directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La confederació proposada per Duran és més 'complicada' que la independència

Això opina Josep Maria Vila d'Abadal, que assegura que no li agrada gens el pacte entre CiU i el PP

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i rival de Josep Antoni Duran Lleida en la cursa per liderar Unió Democràtica, ha dit aquest dimarts que la confederació que proposa l'actual president del partit és més "complicada" d'aconseguir que la independència. En declaracions a Catalunya Ràdio Vila d'Abadal ha explicat que quan Duran parla de confederació es refereix al que Unió reclamava el 1931, un estat català dins d'una confederació d'estats ibèrics. Però al seu parer, això és "enganyar la gent" perquè no s'aconseguirà "de cap de les maneres". Per això ha recordat que el 1963 UDC "ja va rectificar" i va dir que si no es podia aconseguir, el que calia era "la independència plena" que ell reclama.
Vila d'Abadal aposta per una Unió "més nacionalista" que l'actual, recollint l'esperit fundacional del partit, però actualitzant-lo a les necessitats de la societat catalana del segle XXI.

Per això ha recordat que la confederació que reclama Duran recull el testimoni del que es reclamava al partit el 1931, un estat català dins d'una confederació d'estats ibèrics que naixeria en paral·lel. Això, ha dit Vila d'Abadal, "és molt complex". Ha recordat, en aquest sentit, les traves que es posen des d'Espanya a una figura administrativa molt inferior des del punt de vista de la sobirania com és l'estat de les autonomies, per la qual cosa, aspirar a una cosa com la que proposa Duran és "enganyar la gent".

A més ha recordat que el 1963 la gent d'Unió ja va rectificar i va dir que si no es podia aconseguir la confederació proposada el 1931, el que calia era la independència plena. Aquest és el model pel qual aposta Vila d'Abadal, que creu que seria més fàcil aconseguir que Catalunya fos un estat "plenament independent" i que, si de cas, després es podria parlar del vincle amb Espanya.

Una Unió més democràtica

Tot això pel que fa al model de país. Pel que fa al model de partit, el que proposa Josep Maria Vila d'Abadal, que la setmana passada feia públics els avals necessaris per concórrer a la pugna per la presidència del partit, és "una Unió més democràtica". Al seu parer, al partit li convé "un recanvi", un gir cap a una formació "més nacionalista" i "amb una democràcia interna més profunda".

En aquest mateix sentit ha advocat per "posar límit als períodes de mandats", un termini que ha concretat en vuit anys. Si el mandatari fa "una política de servei", ha dit Vila d'Abadal, "vuit anys són suficients".

Crítiques al pacte CiU - PP

Finalment, l'alcalde de Vic, també diputat al Parlament de Catalunya, ha opinat sobre el pacte CiU - PP a través del qual el Govern de Catalunya tira endavant bona part de les seves mesures, com ara els pressupostos públics del país.

Vila d'Abadal ha declarat sentir-se incòmode amb aquest pacte, un pacte que no li agrada i que li costa d'entendre, per bé que ha afegit que entén que s'ha de fer viable el Govern i que si l'únic partit que ha obert la mà és el PP, s'ha d'acceptar.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
toni fletxa vic
4 d'abril de 2012, 20.15 h

Dels unics amb dos dits de front!!!!!!!
Felicitats !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
4 d'abril de 2012, 18.10 h

En Vila d'Abadal, a diferència de CDC, parla clar. Els convergents, en canvi, encara no volen parlar d'independència, que és l'única manera d'obtenir l'estat propi. El vigatà no té por de perdre vots, almenys ara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ernest fletxa Vilanova
4 d'abril de 2012, 17.52 h

Tos amb Vila d'Abadal i a veure si foten fora a Duran , Pelegrí , LLorens i Cia. Que els hi donin un plaça d'assesors de telefònica (ara Movistar) si volen anar de bracet amb els espanyols. I cap a Madrid que falta gent (per omplir l'eurovegas que ja els hi regalem!). Apa!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
4 d'abril de 2012, 11.22 h

Pobre Abadal, ja tens un peu a la tomba, encara que espero no sigui així, diria molt del seu partit, i a nosaltres també de la coalició UD i CDC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
David fletxa Garraf
4 d'abril de 2012, 09.53 h


Quin pas de gegant farà Unió el dia que es desempellegui d'en Duran.. i de pas d'en Pelegrí (un altre que tal..)
Prou excuses estupides de confederacions ni punyetes, estat propi i via fóra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Cesc fletxa València
4 d'abril de 2012, 09.22 h

Això és q Duran és un anarquista de la Confederació Nacional del Treball (CNT)


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Laura fletxa Tarragona
4 d'abril de 2012, 09.02 h

Molt bé!
El que entengui una mica de política sap, (i jo crec que en Duran, amb el temps que fa que s'hi dedica, hauria de saber-ho, si no, que li expliquin d'una vegada), que la confederació és una figura política que requereix la plena sobirania prèvia per decidir l'acció de confederar-se. A més a més, els Estat membres que a conformen mantenen el seu dret de secessió (cosa a la que es renuncia en una Federació). Per tant: primer la independència i després la confederació.
Jo,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.