directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 13:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Gal·les vol celebrar un referèndum per ampliar l'autogovern

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El govern de Gal·les vol celebrar un referèndum per ampliar el seu autogovern. Així ho ha confirmat aquest dimarts el primer ministre gal·lès, Carwyn Jones, que ha assegurat que la setmana vinent es votarà la proposta al parlament. 'Demanarem un referèndum sobre si les lleis que afecten la gent de Gal·les s'han de fer a Gal·les', ha explicat Carwyn. El primer ministre ha defensat que Gal·les pot millorar 'encara més' amb una ampliació de l'autogovern. El viceprimer ministre, Ieuan Wyn Jones, ha remarcat que 'és el correcte que l'assemblea tingui les eines per treballar com cal i amb més eficiència, creant lleis gal·leses, a Gal·les, fetes pensant en les prioritats de la gent del país'.
País de Gal·les, Gal·les, Cymru
Comparteix
   

Una ampliació de les competències a Gal·les permetria al govern i l'assemblea legislar en salut, educació, transport i medi ambient sense demanar permís a Westminster. Amb el sistema actual, Gal·les ja té responsabilitat executiva sobre aquestes àrees, però necessita el suport de Londres per promoure canvis en la normativa. L'ampliació situaria a Gal·les en un model d'autogovern similar al què té actualment Escòcia.

Amb l'anunci d'aquest dimarts, el primer ministre gal·lès ha donat el tret de sortida al procés formal per celebrar el referèndum. La setmana vinent, el dimarts 9 de febrer, els parlamentaris gal·lesos votaran la proposta de consulta. La mesura ha de rebre el suport d'almenys 40 dels 60 diputats gal·lesos per ser aprovada. Els laboristes i els independentistes del Plaid Cymru compten amb 36 vots, ja que dos dels seus diputats estan de baixa. Per tant, necessiten el suport de l'oposició. Els liberal demòcrates, amb 6 parlamentaris, semblen a priori partidaris de celebrar el referèndum, cosa que ja donaria la majoria suficient a Jones per tirar endavant amb el pla.

Un cop aprovada la petició del referèndum a l'Assamblea, la llei gal·lesa obliga a fer una petició formal al Secretari d'Estat britànic a Gal·les, Peter Hain. En un màxim de 120 dies, Hain haurà de presentar els plans gal·lesos al parlament de Westminister perquè es votin a la Cambra dels Comuns i dels Lords.

El primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, ha advertit que el debat sobre la data del possible referèndum s'iniciarà després de les eleccions a Westminster, previstes pel maig. Amb tot, algunes fonts apunten l'octubre o la primavera del 2011, coincidint amb les noves eleccions gal·leses, com a possibles dates per la consulta.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
3 de febrer de 2010, 10.13 h

-vol fer un referèndum. No 'celebrar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
3 de febrer de 2010, 09.03 h

La taca d´oli s´esten.Encara hi ha qui dubta que a dintre la E.U. hi haurà nous estats?.Només és qüestió de temps, de poc temps espero.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.