directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

L'onada de fred deixarà Catalunya sota zero

Alguns punts del Pirineu ja han registrat mínimes de -20º C

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha activat aquest dijous a la tarda l'alerta per onada de fred, que per primera vegada afecta a tot Catalunya, arran de la situació excepcional de baixes temperatures pronosticades arreu del territori a partir d'aquesta matinada. Les baixíssimes temperatures aniran acompanyades de fort vent, i també de nevades en alguns punts del Pirineu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les temperatures poden baixar per sota dels -10ºC a l'interior del país i dels 0 graus a la costa. Demanen a la ciutadania molta precaució en les activitats a l'aire lliure, especialment a alta muntanya on les baixes temperatures i la sensació tèrmica seran més extremes.
neu pirineu gelada fred esquí
Comparteix
   

Segons el SMC, entre la una d'aquesta propera matinada i el matí d'aquest divendres es poden arribar a registrar temperatures mínimes inferiors a -10º C a tot l'interior de Catalunya, i menys fredes però inferiors a 0ºC al litoral. Aquesta situació és probable (entre el 30% i el 70%) a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Montsià, Selva i Tarragonès; i possible a l'Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Solsonès, Terra Alta, Urgell, Vall d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

També es recorda que la DGPC manté activat el PROCICAT en fase d'alerta per vent, així com el Pla d'emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) en fase d’alerta, d’acord als avisos de situació meteorològica de risc emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya per tot aquest dijous i fins a primera hora del matí d'aquest divendres.

Sis carreteres tallades

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), en aquests moments hi ha sis trams afectats per la neu o el gel a la calçada. A la comarca del Berguedà, s'ha tallat la BV-4024 entre Bagà i Coll de Pal, i la BV-4031 entre la Pobla de Lillet i Toses. Al Pallars Sobirà, és obligatori circular amb cadenes a la C-28, a l'altura d'Alt Àneu. Finalment, a la comarca de la Val d'Aran, s'ha tallat la C-28, a l'altura del Port de la Bonaigua, s'ha restringit el pas als vehicles de tercera categoria (pesants articulats) a la N-230 a Vielha e Mijaran, i és obligatori circular amb cadenes a la C-142b per accedir al Pla de Beret.

Com a conseqüència del fenomen excepcional de fred i vent que afecta el territori, i d'acord a les informacions de sensació tèrmica facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat continua considerant necessari recomanar la limitació en la mesura del possible de les activitats i els esforços físics a les zones d'alta muntanya fins als 2.000 metres d'alçada, la no realització d'aquestes activitats i esforços als àmbits d’alta muntanya per sobre dels 2.000 metres i reforçar la protecció envers el fred amb indumentària adient.

La DGPC ha fet arribar aquesta informació als Ajuntaments i ens locals perquè prenguin les mesures necessàries de prevenció per les persones que puguin estar al ras, especialment en el cas d'indigents.

-20ºC al Pirineu

L'entrada d'una massa d'aire fred en altura procedent de centre Europa arribarà al seu màxim aquest dijous a la nit, quan es preveu que la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'alçada) sigui de -10 ºC a la vertical del Pirineu i de -8 ºC a la vertical de Barcelona. Tot i que la matinada de dijous ja ha estat gèlida a bona part del país, la previsió indica que aquesta propera nit els valors mínims encara podran baixar una mica més a causa que el vent afluixarà lleugerament. Les mínimes previstes per la matinada de divendres es mouran entre -13ºC i -8ºC al Pirineu (inferiors als -20 ºC a alta muntanya), entre els -10ºC i -5ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre els -8ºC i -3ºC al Prelitoral i entre els -3ºC i 2ºC al litoral.

Aquest dijous les mínimes absolutes s'han registrat a les estacions situades a alta muntanya, a partir de 2.000 metres, i destaquen els -21,3ºC a Boí (Pallars Sobirà), els -20,6ºC d'Ulldeter (Ripollès), els -19,3ºC de Port del Comte (Solsonès), els -16,6ºC de Núria (Ripollès) o els -12,2ºC de Das, a la plana de la Cerdanya. Les temperatures màximes s'han quedat igualment curtes arreu de Catalunya i no han superat els 7ºC en cap indret del territori. El vent del nord també ha bufat amb molta intensitat durant tota la jornada i les ratxes màximes s'han assolit al refugi d'Ulldeter, al Ripollès, amb 130 quilòmetres per hora, i a Portbou, a l'Alt Empordà, amb 122 quilòmetres per hora.

Segons el Servei Meteorològic, l'ambient fred es mantindrà durant el cap de setmana i, tot i que la temperatura tendirà a pujar de manera lenta, les glaçades continuaran essent generalitzades a l'interior i puntuals del litoral. A més, de cara a dissabte creuarà una pertorbació que afavorirà l'arribada de nuvolositat al litoral i Prelitoral, especialment al sector central, que podria donar lloc a precipitació en forma de neu fins a nivell del mar.

La predicció més a mitjà termini indica l'apropament d'una depressió que, entre dilluns a la tarda i dimarts, podria deixar precipitacions generals a Catalunya. Aquestes precipitacions s'iniciarien en forma de neu fins a nivell del mar, però la cota aniria pujant progressivament amb el pas de les hores. Aquesta pertorbació anirà acompanyada de vent fort de component est i d'una notable alteració de l'estat de la mar.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.