
Castells creu que 'hi ha coses que grinyolen' en l'actuació de l'Estat que han provocat 'desconfiança' en l'economia
S'ha declarat 'poc partidari de les teories conspiratives'
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha criticat aquest dimarts els 'desajustaments' i les 'coses que grinyolen' en l'actuació del govern espanyol en els últims dies, que han provocat un clima de 'desconfiança' davant de la situació econòmica espanyola. Després de la reunió del Consell de Govern, Castells ha dit que les reformes impulsades per l'Estat són necessàries –i de fet s'ha mostrat partidari d'incrementar l'edat de jubilació-, però ha criticat com s'han plantejat per la 'reacció de desconfiança, temor i incertesa' que han creat. El conseller no ha abonat una teoria de la conspiració, com s'ha apuntat des del govern espanyol.
Castells ha avalat la iniciativa del govern espanyol de presentar reformes en àmbits com el del mercat laboral, les pensions o la jubilació. 'Els temes s'han de tocar', ha dit, 'cal tenir coratge, valentia, agafar el toro per les banyes i explicar a la ciutadania la situació, que és possible sortir-ne però que s'han de fer esforços i sacrificis, que s'han de fer reformes'. De fet, el conseller ha estat taxatiu a l'hora de defensar la necessitat d'augmentar l'edat de jubilació, que l'Estat planteja passar dels 65 anys als 67.Però el conseller d'Economia i Finances també ha lamentat que s'hagin produït 'desajustaments' per part del govern espanyol que han provocat que en l'última setmana s'hagi provocat un 'clima de desconfiança'. 'Els temes s'han de tocar, una altra cosa és si de vegades hi ha desajustaments, hi ha coses que grinyolen de la manera que es fan, però no em faci dir el que és obvi', ha dit, i que 'això pugui provocar una certa reacció de desconfiança, de temor i d'incertesa'.
'Només cal veure el que ha succeït l'última setmana i la necessitat que hi ha hagut d'anar a tranquil·litzar', ha afegit, en referència a la visita de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, a Londres per explicar la situació econòmica espanyola i l'actuació de l'estat espanyol als mercats britànics.
A més, el conseller d'Economia s'ha declarat 'poc partidari de les teories conspiratives'. 'Crec que la reacció que es produeix desgraciadament es basa en una realitat complexa', ha dit. Castells ha remarcat que 'els mercats sobreactuen' i 'es produeix una reacció que va més enllà del que s'hauria de desprendre de la situació real i dels fonaments que té l'economia espanyola'. A més, ha afegit que 'en aquests jocs els interessos pesen, però peses sempre'. Però davant de la teoria de la conspiració que va apuntar aquest dilluns el ministre José Blanco, Castells ha dit que 'si hi ha base per creure que hi ha coses que no estan prou bé, hom pensa que potser el que succeeix és que hi ha preocupació perquè les coses no estan prou bé'.
Castells creu que ara cal deixar que 'les turbulències baixin', perquè 'els mercats tendeixen a reaccions de forma molt immediata i excessiva'. El conseller s'ha mostrat convençut que es tornarà a una 'senda d'estabilitat' i ha recordat que l'economia catalana és 'solvent' amb unes finances 'solvents' i una 'economia de primera amb 'gran capacitat productiva'.
Sobre el dèficit, Castells ha recordat al govern espanyol que, de l'11,4% de dèficit de l'Estat, a les comunitats autònomes correspon un 2,2% i al govern espanyol un 9,5%. Per això, ha advertit al Ministeri d'Economia que 'no estan en condicions de donar lliçons' a les comunitats, ja que és qui 'té un dèficit més alt', i ha advertit que cal tenir una actitud 'corresponsable' i no de posar 'deures' com si 'fóssim menors d'edat'. 'Els únics que ens posem deures som nosaltres, ningú és més exigent que nosaltres a l'hora de posar-nos-en', ha assegurat, tot afegint que el Govern és 'enormement responsable' i són 'els primers a donar un cop de mà per sortir dels problemes que tenim tots plegats'.
Castells ha reiterat que Catalunya està 'sortint' de la recessió, sinó a finals del 2009 sí a principis del 2010. A més, ha assegurat que fa quinze dies el Govern 'va col·locar amb gran facilitat 1.300 MEUR de deute amb uns marges molt raonables'.
Pròrroga pels 420 euros
D'altra banda, Castells ha valorat positivament l'anunci fet pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'una pròrroga de sis mesos de la prestació de 426 euros per als descoupats que han esgotat la prestació d'atur. Es tracta, ha dit, d'una mesura per a 'persones amb una situació de falta de mitjans absoluta' i 'el fet que puguin disposar encara d'una xifra durant un temps, no sigui gaire elevada però els permet fer front a les despeses més imprescindibles, és positiu'.
Celebra l'actitud de CiU amb l'Estat
El conseller d'Economia ha celebrat que CiU hagi ofert al govern espanyol un gran pacte d'Estat per superar la crisi, però també li ha demanat a la federació nacionalista la mateixa actitud al Parlament de Catalunya, on 'hem ofert anar junts en coses però sempre que han pogut disparar cap al Govern ho han fet'. 'M'agradaria que aquesta actitud de CiU amb l'Estat, que celebro', també es manifestés al Parlament', ha dit, i 'si serveix per una nova actitud de gran responsabilitat per a les grans coses de l'Estat i de Catalunya, benvinguda'.