directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 06:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El comerç de Catalunya, cada cop més independent d'Espanya

La tendència apunta cap a la desconnexió d’Espanya

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un informe que per primera vegada ha incorporat les anomenades taules input-output, que permeten comparar tots els sectors de l'economia, i s'arriba a la conclusió que poc a poc hi ha un canvi d'orientació del comerç català: cada cop més es dirigeix cap a la UE i no pas cap a l'Estat espanyol.
port barcelona comerç industria
El port de Barcelona, una zona de grana ctivitat comercial i industrial

Comparteix
   


Etiquetes
directe!cat us va explicar fa uns dies que el PIB de Catalunya estava imparable amb un creixement constant des de l'entrada a la UE. Una de les causes que explicaven el fet és la ràpida integració de l'economia catalana al mercat europeu i consegüentment el canvi d'orientació del nostre comerç, cada cop més enfocat cap a i menys cap a l'Estat Espanyol.

Doncs ara, tot i que les xifres són encara tímides i el període d’evolució és força ampli, es pot afirmar ja que la tendència de desconnexió d’Espanya per part de bona part dels empresaris catalans és un fet.

I no ens ho inventem nosaltres, no. El Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un informe que per primera vegada ha incorporat les anomenades taules input-output, així ho explica. A més, és la primera vegada també que aquest tipus d’estudi es fa des de la màxima institució del país. Els dos anteriors que s’havien fet fins ara, el 1967 i el 1987, van ser elaborats per la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les dades a destacar de l'informe són que el grau d’obertura de l’economia catalana ha crescut 25 punts, així com que el pes de les exportacions sobre el PIB ha passat del 56% el 1987 al 68% el 2001. No ens enganyem, l'Estat espanyol segueix sent el principal destí del comerç i de la indústria catalana però, s'ha reduït fortament. Concretament, les vendes al mercat espanyol s'han reduït en 3,3 punts el seu pes relatiu sobre el total, mentre que aquelles que s’han fet amb la resta del món han augmentat 15,4 punts.

Però no tot són flors i violes. L'informe també delata tres que es poden millorar. Així mateix, la terciarització de l’economia catalana, a més de comportar el debilitament de sectors manufactureres de gran tradició, com la indústria tèxtil, la química o l’alimentació, aboca cada vegada més el jovent català a un tipus de feina sovint precaritzat, temporal i de molt poca qualificació.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.