directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

L'Euskadi del PP no existeix: El 96% dels pares tria escolaritzar els fills en èuscar

Els populars duien setmanes assegurant que faltaven aules per escolaritzar en castellà

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La tesi del PP segons la qual el PNB havia segrestat l'educació basca i imposat l'èuscar a contranatura cau pel seu propi pes. En el primer any del nou sistema de matriculació, que ha de 'garantir la llibertat d'elecció de les famílies', només el 3,9% dels pares de nous alumnes ha escollit una educació íntegrament en castellà, mentre que el 96% dels nous alumnes triaran models bilingües o íntegrament en èuscar. Només 732 alumnes s'han acollit a estudiar només en castellà pels 18.456 que ho faran en la llengua pròpia del País Basc. A més els canvis forçats per l'executiu López han provocat problemes de matriculació a una cinquantena de pares que volen escolaritzar en èuscar, mentre que els problemes entre aquells que volen educació espanyola han estat pràcticament inexistents.
escola, aula, escolars
Comparteix
   

Tal com explica Deia, les preferències lingüístiques dels bascos continuen clares, independent de les polítiques i els discursos que promou l'aliança PSE-PP des d'Ajuria Enea. Fins ara, el PP acusava els successius governs del PNB d'imposar l''adoctrinament nacionalista' des de les escoles.

Segons les dades del Departament d'Educació del Govern Basc, el 96% de les matrícules de nous alumnes han triat el model B (bilingüe) i el model D (únicament en basc), mentre que només el 3,9% ha escollit l'alternativa en castellà, el que signifiquen 732 matrícules en castellà, 4.135 pel model bilingüe i 13.559 pel model únicament en èuscar.

Els problemes de matriculació, només en l'èuscar

Per altra banda, el Departament d'Educació també s'ha referit a les sol·licituds no ateses per falta de plaça, i en total se'n comptabilitzen 47 pels models B i D per només 6 incidències entre els qui volen estudiar en castellà. Aquest fet demostra que no existeix cap tipus de marginació cap als pares que volen escolaritzar en castellà a Euskadi, ans al contrari, els pares que volen escollir models èuscars són els que pateixen dificultats.

Amb les dades oficials es tanca la polèmica iniciada pel PP basc, que tot i la seva escassa representació electoral manté una posició de privilegi al Govern, després d'acusar durant setmanes als centres privats de no facilitar aules per aplicar-hi el model espanyol. Finalment s'ha demostrat que la decisió dels centres era l'adequada, perquè en cap cas ha estat necessari obrir aules a l'espanyol degut a la demanda inexistent.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Mengano fletxa Barcelona
19 de febrer de 2010, 09.16 h

Que avoleixin el castellà d`Euskadi, els romans no van poder amb ells i tampoc podran els castellans. La llengua basca és patrimoni de la humanitat, és la única llengua ibera i preromana que ha sobreviscut, així parlavem els íbers abans que vinguessin els romans. La llengua dels que viuen a extremadura, andalusia, castella-la mancha, castella-lleó, etc.. s`hauria d`erradicar i abolir del territori basc. Gora Euskadi Lliure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
18 de febrer de 2010, 11.42 h

I fills d'aquestes fills de putes que no volen que els seus fills saben parlar llengua del país, quin futur de marginazició tenen ? Aquestes pares no es enviat al preso per maltractament dels seus fills ( a moltes països moderns quan pares fan coses contra possibilitat els seus fills perden custodi dels seus fills ).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.