directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El català, relegat a l’àmbit domèstic

Aquest és el lloc que hauria d’ocupar la llengua catalana segons el Tribunal Suprem espanyol

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Una resolució del Tribunal Suprem espanyol contra un recurs presentat en català considera que la llengua catalana no es pot utilitzar en l’àmbit administratiu de la justícia i que ha de quedar relegat a l’àmbit domèstic , restringit i íntim. Un cop més, la llengua catalana pateix la discriminació per part de l’estat espanyol que fa passes enrere en la democràcia del país. El magistrat Juan Saavedra Ruiz ha qualificat de “defecte” l’ús del català en el recurs que havia estat presentat per la lletrada Marta Clapés en un cas d’un jove condemnat per delicte electoral per l’Audiència de Barcelona.
Així doncs, el català no es pot emprar en l’àmbit jurídic. La resolució deixa clar que l’única llengua vàlida per dirigir-se a la justícia és el castellà. Si algun text es presenta en català, s’haurà de traduir a la llengua castellana perquè tingui validesa.

Aquesta resolució es basa en les retallades que es van fer de l’Estatut de Catalunya. L’article 33.5 de l’Estatut deia que qualsevol ciutadà en podia dirigir “en català als òrgans jurisdiccionals d’àmbit estatal”. La resolució del Tribunal Constitucional pel que fa a l’Estatut, però, va eliminar aquest article i això permet a Saavedra Ruiz de no acceptar el recurs presentat en català.

A més, aquesta resolució entra en contradicció amb una normativa europea adoptada per l’estat espanyol, malgrat que el magistrat consideri que no existeix tal contradicció. La Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries que va entrar en vigor el 2000 diu que els ciutadans poden triar la llengua en la que es volen adreçar als òrgans de justícia. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Ll.B fletxa Granollers
13 de març de 2012, 18.34 h

INSUBMISIO. SI NO HI HA CATALÀ, NO HI HA JUDICI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17 Miquel Serra Rosanas
13 de març de 2012, 15.11 h

I ara, que voleu esperar mes. Quan vaig néixer, pel 38, el català ja era una llengua tolerada a l'àmbit domiciliar (que no permesa, doncs ni llibres o revistes era permès guarda), cada dia , cada hora cada minut donem un pas enrere.... Que esperen els "nostres polítics"?... em pregunto, polítics "nostres" en tenim algun?, el que veig son nomes politicastres que van fent la viu viu mentre ens van grinyolant mes i mes. Nosaltres, com a Catalans, no tenim ara per ara ni polítics ni jutges, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
13 de març de 2012, 15.01 h

I ara, que voleu esperar mes. quan vaig néixer pel 38 el català ja era una llengua tolerada (que no permesa, doncs ni llibres o revistes era permès guarda), cada dia , cada hora cada minut donem un pas enrere.... Que esperen els "nostres polítics"... em pregunto polítics nostres en tenim algun?, el que veig son nomes politicastres que van fent la viu viu mentre ens van grinyolant mes i mes. Nosaltres, com a Catalans no tenim ara per ara ni polítics ni jutges, ni administradors ni res de r... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
CLB fletxa Barcelona
13 de març de 2012, 11.52 h

Mentre no assolim la sobirania, l'únic que ens ha d'importar d'Espanya és que ens perjudiqui el mínim possible. Per això: Trieuliders, un lideratge col·legiat que commini el Govern de la Generalitat a presentar i executar, sense dilacions, el millor projecte possible pel futur de Catalunya. La sobirania.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Paco Pi fletxa Barcelona
13 de març de 2012, 10.23 h

#11 Uuuuiii, Olga, no corris tant. Primer hem d'esperar que els botiguers que diuen governar-nos a casa nostra acabin la seva feina. Quina, em preguntaràs? Doncs mira, no se sap ben bé. El que és segur, és que no és la de treballar perquè aquest país sigui exactament això: un país. Els nostres politicastres em despisten força: no pot ser que encara pretenguin torejar tan ignominiosa situació com aquesta a la qual ens a abocat Espanya.
Síndrome de Stockholm? Si no, no es pot entendre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
jordi fletxa barcelona
13 de març de 2012, 10.23 h

Però no sé de que us extrenyeu, no som espanyols?, tot això és soluciona amb la independència


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Penedès fletxa Vilafranca del Penedès
13 de març de 2012, 10.20 h

Doncs es curiós, jo he oblidat totalment i absolutament l'idioma imposat pels invasors i a tot arreu, només parlo Català que es l'idioma del meu País. I a qui no l'hi agradi, sempre se'n pot anar cap el seu país i tots contents. INDEPENDÈNCIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
13 de març de 2012, 09.38 h

Espoli fiscal, sentències contra el català, campanyes contra els productes catalans, obligacíó de penjar banderes espanyoles en els Ajuntaments, declaració d'insconstitucionalitat del nou Estatut per part de membres totalment dependents de la política espanyola més feixista... aquè carai esperem? Els Estats Units d'Amèrica, l'any 1776 van Declarar la seva Independendència amb respecte Anglaterra per aquests fets i alguns més greus, de forma unilateral. Hem d'esperar a fets més gre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Paco Pi fletxa Barcelona
13 de març de 2012, 09.18 h

Europa (amb la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries) ja pot dir missa: a l'imperialisme espanyol, a l'espanyolisme més caduc, li ve gran el do de llengües. No sols no està per la feina d'assumir i respectar la realitat, sinó que l'ha d'anar canviant... això sí, a cop d'ordres (lleis) contra natura, que és de l'única manera que ho sap i pot fer. Espanya no és un país lògic, i no m'agrada que se m'obligui a pertànyer a una comunitat il·lògica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jordi fletxa CATALUNYA
12 de març de 2012, 23.45 h

#8 Tronem a canviar de personalitat?Ja no més "Jaume Serna"?ni "Enrique Bachs"?però aquesta la tens repe!!se t'han acabat els noms,mitjacerilla?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.