va creure. Aquest home a ferit la il.lusió i la dignitat de centenars d'adherits. Hauria de dimitar immediatament .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Malaguanyat fletxa València
2 de febrer de 2010, 19.33 h

Tinc la impressió que Carreterescu (bona aquesta) és capaç de tirar-ho tot per terra... potser és de caràcter difícil. I això que té o tenia mercat i poltrona quasi assegurada. No sé si aquest cop la Rut se'n sortirà de treure el líder suprem del merder on s'ha posat ell solet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
2 de febrer de 2010, 18.59 h

no teniu ni idea de com funciona Reagrupament


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
2 de febrer de 2010, 18.41 h

Si bé hagués estat desitjable no haver de passar per aquest entrebanc, el pragmatisme, la lucidesa de la gent de Reagrupament, lluny de tot friquisme, permet pensar el millor per aquesta formació. Els objectius són clars, el camí no està escrit i els problemes puntuals són lògics. Es passa amb nota. Tothom sembla tenir molt clar el que és prioritari i el que no és res -fincloses persones- per assolir el benestar i la dignitat dels catalans. A la bona gent d'ERC i de CIU aquesta vegada ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
2 de febrer de 2010, 18.29 h

Ara ja tenim dos partits amb líder a Catalunya: Plataforma per Catalunya i els Reagrupats


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.