directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 05:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El col·lectiu Emma alerta que mitjans internacionals parlen de Catalunya com 'El Mundo' o la 'Cope'

Recullem a directe!cat les respostes que envien als mitjans estrangers amb 'visions esbiaxades' del país

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El col·lectiu Emma, dedicat a la supervisió de la premsa internacional, alerta que sovint hi ha mitjans d'arreu del món que mostren 'visions esbiaixades' sobre Catalunya. Així ho ha explicat el portaveu del col·lectiu i blocaire de l'indirecte!cat, Salvador Garcia-Ruiz, qui assegura que el país té bona imatge a la premsa internacional, però que els problemes apareixen quan es parla de política. La llengua, el finançament i les curses de braus són temes que alguns mitjans reflecteixen 'com ho faria 'El Mundo' o la 'Cope'', ha denunciat Garcia-Ruiz. La darrera resposta del grup ha estat a un diari danès, 'Politiken', que ha publicat que la política lingüística a Catalunya és pròpia del 'nacionalisme radical'.

Comparteix
   

El diari danès 'Politiken' va publicar un article el passat 31 de gener titulat 'La censura té moltes cares', en què plantejava la política lingüística a Catalunya a favor del català en termes de 'censura' i 'nacionalisme radical'. Una de les components del col·lectiu Emma, Diana Coromines, va enviar una resposta al rotatiu a principis de febrer, en què defensava la 'discriminació del català' als cinemes, la justícia, l'etiquetatge de productes i molts altres àmbits de la vida quotidiana a Catalunya.

És només un exemple de la tasca que realitza, des de l'abril de 2009, el col·lectiu Emma, format per una desena de persones. 'Seguim el que publica la premsa internacional i, quan hi ha alguna opinió esbiaixada, la contestem contrastant-la amb dades objectives', explica el portaveu del grup. Són tan ràpids que sovint els primers a Catalunya en alertar de la publicació de certs articles, però cap d'ells s'hi dedica plenament, sinó que combinen aquesta tasca amb les seves vides professionals.

El col·lectiu convida el govern a deixar de banda la pedagogia cap a la resta d'Espanya i centrar els esforços en explicar Catalunya als mitjans internacionals, 'que segurament seran més proclius a reflectir el que passa aquí de forma més objectiva i neutral', assegura Garcia-Ruiz.

El principal motiu de les visions 'esbiaixades' de Catalunya és que la majoria de corresponsals estrangers viuen a Madrid i 'els seus inputs són la 'Cope', 'El Mundo' o l''ABC''. Per això el col·lectiu Emma s'ha proposat fer pedagogia entre els corresponsals. A tall d'exemple, el grup ha mantingut converses amb el corresponsal del 'Financial Times', per donar-li dades objectives sobre el país. Aquest rotatiu 'abans parlava en termes no gaires positius i últimament parla bastant bé', diu el portaveu. Entre els mitjans que tenen una visió positiva de Catalunya, Garcia-Ruiz en destaca 'Le Monde', mentre que a l'altre extrem de l'espectre es trobaria 'The Economist'.

La política lingüística, la intenció de prohibir les curses de braus o el finançament de Catalunya són temes delicats que sovint es retraten de forma negativa. Així ho explica el portaveu del col·lectiu Emma: 'Hi ha temes recurrents respecte el que hi ha confusió respecte Catalunya. Un és el finançament. Parlen amb els mateixos termes que el Mundo o la Cope, diuen que els catalans són insolidaris. Nosaltres responem amb dades objectives explicant què és l'expoli fiscal, explicant com ho fan en altres parts del món. Una altra qüestió és la llengua, de vegades, com l'ABC o el Mundo, diuen que el castellà es persegueix a Catalunya. Com responem? Donant dades objectives del nombre de catalanoparlants i castellanoparlants a Catalunya, explicant amb dades que aquí no hi ha problemes lingüístics. Últimament, un tema recurrent han estat les curses de braus. Algun mitjà ha dit que els catalans són nacionalistes excloents per voler prohibir-les. Nosaltres els hem explicat que Canàries ja les va prohibir. Els hem explicat que prohibir les curses de braus, una tortura cruel a un animal, més que allunyar-nos d'Espanya ens apropa a Europa.'

Però no tot són males visions sobre Catalunya. 'En general es parla molt bé quan es parla de Barcelona i del Barça. Quan es parla del Barça es parla del sentiment nacional català des d'un punt de vista positiu', assenyala el portaveu. 'El problema és Catalunya com a subjecte polític que no se sap explicar o no se sap entendre', hi afegeix.

El col·lectiu Emma va triar aquest nom en homenatge a l'abadessa Emma, la filla de Guifré el Pilós. Es tracta d'un grup format per una desena de persones que habiten a diversos punts del món.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
15 de febrer de 2010, 17.14 h

Vuestra ignorancia sólo es comparable con vuestra arrogancia. Cuando un habitante del resto de España no piensa como vosotros es que actúa de mala fe, porque claro, es español, o sea, el diablo. Y cuando el que no piensa como vosotros es catalán o extranjero, pobrecito, es que no está bien informado y hay que enseñarle, como si fuera un niño pequeño. Porque vuestra causa es tan justa, tan clara y tan evidente, que es imposible que no acaben viendo la luz y se pongan de vuestra parte, cl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
15 de febrer de 2010, 15.52 h

Simplement... gràcies EMMA!!! Necessitem més col.lectius com el vostre per tot el món i a tots els àmbits.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Toni fletxa Barcelona
15 de febrer de 2010, 14.05 h

"aquí no hi ha problemes lingüístics" ... el dia que els catalans diguem prou a tanta imposició espanyolista a casa nostra i ens comportem lingüísticament com fan els espanyols a Catalunya, llavors TINDREM problemes, i greus! Però és clar, esperar que els catalans defensem els nostres drets lingüístics davant la xuleria ecspanyola és potser propi de somiatruites...els catalans, sempre, amb el cap cot davant els espanyols, o no???? Tenim eleccions a la tardor (o abans), potser ja és h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 de febrer de 2010, 10.37 h

Quim, el pitjor de tot és que els catalans són cecs. Viuen, els sembla, al país de les meravelles. Més a més, no llegeixen, no s'informen i no contrasten. Val a dir però, que lamentablement, tu, jo i tothom, parlem dels catalans genèricament refereint-nos a la gent que viu a Catalaunya. Però quants catalans de soc a rel hi quedem entre aquesta gent que he esmentat ????.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
15 de febrer de 2010, 09.37 h

Ja sabem que els feixistes espanyoleros hi són al darrere,el que resultaria extrany seria que no intervinguessin.Encara no hem oblidat les amenaces i extorsions en el tema dels atemptats dels trens a madrid ni amb el tema de les seleccions catalanes a Fresno.Mentre no tinguem un estat propi que ens defensi i ens desfem d´aquesta merda d´estat que anomenen espanya que ens va a la contra en tot,sempre estarem sotmesos a xantatges,boicots,tergiversacions i vexacions que a sobre paguem nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
15 de febrer de 2010, 08.19 h

Vamos, que cuando este colectivo detecta que algún medio extranjero informa objetivamente a sus lectores sobre como afecta el ultranacionalismo fascista catalán que practicáis a la vida en esta región, se preocupa de hacerle llegar vuestra visión distorsionada de la realidad...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.