directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Arrenca la comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan amb crides al rigor i a la responsabilitat institucional

Es marca com a objectiu esvair tots els dubtes sobre el cas

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els treballs de la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan han començat aquest dilluns amb crides al rigor i a la responsabilitat institucional. El president del Parlament, Ernest Benach, ha subratllat que els membres han de ser conscients que 'l'atenció del país estarà posada' en ells, i s'ha mostrat convençut que la comissió 'donarà el màxim exemple de rigor i sentit institucional'. El president de la comissió, el socialista Higini Clotas, ha assegurat que la seva intenció és que no quedi cap dubte del que va succeir el passat mes de juliol, i ha demanat un treball 'de rigor, de serietat i de responsabilitat' per donar resposta a allò que l'opinió pública reclama.
incendi foc fum muntanya bombers horta sant joan ports
Comparteix
   

La reunió d'aquest dilluns ha servit per formalitzar la presidència d'Higini Clotas i per fer una declaració d'objectius per part dels grups. La comissió es reunirà els dilluns i els dimarts entre les 10 i les 14 hores, tot i que no es descarten altres reunions. Clotas ha indicat que l'objectiu és acabar abans de finals de març. Abans de començar pròpiament la sessió d'aquest dilluns, Benach ha remarcat que la comissió 'assumeix una alta responsabilitat' en exercici de la funció de control de l'acció de govern que correspon al Parlament, i ha advertit que tot el país estarà pendent dels seus treballs, demanant així el 'màxim exemple de rigor i sentit institucional'.

Per la seva banda, Clotas ha agraït la feina dels cossos de seguretat i ha apuntat que la comissió té una finalitat 'estrictament política'. Sent conscient de la sensibilitat que desperten els fets del mes de juliol, on van morir cinc bombers, ha apuntat que l'objectiu és investigar les causes d'aquest accident i, si s'escau, determinar les responsabilitats que puguin derivar-se.

'La meva intenció, i la seva també, és que no ha de quedar cap dubte sobre aquests fets, aquesta és la funció de la comissió. I demano tot l'esforç i tot el treball que sigui necessari per dur a terme aquesta funció', ha reclamat Clotas, que s'ha mostrat convençut que els seus membres faran un treball 'de rigor, serietat i responsabilitat institucional per donar resposta a allò que l'opinió pública reclama'.

CiU: Greu descoordinació i dèficit en la direcció
El diputat de CiU Jordi Turull ha expressat l'estima del seu grup pel cossos de Bombers, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals, i ha assegurat que no volen fer cap judici contra ells, sinó conèixer la veritat dels fets per 'rectificar tot allò que calgui i que no torni a passar'. Després de totes les informacions i declaracions, ha continuat, 'hom podria pensar que hi va haver una greu descoordinació i dèficit en la direcció', a més d'una 'precipitació política, intencionada o no, per tancar el tema de manera immediata'. Per això, Turull ha indicat que 'cal establir si la direcció política va estar a l'alçada durant i després, i si cal que algú assumeixi responsabilitats', sempre amb l'objectiu que fets com els del juliol no tornin a passar.

El popular Rafael Luna ha assegurat que el PPC tindrà molt cura de no ferir sensibilitats, però això no treu que no vulguin conèixer la veritat dels fets, saber si hi ha va haver descoordinació, si va faltar verificació dels informes, si es van produir negligències polítiques i ocultació d'informació, si va faltar prevenció i si es van produir contradiccions entre els propis comandaments i els responsables polítics. 'Al final demanarem la responsabilitat que calgui, que pot anar des dels consellers fins al president Montilla', ha conclòs.

Igualment, el diputat del Grup Mixt Albert Rivera ha subratllat que si l'oposició ha demanat aquesta comissió és precisament perquè els consellers Saura i Baltasar no van dir tota la veritat durant les seves compareixences al Parlament. Rivera ha demanat que el tripartit no vingui 'a la defensiva' i que l'oposició no comenci la comissió amb les conclusions fetes, i ha assegurat que ell serà el primer en reconèixer que no hi va haver cap negligència si la comissió ho conclou.

ICV demana no portar les conclusions escrites
Els grups del tripartit han coincidit en demanar que la comissió no sigui escenari de batalla política. El més dur ha estat l'ecosocialista Jaume Bosch, que ha lamentat que alguns ja portin les conclusions escrites des del començament, és a dir, la dimissió dels consellers i l'exigència de responsabilitats polítiques al president de la Generalitat. Ha assegurat que el seu grup participarà en la comissió amb una voluntat 'constructiva d'esclariment dels fets', també per 'aclarir falsedats' que s'han dit, i sempre des del respecte i l'agraïment als agents rurals, als Mossos i als Bombers. També ha remarcat que és una comissió política, i ha reclamat a l'oposició que la seva voluntat de desgastar el Govern 'no porti a desgastar els professionals'.

El socialista David Pérez ha assegurat que el PSC demanarà totes les compareixences que siguin necessàries i treballarà les hores que calgui, però ha demanat que no es converteixi la comissió en un 'focus de confrontació partidista'. 'En moments difícils és quan s'ha d'apel·lar al sentit de país i creure en les institucions', ha indicat.

La diputada d'ERC Patrícia Gomà, al seu torn, ha indicat que l'objectiu del seu grup és esvair 'qualsevol ombra de dubte' sobre el que va succeir, però ha advertit que la feina de la comissió no és la de jutjar. 'Nosaltres no som jutges, nosaltres no jutgem, aquesta no és la nostra feina', ha subratllat. En aquest sentit, ha demanat limitar-se a analitzar la gestió de l'incendi i proposar mesures correctores si s'escau, 'però d'una manera serena i respectuosa'. 'No ens podem permetre un espectacle de confrontació política, ningú no entendria una baralla política sobre uns fets tan tristos i tràgics', ha avisat.

Els grups estan reunits per intentar consensuar una única llista de compareixences. El tripartit parlava en un principi d'unes 25 o trenta compareixences, però no descartaven ampliar el número. L'oposició pretenia tancar unes cinquanta. Les compareixences es votaran en la sessió de dimarts. Són segures les compareixences dels consellers Saura i Baltasar i del secretari general d'Interior, Joan Boada.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.