Rajoy s’acarnissa amb les rendes mitjanes
El degoteig de mesures fiscals del Govern de Rajoy beneficien clarament les rendes més altes de les elits de l’estat espanyol
La banca i les grans corporacions disposen un embull de deduccions fiscals aplicades al impost de societats que els permet tributar el mínim pels seus beneficis. La pujada de l’IRPF de l’executiu de Rajoy recaurà bàsicament sobre les rendes mitjanes que aportaran dues terceres parts dels 4000 milions d’euros de nou ingrés fiscal. Les grans corporacions paguen, en proporció, menys impostos que una renda mitjana, tot i que concentren el 58,6% del total de beneficis a l’estat espanyol. El greuge però no acaba aquí, pel que fa a l’amnistia fiscal del ministre Montoro, tot apunta a que el benefici recaurà sobre un grup selecte i reduït de contribuents.
L’amnistia fiscal per a qui?
Segons experts consultats, l’eficàcia de la mesura del ministre Montoro, pel que fa a la qüestió recaptatòria és decididament limitada. Els requeriments del decret deixen fora la major part del “diner negre” ordinari, que normalment es “refugia” en tipus d'actius i béns que no són els que es preveu en el decret. Tal i com va reconèixer el ministre Montoro, la pretensió del govern de l’estat és incentivar, bàsicament, una política de repatriació de capitals des de l'exterior. Com tothom sap, la tinença d'actius financers en paradisos fiscals no és cosa de gent d'estar per casa. Estem parlant, segurament, de fortunes provinents de grans “pelotazos” immobiliaris o urbanístics, de “bons” o retribucions desorbitades de directius d'alt nivell o, de diner provinent de negocis tèrbols o de d’origen delictiu. Tot assenyala que la voluntat de l’executiu de Rajoy és protegir certs interessos o blindar a certes persones, perquè els supòsits de l’aplicació de la norma són en extrem reduïts, tant, que la norma sembla feta ad hoc per ser aplicada només a un grup més aviat reduït i selecte de contribuents.
A més, tal i com va publicar el directe!cat el fet que el decret es produís després que el Govern de Rajoy fitxes al que era director general de l'assessoria jurídica del grup Santander, Jaime Pérez Renovales, com a subsecretari de presidència, en un moment delicat per als titulars dels comptes opacs en la filial del banc britànic HSBC a Suïssa - entre els que hi ha el propietari del Banc Santander, Emilio Botín, ara amb problemes amb hisenda- ha despertat tot tipus de suspicàcies.