directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ridao: 'És grotesc que CiU estigui allargant la mà a Espanya però no faci el mateix a Catalunya'

El secretari general republicà proposa un 'gran pacte a la catalana'

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha proposat aquest dissabte un 'gran pacte a la catalana' per tal d'exportar el model d'èxit de Catalunya per sortir de la crisi i defensar les competències i els interessos catalans en el marc d'un gran pacte d'Estat. El també portaveu al Congrés ha aprofitat per criticar durament l'actitud de CiU en oferir grans acords a l'estat espanyol i no tenir la mateixa actitud de col·laboració a Catalunya, sinó al contrari. 'És grotesc i incomprensible que CiU estigui allargant la mà a Espanya però no faci el mateix a Catalunya', ha lamentat el republicà durant una reunió de la sectorial d'ERC d'empreses, indústria i serveis.
joan ridao
Joan Ridao

Comparteix
   

Ridao ha defensat la necessitat de propiciar grans acords a nivell espanyol, però ha remarcat que també cal un 'gran pacte a la catalana' perquè Madrid escolti l'experiència que té Catalunya en matèria econòmica i de sortida de la crisi. De fet, ha recordat que aquesta mateixa setmana, Catalunya ha estat premiada per ser la regió més emprenedora d'Europa. Però a més, ha advertit que algunes de les mesures que proposa el govern espanyol també poden anar en detriment de les competències i els interessos catalans, i ha citat la retallada de la inversió en infraestructures. Per això, el republicà ha demanat unitat catalana a l'hora de defensar el model català a Madrid, i ha criticat que CiU vulgui un gran pacte d'Estat a nivell espanyol però no busqui aquesta unitat a Catalunya fent costat al Govern.

El portaveu d'ERC al Congrés també ha reivindicat que el seu partit va ser el primer en proposar un gran pacte d'Estat fa un any i mig, aprovant-se fins i tot una iniciativa al Congrés a instàncies d'ERC. Ridao ha defensat reformes del mercat de treball i del sistema de pensions, però que no només incloguin agents socials i econòmics, sinó també partits i comunitats autònomes, que estan perdent protagonisme en favor d'altres actors com el mateix rei Joan Carles. 'Estem vivint una espècie de democràcia sense Parlament i amb una desapoderament dels partits en favor d'altres actors', ha lamentat.

No li correspon al rei demanar un pacte d'Estat

El republicà ha subratllat que ha hagut de sortir el rei a demanar també un gran pacte d'Estat davant un govern espanyol que 'no troba ni un sol minut per reunir-se amb els grups, els agents econòmics i socials i les comunitats'. Deixant clar que no li correspon al rei fer aquestes crides, Ridao ha criticat que l'equip econòmic de Zaptero continuï amb una actitud 'autocomplaent' i sense fer autocrítica només perquè s'ha retallat una dècima la desacceleració econòmica aquest trimestre.

Ha recriminat que el govern s'entesti encara a dir que s'acabarà la recessió el segon trimestre i centrifugui les culpes cap a fora, com si hagués un 'gran contuberni' contra la zona euro. Tot això, ha continuat, amb una actitud 'inexplicablement a la defensiva' i sense fer les grans reformes estructurals que fa temps que eren necessàries. I aquesta falta de valentia i coratge de Zapatero ha fet que l'estat espanyol, ha dit Ridao, hagi entrat en un escenari de més dèficit i despesa pública i més endeutament, 'i aquí és on ve el nerviosisme, el pànic i el temor dels mercats'.

Ara que ja s'ha demostrat que el govern espanyol no és capaç d'actuar ell sol, Ridao ha demanat que llavors opti per buscar un ampli consens, ja que el seu 'rosari de mesures poc enèrgiques' no ha servit per a res. 'Zapatero ha actuat amb un càlcul egoista i partidista, que és no alterar la pau social perquè hi ha eleccions el 2012', s'ha queixat. Però el 'somni de Zapatero s'ha esvaït', ha continuat Ridao, perquè l'estat espanyol no sortirà de la crisi abans d'aquella data, i d'aquí la 'urgència de fer tot allò que en un any i mig el govern no ha fet'.

Reforma laboral i del sistema de pensions

El secretari general d'ERC ha diferenciat tres blocs. En el primer, la reforma del sistema de pensions, Ridao ha estat molt crític amb les formes del govern espanyol, anunciant l'allargament de l'edat de la jubilació al marge dels Pactes de Toledo. 'No es pot començar la casa per la teulada', ha indicat. El republicà ha indicat que el sistema de pensions no està amenaçat fins el 2023, i ha apostat per reformes 'd'una manera gradual i transitòria', com han fet altres països.

En qualsevol cas, ha demanat retirar aquesta qüestió de la discussió política i que 'no quedi segrestada pel debat partidista i pel càlcul més egoista i electoralista. Com a mesures, ha proposat diversificar rel sistema de fonts de la seguretat social i estudiar maneres per fer compatible la formació amb els anys sabàtics.

Sobre el mercat de treball ha apuntat que el problema és 'l'excessiva rigidesa i dualitat' entre els contractes indefinits i la temporalitat. Tot i que la crisi no és producte d'això, Ridao ha subratllat que sí que ha tingut algun tipus d'incidència. El republicà ha jutjat positives les propostes que ha fet el govern espanyol, però ha criticat que no hagi tingut el coratge per implementar-ne alguna. De tota manera, ha advertit que ERC sí posa una línia vermella, que és la de no reduir el problema del mercat laboral als costos de l'acomiadament, perquè 'el problema no és de sortida, sinó d'entrada'. La prova, segons ells, és que l'última reforma laboral la va fer un govern de dretes i la situació no ha canviat.

En el seu lloc, Ridao ha proposta flexibilitat per empresaris però també pels treballadors, mesures que dificultin la contractació temporal i un contracte de transició juvenil que garanteixi també la formació dins de l'empresa. En aquest punt, el repbulicà ha opinat que el partit s'ha d'especialitzar molt en alguns col·lectius a qui el missatge d'ERC pot arribar més fàcilment, i aquest és el cas dels joves.

Ridao també ha cometat el pla d'austeritat 2009-2013 del govern espanyol, i ha apuntat que el primer que ha de fer el govern espanyol és 'aprimar-se'. 'Ha de fer una operació bikini encara que estiguem a l'hivern', ha demanat el portaveu d'ERC al Congrés, que ha recordat que el govern té ara mateix disset ministeris i tres vicepresidències, i aquí 'ningú diu res'. També ha demanat lluitar contra el frau fiscal però no ajustar-se el cinturó a base de retirar estímuls i reduint la inversió en infraestructures.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
22 de febrer de 2010, 22.23 h

Quim i Jordis i altres similars. Aquest odi que arrossegueu, que no és d'ara, que ja ve d'antic, us acabarà amargant l'existència i us treura la salut, i em sembla que no val pas la pena. Només us diré que si no sou capaços de distingir la diferència que hi ha entre fer president de la Generalitat a un enemic de Catalunya dues vegades, i un dels pitjors enemics perquè el tenim a casa, d'arribar a pactes puntuals amb els enemics exteriors, ara un ara l'altre, per garantir la supervivèn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Quim fletxa PPCC.
14 de febrer de 2010, 19.37 h

L´ex-llepant parlant de ressentits.Ha ha haaaaaaaaaa.Ex-llepant,de veritat et penses que la teva falta d´arguments i les tontades que dius convenceran a algú?.Que n´arribes a ser de ridícul.Ves a cuidar els teus nets o és que no t´ha aguanten ni ells?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
14 de febrer de 2010, 11.04 h

Quin disgust!...quina frustració!!... amb les ganes que tenia el ressentit Ridao de mossegar-li la mà a CiU!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
pasbort fletxa Vila-real
14 de febrer de 2010, 11.02 h

PROCLAMA (passa-ho)

CASTELLANO No mates el catalán CRIMINAL no mates el catalán ASESINO no mates el catalán GENOCIDA no mates el catalán, no nos trates de ESCLAVOS NEGRERO, dejad ya de IDIOTIZARNOS, de HIPNOTIZARNOS, de ABORREGARNOS, tenemos DERECHO a ser personas DIGNAS, igualito, igualito que los castellanos y dejad de transformarnos en eso tan repugnante como "BOTIFLERS igual TRAIDORES a nosotros mismos", claro que si NO fuese así os VOTARIA.......




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
14 de febrer de 2010, 10.40 h

11 ERC Ha venut Catalunya dues vegades seguides ! Barcelona MÉS DE UN I MÉS DE DOS DE CiU TAMBÉ ET SONA UNA TAL MELERO?....................

19 Jordi Puig ! Cardona QUI TE EL TÍTOL " DE ESPAÑOL DEL AÑO" DE L´ABC?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
14 de febrer de 2010, 10.38 h

Si algú d'aquests convergents saberuts que han escrit pot contestar-me, potser llavors canviaré el meu vot, passant-me a CIU:

Perquè hauria jo de votar CIU, quan en 23 anys de govern en majoria us vàreu vendre Catalunya per dos rals dels d'abans???

Perquè hauria jo de votar CIU, quan el vostre soci només persegueix un ministeri a madrit? No solament això, sinó que compareix a totes les emissores de ràdio fent públic que ell és un bon català, però també és un bon espany... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Quim fletxa PPCC.
14 de febrer de 2010, 09.11 h

Els dirigents de Ciu i els seus ex-llepants no només haurien de fer teràpia psiquiàtrica sinó que haurien d´anar més sovint a cal capellà a confessar-se de tantes mentides com diuen i de ser una de les apostes de la caverna feixistoide tot fent-los de meuca barata.Quin fàstic!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Quim fletxa PPCC.
14 de febrer de 2010, 09.00 h

Ex-llepant com sempre veus la palleta a l´ull dels altres i no veus la viga que portes al teu.El que és realment malaltís i d´un cinisme extrem és fer-se dir nacionalista català i no voler que Catalunya sigui independent tot fent el joc i venet-se tan al psoe espanyolista com pitjor encara als feixistes del pp que és el que ciu ha fet i farà sempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
14 de febrer de 2010, 08.29 h

Que algú carregat de ressentiment (recordem la motxila!) i que el seu motiu d'existir és fer tot lo possible per fer-te desapareixre "com un terrò de sucre" et demani que li "allarguis la mà" denota un cinisme tant extrem que sembla malaltis.



Els actuals dirigents d'ERC i la majoria dels seus militants haurien de fer teràpia psiquiàtrica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
13 de febrer de 2010, 19.43 h

Repartiment del treball mitjançant la reducció de la jornada laboral a 35 hores i l’eliminació de les hores extres, amb el mateix sou. Responsabilitat social de l´empresari i dret a decidir del comitè d´empresa en la gestió del centre de producció. Canvi de model de producció i del marc de relacions laboral. Defensa d’uns serveis públics de qualitat per a tothom. Construcció de l´Estat Català de Benestar. Creació de la Banca Nacional Catalana. Fem la transició!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.