Esquerra expressa 'preocupació' i reclama unitat davant les 'incògnites' que deixa la sentència del TSJC
Demana al Departament d'Ensenyament que doni instruccions clares als docents i els protegeixin perquè no quedi 'cap escletxa'
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet aquest dijous una crida a la unitat social i política en defensa de la immersió lingüístic davant d'una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que 'obre incògnites'. Amb la portaveu d'ERC, Anna Simó, ha demanat al Departament d'Ensenyament que doni instruccions clares als docents i els protegeixi perquè no quedi 'cap escletxa'. Ha censurat, a més, que un organisme com el Tribunal Suprem pugui posar 'en risc' les bones pràctiques de la societat catalana per iniciativa de 'decisions polítiques de caràcter egoista', i més quan es un model d'èxit valorat per les institucions europees.
'La decisió del TSJC obre incògnites que a nosaltres ens preocupen molt', ha subratllat Junqueras, que s'ha preguntat quin tipus de garanties es pretén donar a les famílies, si hi haurà una aula especial, un segon mestre a dins de la classe o si s'ha de crear una línia específica. El republicà ha recordat que la immersió és un model d'èxit que al llarg de dècades ha permès la 'integració i cohesió social del país', fent-ho també ara amb la nova immigració dels últims anys. Ha recordat, a més, que ha estat avalat per part de les institucions internacionals, tant la comissió com el Parlament europeu.Tot i això, s'ha queixat que un òrgan espanyol com el Tribunal Suprem 'posi en risc' les bones pràctiques de la societat catalana per iniciativa de 'decisions polítiques de caràcter egoista'. Davant d'aquesta amenaça, ha cridat a la unitat de les institucions del país i a la societat civil i educativa a vetllar conjuntament per aquest model malgrat les 'sentències i les pressions polítiques que el posin en risc'.
A més, ha donat per fet que la decisió del TSJC serà recorreguda de nou al Tribunal Suprem, i ha augurat que aquest es pronunciarà de nou contrari al model educatiu de Catalunya. Si fos així, tenint en compte que la 'voluntat dels ciutadans està per sobre de les institucions alienes', caldria fer tot el possible, ha dit, perquè aquesta hipotètica sentència d'un tribunal espanyol 'afectés en la menor mesura el model educatiu que els ciutadans han escollit pel seu país', fent servir per part del Departament d'Ensenyament 'totes les eines jurídiques al seu abast'.
Simó, per la seva part, ha demanat al departament que informe bé del que implica la decisió del TSJC, que ho expliqui als inspectors i que doni instruccions clares a principis de curs perquè 'no hi hagi ni una escletxa per cobrir'. 'S'ha de vetllar pels docents, s'ha de vetllar per les famílies i no s'ha de deixar sols a la trinxera les persones que estan a primera línia de foc', ha constatat.