directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Llei del cinema va disparar la quota de mercat dels films quebequesos del 4% al 18%

L'experiència del Quebec ha estat positiva i ha comportat el naixement d'una indústria cinematogràfica important

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Llei del cinema del Quebec, que va entrar en vigor el 1983, va provocar que la quota de mercat de la indústria cinematogràfica autòctona augmentés d'un 4% a un 18%. 'Al Quebec vam viure la mateixa situació per la que passa Catalunya amb la llei del cinema', ha explicat a l'ACN Claude Fleury, director de l'oficina del Govern del Quebec per la Península Ibèrica, amb seu a Barcelona. 'Al principi la nostra normativa va tenir les mateixes crítiques, que es destruirien llocs de treball, que no funcionaria, però l'experiència ha demostrat el contrari i ha portat al naixement d'una indústria cinematogràfica quebequesa important'.
pancarta comèdia cinema cal
Comparteix
   

Al Quebec, regió canadenca majoritàriament francòfona, la Llei del cinema va voler lluitar contra les 'majors' nord-americanes. 'Al Quebec donem 45 dies a les 'majors' nord-americans perquè exhibeixin la seva pel·lícula si volen només en anglès, però després de 45 dies, si volen continuar exhibint el film, han d'oferir al públic el mateix número de còpies en anglès i en francès'. Això va ajudar a la normalització lingüística en el setè art i va acostumar els quebequesos a consumir cinema en la seva llengua majoritària, el francès.

A Catalunya, l'oferta del cinema català és d'un 2,7% i la nova llei vol corregir aquesta desigualtat i ha establert l'obligatorietat de distribuir la meitat de còpies d'una pel·lícula doblades o subtitulades en català. La llei preveu que la normalització lingüística serà progressiva i les empreses tindran cinc anys per adaptar-se. Segons Fleury, als catalans els 'cal temps' per acostumar-se a la nova normativa però ha assegurat que la nova Llei del cinema 'ajudarà a la projecció internacional de la cultura catalana' i ha recordat que 'la producció autòctona interessa'.

'El cinema és una eina que permet una projecció internacional més àmplia. Una societat ha de controlar les seves institucions, com la premsa, la televisió, i el cinema, ja que són mitjans essencials que ajuden a la difusió d'una cultura moderna', hi ha afegit Fleury.

Doblatge de qualitat
Fleury també ha explicat que la normativa quebequesa preveia una ajuda especial al doblatge, ja que la societat del Quebec 'prefereix les pel·lícules doblades que les subtitulades'. Tot i això, Fleury ha advertit que el doblatge 'ha de ser professional, perquè sinó és avorrit', i s'ha mostrat partidari d'apostar per un gran ventall de doblador per aconseguir un resultat 'de qualitat'.

A més, el representant quebequès ha remarcat que el cinema al Canadà 'és un mercat de lliure competència' i que els films quebequesos competeixen amb les grans produccions nord-americanes, 'a diferència del mercat francès, que proporciona ajudes a la indústria francesa cinematogràfica i per això la seva quota de mercat és del 60%', ha dit. 'La qualitat de les nostres pel·lícules fa que puguin competir i que actualment comptem amb un 18% de la quota de mercat'. 'I això importa', hi ha afegit, perquè, entre d'altres 'dóna feina a molts actors' i altres professionals, ha afirmat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Quim fletxa PPCC.
7 de febrer de 2010, 13.48 h

Esl contraris al català frisen perquè ciu guanyi les eleccions i aquesta llei quedi diluida en el no res, els regionalistes ja ho han manifestat molt clarament i fins i tots els sucursalistes del psc s´han compromès més a impulsar el 50% a les pantalles que els regionalistes de segona que s´aconformarien amb el 8% proposat pels "empresaris".Quim fàstic, és torna a demostrar altre cop més el gran frau que és ciu per Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
7 de febrer de 2010, 12.08 h

Tu, Mengano, si no t'agrada el català torna a Espanya imbècil, que no cola. Els catalans no volem imposar res, aquí els únics que voleu imposar sou vosaltes, sino ja us estaria bé que al cine fossi meitat i meitat. No et facis el nazi català pq això no existeix ni cola. Els catalans no som aixi encara que el Losantos us ho vulgui fer creure. Ho sento noi, no tens res a fer-hi aqui.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Mengano fletxa Barcelona
7 de febrer de 2010, 10.15 h

És de sentit comú que féssim servir tots el CRISTIÀ. Al Pais Valencià, a les Illes Balears, a la Catalunya Nord, al Principat i a la Franja d`Aragó hem de fer servir la nostra llengua nacional que és el CRISTIÀ, parlem tots en CRISTIÀ i avolim dels nostres terrtoris la llengua que parlen els que viuen a les comunitats autònomes de castella-la mancha, castella-lleo, extremadura,les canàries, madrid i andalucia. Parlem en CRISTIÀ. EL 50 % de quota és insuficient, el 100 % ha de ser en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
7 de febrer de 2010, 06.38 h

del 4% al 18% és un augment d'un 450%. Qualsevol empresari 'mataria' per un increment de negoci 40 vegades inferior (un 10%).

Quan això sigui realitat (el retorn minso del català a les sales d'exhibició de pel·lícules, que teòricament ha de provocar la nova llei), si ho arriba a ser, que ho dubto, jo tornaré a anar al cinema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.