directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 22:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Catalunya, Balears, País Basc i Galícia demanen que no s'obviï el multilingüisme de l'agenda de la UE

L'esborrany de l'estratègia econòmica europea fins el 2020 no contempla fomentar la diversitat lingüística

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els governs de Catalunya, País Basc, Balears i Galícia faran pressió conjunta perquè la Comissió Europea (CE) afegeixi el multilingüisme a l'agenda econòmica del 2020. 'Seria un mal negoci no incloure el multilingüisme a l'agenda de la Comissió', ha destacat el secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, qui s'ha reunit aquest dijous a París amb els seus homòlegs del País Basc i Balears per renovar el compromís de pressionar conjuntament a la UE i per tractat l'encaix de les respectives llengües dins l'Estat. Joan també ha criticat l'Oficina de les Llengües que va crear Zapatero a la UE, que ha titllat de 'decorativa' La reunió, que no ha comptat amb membres de la Generalitat valenciana, s'ha celebrat en el marc de la fira Expolangues, a París, en què el català és llengua convidada d'honor.
carod rovira bernat joan
Comparteix
   

'L'economia europea funcionarà d'una manera o d'una altra segons quina sensibilitat hi hagi respecte al multilingüisme i a les llengües que actualment no són oficials de la UE', ha explicat Joan després de la reunió celebrada a la delegació de la Generalitat de Catalunya a la capital francesa. Els quatre executius es queixen que el multilingüisme no forma part de l'esborrany de la nova estratègia econòmica europea 2020, que ha d'actualitzar l'Agenda de Lisboa de l'any 2000 i que ha de marcar les línies d'actuació del bloc comunitari en matèria econòmica per a la propera dècada.

Joan s'ha reunit amb la directora general de Política Lingüística del govern balear, Margalida Tous, i la consellera de Cultura del govern basc, Blanca Urgell. A la cita no hi ha pogut assistir cap representants del govern gallec, tot i que l'executiu forma part d'aquest grup creat fa uns anys per unir esforços en favor de les altres llengües de l'estat espanyol que no són el castellà.

Qui no en forma part és el govern valencià, que per raons polítiques mai s'hi ha volgut unir. 'Estem oberts a que el País Valencià s'hi sumi, estaria bé que hi fos, però els plantejaments polítics són molt diferents i al final es tracta d'una auto exclusió voluntària i meditada', ha dit Tous a l'ACN. El govern valencià tampoc participa a Expolangues, essent la Xarxa de Municipis Ramon Llull l'única representació de València al principal saló de les llengües d'Europa.

La reunió també ha servit per coordinar les relacions amb l'Oficina de les Llengües creada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, una institució que Joan ha titllat de 'decorativa'. 'Per mostrar respecte s'ha creat una oficina que realment té una operativitat nul·la', ha afegit el responsable de Política Lingüística. Amb tot, 'és important tenir una mateixa línia de treball, perquè si anem a l'oficina amb una posició única, tal volta ens prendran en més consideració', ha afegit, per la seva part, la representant balear, Margalida Tous.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Mengano fletxa Barcelona
5 de febrer de 2010, 08.40 h

Algun dia els valencians superaran el complexe d´inferioritat que se´ls ha inculcat durant els trescents anys de "machacament" psicològic i afecitu i dominació castellana. Els han fet creure que la llengua que parlen es indigna i inferior a la que parlen els que viuen a les comunitats autonomes de castella-la mancha, extremadura, andalucia, murcia i castella-lleo. A "vore" quan es posen a doblar les pe.licules en valencià, no se´n adonen que la llengua original és l`anglès, i que per tan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
4 de febrer de 2010, 20.19 h

2 Lo que deben hacer los politicos. Estoy de acuerdo con el escrito, los ILUSIONISTAS que nos venden HUMO, fuera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marga fletxa Barcelona
4 de febrer de 2010, 19.31 h

1. - lo que deben hacer los políticos - mientras tanto, en "The Guardian" en el Reino Unido les importa una noticia - la llevan en su portada - la muerte de la última hablante del idioma de las Islas Andaman; Euronews estudia emitir contenidos en catalán; y más de 40.000 personas de 91 païses en todo el mundo aprenden catalan por Internet, desde estudiantes de Erasmus hasta profesionales que quieren venir a vivir en Cataluña por motivos laborales.

Qué grande es el mundo, qué estre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de febrer de 2010, 17.20 h

Trabajaremos más tiempo y renunciaremos a lo que nos pertenece, de acuerdo. Pero primero que se recorte el festín de las autonmías, que dejen de triplicarse las administraciones, que desaparezcan coches oficiales, asesores, visas oro y demás prebendas, que se ponga fin al guateque linguístico, al presupuesto de la alianza de civilizaciones, a las subvenciones al cine que nadie ve y al pesebre en el que abrevan los sindicatos. Que sea la clase politica la primera en marchar por la senda de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.