directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El nombre d'alumnes que estudien català a la Catalunya del Nord es multiplica per 13 en deu anys

Tot i això, només suposen un 16% de l'alumnat del territori

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Actualment hi ha 13.500 alumnes de Primària i Secundària que aprenen català a la Catalunya del Nord, mentre que una dècada enrere la xifra era només d'un miler, segons ha confirmat a l'ACN Marcel Mateu, vicepresident del consell general dels Pirineus Orientals, el departament francès que comprèn els territoris de la Catalunya del Nord. Ja sigui en una escola de la xarxa la Bressola, on es fa immersió lingüística en català; en un centre bilingüe o bé fent unes hores a la setmana, els estudiants de llengua catalana suposen un 16% de l'alumnat del territori. La Catalunya del Nord i les iniciatives de foment del català tenen un paper destacat a la fira Expolangues de París, que té lloc fins aquest dissabte.
bressola, bressolada, escola
Comparteix
   

A la Catalunya del Nord, la llengua catalana es parla sobretot als pobles i principalment és la gent gran qui l'utilitza. Si bé els joves no tenen gaire costum de fer-lo servir, cada cop són més els que l'estudien als centres educatius, fins al punt que els alumnes que l'aprenen s'han multiplicat per 13 en deu anys. 'El paper de les escoles és poder tornar a donar a aquests joves el gust i la possibilitat de poder parlar la llengua catalana, ja que són les nostres arrels', explica l'única inspectora de llengua catalana que hi ha a la Catalunya del Nord, Mary Sanchiz.

La xarxa d'escoles la Bressola, on actualment hi ha més de 700 alumnes, ja fa tres dècades que imparteix l'ensenyament en català. Però l'augment d'estudiants que aprenen la llengua es deu sobretot a la implantació de les escoles bilingües. L'impuls del bilingüisme en els centres de la Catalunya del Nord no arribaria fins al curs 2001-2002, quan l'Estat francès, de la mà del ministre Jack Lang, va introduir les llengües regionals de França a l'ensenyament. 'Gràcies a l'educació bilingüe, els nois i noies tenen la possibilitat de tenir una paritat horària en català i en francès', explica la inspectora Sanchiz.

De la seva banda, el consell general dels Pirineus Orientals segueix una política activa de potenciació del català i preveu que el nombre d'alumnes que aprenen l'idioma segueixi creixent. Entre altres motius, 'aquest increment es deu a la voluntat de les institucions de pagar professors per descobrir la nostra llengua i de fer llibres perquè els joves puguin conèixer-la', ha assegurat Marcel Mateu.

Pocs professors


Tot i els esforços per formar professorat, encara són només una trentena els mestres que imparteixen català, molts d'ells en diversos centres alhora. L'ensenyament del català s'ha estès sobretot a l'educació primària, mentre que la secundària i els cicles superiors són encara assignatures pendents. 'A primària hi ha molts nens que fan català, però després molts abandonen la llengua i és una llàstima', ha lamentat Sanchiz.

'Abans l'Estat francès no volia que s'aprengués la nostra llengua', ha recordat el vicepresident del consell general de Pirineus Orientals. 'Des dels anys 50, la primera vegada que es parla de fer català a l'escola, s'han fet molts progressos', hi ha afegit Sanchiz. Tot i els progressos fets, la demanda encara supera l'oferta i aquest curs 200 alumnes s'han quedat sense plaça a les escoles Bressola.

Representants del consell general dels Pirineus Orientals, així com la inspectora de català Mary Sanchiz i membres de la xarxa d'escoles la Bressola han estat presents aquesta setmana a la fira Expolangues de París, on el català és la llengua convidada d'honor. Expolangues, amb més de 200 expositors que representen 80 idiomes diferents, és la mostra d'idiomes més important d'Europa. La mostra, que va començar aquest dimecres, acabarà aquest dissabte.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Mengano fletxa Barcelona
6 de febrer de 2010, 09.35 h

Els de la Catalunya Nord, com els Valencians i Balears, també parlen en CRISTIÀ. Hem de normalitzar l`ús del CRISTIÀ a tot el territori.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
5 de febrer de 2010, 19.40 h

Les escoles bilingües fan de motor del català a Catalunya Nord. Quan hi ha una filera bilingüe la iniciativa privada intenta crear una escola privada a prop. O sigui que la millor política per a l'escola pública en català és donar suport a l'única escola pública en català que hi ha (Arrels) i a les escoles bilingües. També és bo donar suport a les escoles privades de La Bressola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pere fletxa Barcelona
5 de febrer de 2010, 16.41 h

Les escoles de la Bressola fan de motor del català a Catalunya Nord. Quan hi ha una Bressola l'estat francès ràpidament crea una filera bilingüe a prop. O sigui, que la millor política per al català a Catalunya Nord és donar suport a la Bressola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.