directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Expolangues, una oportunitat única per a projectar la llengua catalana a tot el món

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Expolangues, la fira de llengües de referència a Europa sobre lingüística, comença una nova edició demà a París amb el català com a convidat d'honor. El certamen, al qual hi assisteixen més de 22.500 persones, representa una oportunitat única per promocionar el català a França i a tot el món, destaca a l'ACN Hélène Blondy, comissària del saló. La llengua catalana disposa d'un estand propi on els visitants coneixeran els diferents mètodes per aprendre l'idioma i podran sentir poesia i música en català. El saló, que dura fins el 6 de febrer, compta amb més de 200 expositors, entre institucions i escoles d'idiomes, i hi estan representades 80 llengües diferents.
Expolangues, fira, parís, metro
Comparteix
   

Entre el 3 i el 6 de febrer, en els més 18.000 metres quadrats del pavelló cinc del recinte firal de la Porta de Versalles, a París, s'hi parlaran i s'hi descobriran gairebé un centenar de llengües. Les institucions públiques que vetllen per cada una d'aquestes llengües, les escoles d'idiomes, les empreses especialitzades en nous mètodes d'aprenentatge i els professors es trobaran en un mateix espai per intercanviar impressions i coneixement a fi de continuar difonent la varietat lingüística existent al món.

Expolangues sempre ha tingut l'objectiu de 'promocionar el plurilingüisme' i donar 'valor a totes les llengües que existeixen', explica Blondy, cap de l'equip organitzador d'aquest certamen, que impulsa el grup editorial francès L'Étudiant i que enguany compleix la vint-i-sisena edició.

Blondy considera que Expolangues és una bona oportunitat per donar visibilitat al català també a França, un país on, malgrat la proximitat geogràfica amb Catalunya, es coneix menys aquest idioma que en d'altres països més llunyans. 'Crec que entre els francesos, malauradament, sovint es percep el castellà com llengua única parlada a Espanya i es coneix menys el català que en d'altres països', destaca la comissària.

És gràcies a aquesta fira que molta gent descobrirà que el català és 'una llengua que parlen 10 milions d'europeus i que es pot aprendre en diverses universitats franceses', agrega Blondy.

Extensa campanya publicitària

Per donar a conèixer aquest esdeveniment, el grup L'Étudiant ha desplegat una campanya publicitària amb 160 cartells a la xarxa del metro de París i anuncis en diverses publicacions periòdiques. També es difon per la televisió TV5 un espot en què apareix l'actor Segi Lòpez, un icona en el cine francès, afirmant que la seva llengua és el català.

Música, poesia i conferències a l'estand de la llengua catalana
L'Institut Ramon Llull ha previst diverses activitats durant els quatre dies de la fira a l'estand de la llengua catalana. En aquest espai, en el qual també participen la Generalitat de Catalunya, els governs d'Andorra i Illes Balears, la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramón Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord) i la Xarxa Vives d'Universitats, s'hi realitzaran diverses presentacions d'eines d'aprenentatge com el Parla.cat, el Intercat.cat o el Termcat. També s'han programat diverses taules rodones sobre l'aprenentatge del català i el rol de les llengües sense estat en contextos plurilingües.

Al mateix temps, la llengua catalana també es podrà sentir a través dels poemes de la poeta andorrana Teresa Colom i de la música dels balears TIU. Una actuació d'Els Comediants clourà el dissabte la festa de la llengua catalana a París.

Alta representació institucional a París
A la inauguració de l'Expolangues, el dimecres a la tarda, hi assistirà el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod Rovira, i un grup de diputats de la comissió de Cultura del Parlament. Hi seran presents igualment el cap de govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, el conseller de Presidència de les Illes Balears, Albert Moragues, el director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, el president del Consell dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, i el secretari d'estat francès de la Cooperació i la Francofonia, Alain Joyandet.

El vicepresident de la Generalitat aprofitarà la visita a París, de dos dies, per mantenir reunions amb els responsables de política lingüística del govern de França.

En el marc de la fira, el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, mantindrà igualment una trobada el dijous amb els seus homòlegs de Galícia i d'Euskadi.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
3 de febrer de 2010, 08.19 h

Catifran, no et facis il.lusions. Esl gabatxos son més retorcits que els ep.panyols, aixi que alguna en preparen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
catifran fletxa Barcelona
2 de febrer de 2010, 12.47 h

ara sembla que l'estat francès comença a portar-se bé amb Catalunya i la llengua catalana....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.