directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Enèsim recurs del govern espanyol contra una llei catalana

La Moncloa recorre al TC la llei que permet que el Govern resolgui recursos contra qualificacions de registradors

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El consell de ministres espanyol ha acordat avui de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra quatre articles de la llei del Parlament de Catalunya sobre registres, que permet que la Generalitat resolgui abans d'acudir a la via judicial els recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s'hagi d'inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles de Catalunya. L'executiu espanyol entén que la llei excedeix les competències de la Generalitat i 'vulnera competències exclusives de l'Estat sobre legislació civil i d'ordenació dels Registres i Instruments Públics'.

Comparteix
   

La llei, que es va aprovar l'abril de l'any passat, preveu que sigui la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques la que decideixi sobre aquest tipus de recursos. Segons la normativa, cada cop que es presenti un cas, aquest organisme disposa d'un mes per resoldre si és competent o no per resoldre el recurs, i si es considera competent ha de resoldre el recurs en tres mesos. En cas contrari, ha d'elevar l'expedient al Ministeri de Justícia.

El govern espanyol porta la llei al Tribunal Constitucional espanyol (TC) després de rebre el vist i plau del Consell d'Estat i un cop el grup de treball designat per la Comissió Bilateral Generalitat-Estat ha finalitzat les seves tasques sense arribar a una solució satisfactòria. L'executiu de Zapatero recorre els articles 3.4; 7.2 i, per connexió, els articles 1 i 3.3 de la Llei perquè entén que la llei 'atribueix a la Generalitat la potestat de resoldre recursos quan recorrin diversos interessats contra una mateixa qualificació negativa i un d'aquests recursos es fonamenti en normes de dret català o en la seva infracció'.

Segons l'executiu espanyol, l'article 3.4 de la llei va més enllà de les competències de la Generalitat perquè 'l'Estatut en cap cas atribueix a l'executiu català la competència per resoldre recursos, ni part de recursos, que no es fonamentin estrictament en la qualificació de títols o clàusules concretes en matèria de dret català que calgui inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles a Catalunya'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
6 de febrer de 2010, 09.03 h

Si, però és un recurs amic d'un govern amic, i amb amistat, tot costa menys d'empassar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.