directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Les fonts periodístiques del cas Novoa

Totes les afirmacions de directe!cat reprodueixen les paraules del militant de CDC a la xarxa

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La denúncia interposada pel militant de CDC Rubèn Novoa contra Joan Puig, editor de directe!cat, manté que les informacions publicades per aquest mitjà 'són falses i s'han realitzat amb un absolut i temerari menyspreu cap a la veritat', segons el blog del denunciant. Davant la gravetat de les acusacions del militant convergent, directe!cat mostra, de manera excepcional, quines són les fonts periodístiques del cas Novoa, totes elles públiques i a l'abast de qualsevol ciutadà. D'aquesta manera, directe!cat tanca la polèmica amb un exercici de transparència per esvair qualsevol dubte sobre la professionalitat i els criteris periodístics aplicats en la redacció de les informacions objecte de denúncia.
novoa portada
Comparteix
   

La notícia i el punt de mira de directe!cat que fan referència a Rubèn Novoa, 'Un membre de CDC acusa l'activista detinguda a Ramallah de 'terrorista' i 'Qui és Rubèn Novoa', volen informar sobre les declaracions acusatòries que, al seu Twitter, Novoa va dedicar diumenge a l'activista catalana Ariadna Jové, detinguda per l'exèrcit israelià a Ramallah.

Rellevància informativa

A nivell general, les opinions expressades pels ciutadans en l'àmbit personal mai tenen rellevància informativa, però les declaracions fetes per Rubèn Novoa, militant de CDC i membre del Secretariat Nacional sectorial de Noves Tecnologies convergent, han de ser tractades des d'un altre prisma. En tant que militant d'un partit polític de rellevància al Principat, les aspiracions legítimes de Novoa són fer carrera política, les conseqüències de la qual són tenir responsabilitats públiques. Per tant les manifestacions públiques que faci Novoa revelen possibles futures conductes en l'exercici del poder polític. De la mateixa manera, les opinions expressades per un militant que, si bé no ostenta càrrecs dins el partit sí que és membre de comissions i equips de treball, també representen el partit.

Directe!cat creu que és legítim que els mitjans interroguin i informin de les conductes públiques de la militància dels partits, ja que les joventuts polítiques d'ara esdevenen el relleu futur dels polítics en actiu.

Fonts públiques

En la primera peça, l'article informatiu 'Un membre de CDC acusa l'activista detinguda a Ramallah de terrorista' directe!cat recull les declaracions fetes per Novoa al seu Twitter personal, i les atribueix mitjançant citacions directes i traduccions literals de l'anglès en les anotacions que Novoa fa en aquesta llengua.

La citació per la qual Novoa acusa l'activista Ariadna Jové d''immigració il·legal' i de promoure 'activitats proterroristes' prové d'una entrada pública al Twitter de Novoa adreçant-se al periodista Saül Gordillo del passat diumenge a les 10 del vespre:


La citació següent, per la qual Novoa s'adreça al portaveu de l'Exèrcit Israelià i li diu 'bona feina detenint Ariadna Jove Martí, si us plan no ens l'envieu de tornada, porteu-la a netejar el desert del Golan hehehe' prové d'una anotació pública a les 18 hores de diumenge. En la captura de directe!cat s'hi aprecia el logotip de CiU que Novoa tenia de fons al seu perfil, abans que decidís suprimir l'emblema convergent i fer privat el seu compte de Twitter [captura del compte privat].



De fet Novoa també ha esborrat l'anotació on acusava directament l'activista Ariadna Jové de col·laborar en activitats de suport al terrorisme, de la qual directe!cat aporta una captura de pantalla.

 


Punt de mira: Qui és Rubèn Novoa?

Pel que fa al perfil personal al Punt de mira 'Qui és Rubèn Novoa?', la informació de directe!cat recull tots els perfils públics que Novoa té a la xarxa, tant el seu lloc web com a Twitter o el perfil a la xarxa social convergent Cativistes. L'article també recollia els seus articles al Singular Digital, el digital proper a CDC, així com les seves col·laboracions a El Matí, el diari del corrent crític d'Unió.

La vinculació de Rubèn Novoa amb la PUA i Unitat Nacional Catalana va ser expressada pel propi militant de CDC al seu Twitter fa uns mesos, però el mateix Novoa ha esborrat aquests dies aquesta anotació on explica el seu passat en grupuscles independentistes radicals. Malgrat l'eliminació de la microanotació en qüestió, directe!cat ha localitzat a través de la memòria cau de Google l'anotació de Novoa a Twitter on explicava les seves anteriors militàncies abans d'entrar a CDC.



La fotografia de la pistola

Pel que fa a la polèmica imatge final del Punt de mira descoberta gràcies a la recerca periodística de directe!cat, on apareix el militant de CDC Rubèn Novoa exhibint una pistola, directe!cat no revelarà l'origen de la fotografia, tot i que es tracta d'una imatge pública que es troba a la xarxa des de fa anys, juntament amb d'altres instantànies de Novoa que aquest digital no ha publicat perquè podrien comprometre Novoa d'acord amb la legislació vigent.

Per altra banda, directe!cat ha considerat que no era rellevant mostrar la imatge de Novoa brandant la pistola a les pàgines d'actualitat, i s'ha decidit situar-la a la secció Punt de mira, en una pàgina interior del diari, al entendre que la fotografia del militant convergent amb actitud violenta és un complement informatiu que no està relacionat amb la polèmica dels darrers dies.

Per finalitzar, és notori comentar que 48 hores després de la publicació dels articles, ni Rubèn Novoa ni els seus advocats han contactat amb el directe!cat demanant explicacions sobre l'origen de les informacions i les imatges publicades que han originat la denúncia a l'editor del digital.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Mercè fletxa Torà
10 de febrer de 2010, 21.47 h

Em fan grima tota aquesta colla d'opinadors que tenen tendència a adular "polítics que parlen clar", quan, pel que hem vist, no es tracta precisament de que persones que parlen clar, sinó que són o solen ser vehements, intolerants, maleducats, demagogs... En definitiva, de baixa estopa. Obvi que el tal Novoa Arran estaria dins dels saldos d'aquesta categoria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
10 de febrer de 2010, 14.19 h

El què us dol a molts comentaristes d'aquí és que s'acusi a un convergent. Si el Directe.cat volia publicar aquesta notícia i no una altra, i té tot el dret. Vosaltres, convergents, un altre dia mesureu millor les vostres paraules; colla de convergents! Puagh!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Gibor fletxa Akko
10 de febrer de 2010, 13.30 h

Directe.cat, no és això companys, no calia fer això, com a mínim podrieu mantenir-vos neutrals, hi ha molts independentistes que no simpatitzem amb la causa feixista palestina i que volem una democràcia a la Israeliana pel nostre país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jaume fletxa Martorell
10 de febrer de 2010, 12.55 h

Llegiu el comentari de Pilar Rahola a la Vanguardia, com sempre posa el dit a la llaga. En Ruben Novoa es un valent, si més no per dir el que pensa.

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20100210/53888143531.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Manel fletxa Barcelona
10 de febrer de 2010, 11.37 h

I jo em pregunto ... quin és el motiu de la denúncia contra el directe? Que s'ha fet ressò dels seus "tuits"? Però no eren públics (fins ahir)???



Si fas una declaració gratuïta dient que una activista catalana és terrorista sense saber-ne res de res, cal assumir-ne les conseqüències, noi. Això és la política professional, no estem en un bar carajillero on pots cagar-te en tothom i demanar una altra ronda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ferran fletxa Olot
10 de febrer de 2010, 11.33 h

Home, no se'l deixa pas en evidència pel que veig.



La notícia no és això. La notícia és qui és aquesta noia i què fa allà? per què, senyors de Directe.cat no doneu més informació d'ella i només us baseu en aquest noi que dóna la seva opinió?



Els periodistes sou vosaltres, no? doncs informeu-nos de la xiqueta i no d'una persona que pot pensar i manifestar el que vulgui encara que potser s'equivoqui.




Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de febrer de 2010, 10.53 h

Jo pregunto: I perquè els catalanets de CiU, que per cert es fan dir nacionalistes (????) encara no s'han manifestat sobre aquest tema ???.

Només hi ha una raó: És que són com ell.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
10 de febrer de 2010, 10.03 h

Gràcies per la informació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.