directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Gal·les aprova per unanimitat celebrar un referèndum per tenir poder legislatiu exclusiu

El parlament britànic ha d'acceptar la celebració de la consulta

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Gal·les celebrarà un referèndum per reclamar poder legislatiu exclusiu per l'Assamblea gal·lesa. Així ho han aprovat per unanimitat els diputats gal·lesos aquest dimarts a Cardiff. La consulta pretén evitar que Gal·les hagi de demanar permís al parlament britànic de Westminster cada vegada que vol legislar sobre una de les competències en què té responsabilitat, i podria fer-se el mes d'octubre d'aquest any. Si els ciutadans accepten en referèndum el traspàs dels poders legislatius, Gal·les assumirà un model d'autogovern similar al d'Escòcia, i serà completament independent de Westminster en els afers que té traspassats. Ara el parlament britànic ha d'acceptar la celebració de la consulta.
País de Gal·les, Gal·les, Cymru
Comparteix
   

El primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, s'ha mostrat molt satisfet pel suport unànime dels partits gal·lesos pel referèndum. Tan els membres del govern de coalició, laboristes i independentistes del Plaid, com els partits conservador i liberal demòcrata han votat a favor de celebrar la consulta. Jones ha assegurat que 'és un dia important pel futur de Gal·les'.

El viceprimer ministre, Ieuan Wyn Jones, del Plaid, ha defensat que el vot unànime d'aquest dimarts 'reforça' els objectius del referèndum. Wyn Jones ha afirmat que l'Assamblea de Gal·les és la institució més pròxima pels ciutadans. 'La gent de Gal·les ara creu que és l'Assamblea i no cap altra poder legislatiu la que ha de prendre la major part de les decisions', ha assegurat.

El vot d'aquest dimarts és el primer pas per la celebració del referèndum, que podria fer-se el mes d'octubre d'aquest mateix any o la primavera del 2011, abans de les eleccions gal·leses. Ara, el parlament britànic de Westminster ha d'aprovar la consulta. El primer ministre Carwyn Jones s'ha mostrat confiat, en declaracions a l'ACN, que Londres acceptarà el dret dels gal·lesos a fer un referèndum.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.