directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSC calcula més retallades de la Generalitat per l'incompliment de l'Estat en els pressupostos

Martínez-Sampere reclama a Mas que deixi de pactar amb el PP perquè és el partit que 'més maltracta' els catalans

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Els socialistes calculen que l'impacte del pressupost de l'Estat a Catalunya suposarà una reducció d'ingressos tan gran que la Generalitat haurà de retallar uns 5.000 milions d'euros. La portaveu d'Economia del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha reconegut que el govern de Zapatero va deixar a deure diners a Catalunya, però ha alertat que el PP és l'autor del 'major maltractament a Catalunya'. A més, ha carregat contra la poca 'ambició nacional' de CiU quan condiciona el seu vot positiu als pressupostos a 219 milions d'euros. 

Comparteix
   


Etiquetes
El PSC estima que més de 4.800 milions d'euros es deixaran d'ingressar a les arques de la Generalitat arran de l'impacte que els pressupostos, els càlculs i les directrius que ha donar el govern espanyol de Mariano Rajoy per aquest 2012. I és que, segons Martínez-Sampere, els efectes dels comptes estatals faran que en els tributs cedits total i parcialment a la Generalitat, els ingressos caiguin uns 2.611 milions d'euros aquest any, respecte del que el Govern té pressupostat. A més, els socialistes han calculat que hi haurà una baixada en els ingressos per 1.090 milions d'euros corresponents a la liquidació pendent de 2010 pel model de finançament. 

A això, se li hauria de sumar una baixada de 1.270 euros de recursos procedents d'altres transferències que, segons el PSC, tampoc s'ingressaran. En total, i sumant els 160 milions d'euros de la rebaixa de l'aplicació de taxes pactada entre CiU i PPC en la llei d'acompanyament i els 488 que el PSC diu que hi ha d'excés de previsió pels ingressos de 2012, Catalunya tindrà una caiguda de 4.983 milions d'euros en els seus recursos disponibles. 

A més, el PSC ha denunciat també la minva en la inversió que suposa "que s'incompleixi el percentatge d'inversió de l'Estat que marca l'Estatut, que hauria de ser del 18,8% i ara serà de l'11%". En aquest sentit, Martínez-Sampere ha assegurat que els socialistes estimen que la baixada aquí serà d'uns 1.500 milions d'euros en inversió per Catalunya. Tot plegat és, pels socialistes, "una presa de pèl", i suposaran "un nou ajust" que haurà de fer la Generalitat al seu pressupost pel 2012. 

És per això que la diputada del PSC ha explicat que el seu grup "no entén la poca ambició nacional" del Govern i de CiU "que centren exclusivament el judici als pressupostos de l'Estat en si contenen o no els 219 milions de la disposició addicional tercera pendents del 2010", quan assegura que existeixen xifres més escandaloses. "No entenem la visió del nacionalisme reduccionista que se centra en el que ens dona o ens treu l'Estat en lloc de centrar-se en una visió més realista i amplia per veure com ens afecta el que està fent el govern d'Espanya", ha sentenciat.

I és que per Rocío Martínez-Sampere la xifra de la estimació que el PSC fa "és la principal prova de que el maltractament que es fa a Catalunya és el més gran de la nostra història democràtica". "Entenem que un Govern, que la seva principal missió és defensar Catalunya, no pot continuar pactant amb el partit que més la maltracta des del govern d'Espanya", ha dit la diputada, fent així una crida al president, Artur Mas, perquè deixi de costat els pactes amb el PP i faci "un canvi de rumb" a la política catalana que suposi "una major defensa dels interessos dels catalans". 

Per últim, ha volgut sortir al pas dels comentaris dels que retreuen que els governs espanyols del PSOE també deixaven deutes amb Catalunya. La diputada ha reconegut i criticat que l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero "no va complir l'execució del que havia pressupostat" i va deixar a deure els 759 milions d'euros. Però ha volgut matisar que "aquest incompliment d'execució d'una vegada en cinc anys no es pot ni comparar amb els incompliments que ha fet Rajoy en només 100 dies". "En el primer any i amb 100 dies que porten governant, no ha complert la consignació del percentatge d'inversió i tampoc amb l'assignació de la liquidació. Incompleixen en 100 dies 1.500 milions d'euros", ha sentenciat. 

A la vegada, la socialista ha volgut fer notar que el resultat del pressupost general de l'Estat evidencia que el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, "estan desapareguts i han estat irrellevants". "Han restat i ha estat lesiu pels interessos de Catalunya", ha sentenciat la diputada del PSC, tot preguntant-se per concloure que "si el peatge que s'ha de pagar a Catalunya pel suport del PPC és aquest maltractament, és un preu massa alt". 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Eduardg fletxa Castellsorgit de la farandula
5 d'abril de 2012, 10.32 h

Si la que fa les previsions es la mateixa que va calcular les balances fiscals del PSC; encara tindrem superàvit fiscal a la Generalitat.
Si el PSC considera que el PP maltracta Catalunya; caldrà que expliqui per què el deute amb Catalunya va començar amb el PSOE, i com es possible que el PSC va votar no fa encara un any contra saldar el deute quan eren al poder .
La Rocío Martinez menja de la nostra gana. a ella li paguen per a que nosaltres seguim pagant. El PP i el PSOE treballen en det... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.