directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 07:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La rumba catalana, en un llibre

L'associació de Foment de la Rumba Catalana edita el primer recull de partitures de rumba per tal de dignificar el gènere

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) ha editat el primer llibre de partitures de rumba catalana. El coordinador del projecte, Martí Marfà, ha explicat a l'ACN que 'Estàndards de la Rumba Catalana' és un exercici de "dignificació" d'un gènere de tradició oral que fins ara no havia trobat en les partitures el seu hàbitat natural. Amb l'edició d'aquesta obra, FORCAT vol obrir el camí de la rumba dins de les escoles de música: "És un gènere molt apte per a totes les etapes d'aprenentatge i prou digne com perquè sigui ensenyat". El llibre recull les partitures de 24 clàssics de la rumba catalana i l'entitat ja treballa en l'elaboració d'un segon volum amb les peces que ara han quedat fora.

Comparteix
   


Etiquetes
El primer llibre de partitures de rumba catalana el composen clàssics com 'Caramelos', de Los Amaya; 'El muerto vivo', de Peret, o 'Gitanitos y morenos', de Gato Pérez, però també temes més recents com 'Rumbeta Bona', de Dusminguet; 'Samarreta', de Gertrudis, o 'Joaquín El Necio', d'Albert Pla. Segons Marfà, aquestes son peces que "malgrat la seva joventut també s'han convertit en clàssics del gènere".

En total, doncs, 24 cançons, amb les seves partitures, melodies, marques rítmiques, acords i lletres. A més, cada tema s'acompanya d'un breu text explicatiu sobre els orígens de cada cançó i les claus necessàries per a la seva interpretació. La tria de les cançons s'ha fet a través d'una votació de persones vinculades d'una manera o altra al gènere, però inevitablement han quedat fora grans clàssics.

És per això, i per la gran rebuda que està tenint el primer volum, que l'associació Foment de la Rumba Catalana ja prepara un segon volum per al 2013, que inclourà temes com 'Una lágrima' i 'La noche del hawaiano', de Peret; 'La Curva del Morrot' i 'La rumba dels 60', de Gato Pérez; 'Qué mala suerte la mía', de Los Amaya, o 'Volare' i 'Bamboleo', dels Gipsy Kings.

"Deixar cançons fora és complicat i vam veure que hi havia material i ganes de fer un segon volum", explica Marfà. De moment, però, els esforços se centren en la difusió d'aquest primer volum, del quan s'han fet prop de 1.500 còpies amb l'únic objectiu "que corrin les partitures i el coneixement de la rumba catalana".

En aquest sentit, Marfà destaca que aquesta és la primera obra d'aquestes característiques que existeix i que fins ara "només s'havien transcrit algunes peces puntualment". Assegura que mai s'havia editat un recull així que obrís la porta a introduir la rumba com a gènere d'aprenentatge de les "institucions d'educació musical clàssiques".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Amàlia fletxa Barcelona
23 de març de 2012, 12.56 h

No tota la canten en castellà, Joan. El que passa és que els que la conceben en català no tenen tanta fortuna discogràfica, i tots ja sabem per què... o per culpa de qui. El que és imperdonable és que la FORCAT, que se suposa que és de casa nostra, hagi obviat grups que fan rumba en català. No dic rumba catalana: dic rumba en català. Perdoneu, però algú ho havia de dir, també.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1 Joan Bonet
Joan Bonet fletxa [object Object]
23 de març de 2012, 11.56 h

tot lo catalana que volgueu, però la rumba, la canten en castellà. Perdoneu, però algú ho havia de dir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.