directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Malgrat el que diu el Govern l’escola en català perilla

L’Associació Escola en Català denuncia el silenci de la Conselleria d’Educació davant el perill real de perdre el model d’immersió lingüística. Volen que es blindi el català per llei.

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L’associació està recollint signatures per promoure una llei per tal que el català sigui l’única llengua vehicular del sistema educatiu i han elaborat un document on exposen els perills en que es troba el català com a llengua vehicular a l’escola. A partir d’una sèrie de preguntes exposen amb claredat els perills que pateix el català a l’escola i combaten un triomfalisme del govern davant la sentencia del TSJC. L’associació ha elaborat una guia ràpida per entendre la situació del català a l’escola.
 

Comparteix
   


Etiquetes
El que no diu la Consellera Rigau i  explica la guia

1. És cert que la interlocutòria del 8 de març del TSJC permet continuar amb la immersió lingüística amb el català com a única llengua vehicular?
NOMÉS TEMPORALMENT. En la seva interlocutòria el TSJC s’ha inhibit i no dictamina sobre aquesta qüestió que remet al Tribunal Suprem (TS). “elTribunal Supremo podrá hacerlo al conocer, en su caso, lospronunciamientos que en esta pieza de ejecución se formulen”.
El sistema d’immersió lingüística continua vigent fins que es pronunciï el TS en els propers mesos. A partir d’aquell moment la immersió dependrà del quèdictamini el TS i de si el Govern de la Generalitat acata o no una probablesentència negativa.
 
2. Quin perill comporta la interlocutòria del TSJC del 8 de març?
Reconeix el dret dels tres demandants a rebre ensenyament en castellà (la interlocutòria no especifica la forma ni el com s’ha de procedir). Ara bé, obre la porta a que d’altres pares ho sol·licitin per via judicial. Hem d’exigir a laGeneralitat que, arribat el cas, no acati imposicions judicials, i a les aules d’aquests alumnes tampoc s’introdueixi el castellà com a llengua vehicular i no es segregui a cap alumne per raó de llengua.
 
3. Quines sentències estan vigents que ordenen acabar amb el model
d'èxit que suposa la immersió lingüística en català?
El Tribunal Suprem ha dictat ja 5 sentències on ordena que en els propers mesos la llengua espanyola sigui “reintroducida” com a “lengua vehicular de laenseñanza en Cataluña junto con el catalán”, amb l’objectiu que “ambaslenguas cooficiales deberían ser vehiculares en la misma proporción”. Aquestes sentències són les que ara executava el TSJC (que s’ha inhibit) i que ara
executarà el propi TS.
 
4. La immersió lingüística en català està blindada per la LEC (Llei
d’Educació de Catalunya)?
NO. L’actual Llei d’Educació de Catalunya no blinda el català com a única llengua vehicular a l’ensenyament. La LEC només estableix de forma ambigua que “El català és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular ...”,cosa que no exclou a l’espanyol la condició també de llengua vehicular tal i com ordena el TS i va sentenciar el Tribunal Constitucional contra l’Estatut.
 
5. És cert com diu la consellera Irene Rigau que ens trobem davant d'una victòria del Parlament de Catalunya?
NO. La consellera Rigau entén que el model queda blindat per la LEC, però això no és així. La LEC no atorga al català la condició d'única llengua vehicular i obre la porta al castellà. A més, la LEC està recorreguda al TribunalConstitucional pel PP i el més probable és que passi pel sedàs de la nova doctrina constitucional fruït de la sentència contra l'Estatut.
 
6. De qui ha estat l'èxit que el TSJC s'hagi inhibit de resoldre sobre el
model d'immersió lingüística?
TEU I DE TOTES I TOTS. Per participar a la concentració davant la seu del TSJC el passat 12 de febrer amb 5000 persones més, i per haver enviat 58.500 persones un correu electrònic adreçat a tots i cadascun dels magistrats del TSJC sol·licitant-los que no sentenciessin contra la immersió en català.
 
7. Per què s'ha arribat on estem?
Perquè la consellera Rigau no va formular recurs d'empara al Tribunal Constitucional quan es van publicar les 5 sentències del Suprem. De fet, enroda de premsa, no va saber justificar perquè no ho va fer. Això suposa que la Generalitat va acceptar, de facto, el contingut de les sentències del Suprem.
 
8. I ara què hem de fer?
La pressió popular al TSJC i a cadascun dels seus magistrats ha impedit als jutges acabar (per ara) amb la immersió lingüística. Ara caldrà exercir lamateixa pressió cap al Tribunal Suprem i continuar recollint desenes demilers de signatures per aprovar la Llei al Parlament que blindi el català com a única llengua oficial.
 
9. Què podem fer els catalans per defensar l'escola en català?
La decisió sobre la llengua vehicular a l'escola l'ha de prendre el poble de Catalunya i els seus representants al Parlament i no els jutges espanyols. Hemde continuar donant suport a la comunitat educativa catalana i impulsant mobilitzacions en suport del model d'immersió lingüística. També hem d’impulsar una Llei al Parlament que blindi l’escola en català.
 
10. El compromís d'Escola en Català: blindar el català per llei
Només una Llei que explícitament reconegui el català com a única llengua vehicular de l’ensenyament empenyerà al Govern de la Generalitat a no acatar les sentències judicials, perquè es podrà emparar en la Llei del Parlament de Catalunya. Per tot això, continuarem recollint milers signatures per blindarper llei el català com a única llengua vehicular i evitar així les pretensions del Regne d'Espanya d'acabar amb la immersió lingüística i el model d'escola catalana que tots volem.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
16 de març de 2012, 20.33 h

Hem de tenir molt clar que la societat és qui s'ha de mobilitzar i que no podem comptar amb els nostres polítics dels partits majoritaris, principalment els del govern dels "millors", ja que tenen greus problemes i altres interessos privats i de partit, que els converteixen en uns individus ineptes i incompetents per aconseguir que Catalunya emergeixi definitivament de les aigües d'aquest pou al que l'han llançat. I, ben mirat, no es que no pugin fer alguna cosa, ÉS QUE NO VOLEN. Per ells ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
16 de març de 2012, 20.15 h

Mireu aquestes notícies:
http://www.europapress.es/euskadi/noticia-wert-destaca-dignificacion-cultural-euskera-espera-lengua-sea-elemento-concordia-espana-20120314150624.html

http://www.20minutos.es/noticia/1338975/0/homenaje/euskera-idioma/rae/


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Penedès fletxa Vilafranca del Penedès
14 de març de 2012, 10.12 h

#10 Aquest es el nivell intel·lectual dels que estan en contra de Catalunya, gairebé analfabets i amb molt pocs coneixements per opinar. M'alegren els matins quan llegeixo les seves pobres expressions, em faig un fart de riure per lo pallassos que son i son l'exemple clar que no els hi em de fer ni putu cas; nosaltres a la nostra: Defensar la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra INDEPENDÈNCIA. Salut Catalans!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jordi fletxa CATALUNYA
14 de març de 2012, 00.20 h

#2 Que tal poder parlar en Català a les comissaries espanyoles?a les casernes de la guàrdia civil?els quartes de l'exèrcit espanyol?ón és la paritat allí?


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa CATALUNYA
14 de març de 2012, 00.18 h

, el catalán solo se "exije" para entrar de funcionario, en las empresas privadas en Cataluña "cuando" más grandes son más "dimina" el castellano,en la calle en ciudades tambén, como nuestras autoridades no se ven capaces de enderezar la económia, "disitraen" al personal con historias sin interes general.

"exije": per "exige".
"cuando" per "cuanto".
"dimina" per "domina"
"disitraen" per "distraen"
"económia" per "economía"

Comercial?espero que no venguis diccionaris....


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jordi fletxa CATALUNYA
14 de març de 2012, 00.13 h

#3 En tot càs l'Anglès servirà per anar pel món,l'espanyol no compta per l'Europa civilitzada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
13 de març de 2012, 18.41 h

#7 No me voy a meter en la visión que tienes de Catalunya, pq la verdad, me parece lamentable. Pero en fin. Pierdes toda la credibilidad que puedas tener, hablando de la política de mi país (Catalunya) cuando ni siquiera tienes una pizca de idea sobre la política de tu país (España). ¿Que toda España es de derechas? JAJAJAJA eres un ridículo. La CCAA más poblada de toda España es Andalucía donde, curiosamente, el PP no ha ganado nunca unas elecciones. En las generales del 2011, la p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
13 de març de 2012, 18.17 h

España, excepto Vascongadas, es de derechas. PP y CIU han logrado maximos historicos. Mientras que, por fin, el socialismo ha caido a minimos historicos.

Es destacable que el separatismo catalan, a duras penas, se ha mantenido con los 3 escaños de ERC hasta el ultimo instante del 20-N , aunque con muchos menos votos y gracias a la intervención divina de Monseñor Javier Escriva de Balaguer, lo que confirma su constante debacle durante el ultimo año y 3 elecciones.

Sin embargo, y a pesa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
walter fletxa barcelona
13 de març de 2012, 17.32 h

estic veient que darrerament els "españolitos" ens visiten diàriament. És un bon símptoma perquè vol dir que s´estan posant nerviosos i raó no els hi en falta perquè cada dia que passa la societat popular i civil i molts ajuntaments i d´altres administracions del Principat estan convertint la llavor d´arenys de munt en una bola de neu imparable.


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
13 de març de 2012, 17.08 h

Els comentaris 2 i 3 son de forasters.
A mi tambe m´agradaria parlar sobre la proteccio del koala a Australia pero com que no servira de res, no opino.
Quan es tracta d´opinar sobre Catalunya, tothom s´hi atreveix fins hi tot els FORASTERS.
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.