directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 21:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

50.000 persones diuen 'Sí a la nostra llengua'

La capçalera de la manifestació en defensa del català a Mallorca arriba al final del recorregut mentre la cua encara no ha sortit

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

La ciutadania ha sortit als carrers de Palma per defensar el català i en protesta contra de la política lingüístic que està duent a terme el govern balear de José Ramón Bauzá. I la convocatòria ha estat un èxit. Les xifres parlen de 50.000 persones manifestant-se en defensa del català. De fet, quan la capçalera de la manifestació ha arribat al final, la cua encara no havia sortit de la plaça d'Espanya de Palma, on s'inciciava la marxa. Al final, Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, l'entitat que organitzava la manifestació, ha llegit un parlament en el que ha recordat la vaga de fam que Jaume Bonet va començar el dia 1 de març. Els manifestants, a més, han col·locat una estelada a l'estàtua de Jaume I de la plaça d'Espanya.

Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
Des d’abans de les sis de la tarda, hora prevista per a la manifestació, la plaça d’Espanya de Palma ja s’omplia. La protesta ha iniciat la marxa a les sis amb un ambient festiu, on dominen les banderes catalanes, les estelades i les pancartes i els cartells fets a mà. 'Sí a la nostra llengua', el lema de la manifestació, obre una protesta en la que participen diverses associacions culturals i de la societat civil balear, però també personalitats catalanes, com Miquel Calçada o Oriol Junqueras.

"Ha arribat el moment de sortir al carrer i denunciar aquesta pràctica tan lesiva dels nostres drets lingüístics", ha afirmat Jaume Mateu. Per aquest motiu, l'entitat ha demanat a la ciutadania de les Illes Balears que la "majoria social molt favorable a la llengua pròpia es manifesti per demostrar que realment no està gens d'acord amb el tractament" que es dona al català, "llengua pròpia de l'arxipèlag balear".

L’origen de la protesta és la política anti-catalana del govern popular de les Illes Balears. El govern de Bauzá ha aprovat una modificació de la llei de funció pública que permetrà que no calgui tenir cap coneixement de la llengua pròpia de les Illes Balears per ser-ne funcionari en alguna de les institucions. Això constitueix, doncs, un atac del PP a la llengua catalana.

A més d’aquesta manifestació, s’han emprès diverses accions per a protestar contra la política de Bauzá. Jaume Bonet, un mestre de l’associació Jubilats per Mallorca, porta ja 25 dies de vaga de fam. Entre avui i demà s’hi afegirà un altre jubilat, Tomeu Amengual. Divendres, una manifestació al barri de Gràcia de Barcelona donava suport també a les protestes de les Illes Balears.

Destaca, però, el silenci de les institucions oficials respecte d’aquest abús contra la llengua que ens és pròpia i comuna a tots. La Generalitat no s’ha pronunciat i no ha fet cap gest en la direcció de defensar la llengua catalana. Tan sols alguns partits polítics, especialment ERC, s’han implicat activament en la protesta. El partit liderat per Oriol Junqueras ha organitzat avui un dinar en suport a la manifestació. Junqueras ha posat de manifest que el PP “intenta destruir la nostra identitat a les Illes i al País Valencià mentre pacta amb CiU al Principat”.

Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez-Pinyol, entre d'altres personalitats de la cultura, també han donat suport a aquesta concentració en defensa de la llengua catalana a les Illes.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Jordi fletxa CATALUNYA
26 de març de 2012, 19.41 h

#14 Segurament no l'aguanten ni les de la seva corda,deu ser el típic gosset llepacliques que al final es fa pesat i ve per aquí a desfogar les seves frustracions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Rauric fletxa La Guingueta
26 de març de 2012, 19.40 h

El problema rau en la ganduleria de molts castellanoparlants que aprendre llengües no els agrada, mireu els presidents espanyols, no saben anglès.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
teresa fletxa barcelona
26 de març de 2012, 18.32 h

Roger Bachs,Pep,Pere Puig,Roser Fort,Josep Maria Capdevila, Catalonia is Spanair, etc etc, eres una mosca cojonera. ¿A qué viene meterte en todos los blogs que no son de tu cuerda para vociferar dando la vara al personal? Métete en un blog de Ciudadanos, o del PP, o de la Faes directamente. Hay que cuánto neurótico anda suelto...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
26 de març de 2012, 16.40 h

#3 Antoni Pastor: 'El conflicte de la llengua dividirà el PP a les Illes'

Pel batlle de Manacor i vice-president del PP a les Illes, l'ofensiva de Bauzá contra el català és un error greu.
http://www.vilaweb.cat/noticia/3996033/20120320/antoni-pastor-conflicte-llengua-dividira-pp-illes.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jordi fletxa CATALUNYA
26 de març de 2012, 13.06 h

#9 Que dius que "suacribes"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Narcs fletxa Barcelona
26 de març de 2012, 12.33 h

Em sento orgullós de tenir uns "germans" com els de les illes, lluiteu per la nostra llengua perquè sino ho fem Espanya ens esclafarà com ho va fer França amb Occitània.

Simulador Politico-Militar i Econòmic de franc i per internet uneix-te a les forces catalanes!, enllaç:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
26 de març de 2012, 12.16 h

els aspañols fan pena........

INDEPENDENCIA PAISOS CATALANS


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
26 de març de 2012, 11.51 h

#2 Suacribo todo lo que dices


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
26 de març de 2012, 09.52 h

#3
#2 Si, si, catalanistes radicals del PP, que també eren a la manifestació. Ho sento per tu, peró la defensa del català no es de dretes ni d'esquerres, no es independentista ni unionista. Hi ha molta gent (sobretot a les illes) que està encantada de ser espanyola, pero que no li toquin el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Penedès fletxa Vilafranca del Penedès
26 de març de 2012, 09.45 h

Endavant Mallorquins!. Seguim lluitant pel que es nostra, per la nostra llengua. Es trist, molt trist haver de fer una vaga de fam per defensar una lògica indiscutible. INDEPENDÈNCIA PAÏSOS CATALANS!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.