L’estàtua, on hauria de ser
Diverses personalitats barcelonines demanen a l’alcalde de la ciutat que es restauri una estàtua de la República al seu lloc original que ara ocupa un escut borbònic
Plaça Joan Carles I. Cruïlla entre el Passeig de Gràcia i la Diagonal. Actualment, hi ha un obelisc nu i un pedestal buit amb l’escut borbònic coronant la plaça. Quelcom una mica pobre per tractar-se d’una cruïlla tan concorreguda i turística. El cas és que no sempre havia estat així. Fins l’entrada de l’exèrcit feixista a Barcelona per la Guerra Civil l’any 1939 al centre de la plaça hi havia un monument dedicat al republicà Francesc Pi i Maragall, composat per una estàtua simbolitzant la República i un medalló amb l’efígie del republicà. El monument es va desmuntar el 39 i a hores d’ara encara no ha estat restaurat al seu lloc d’origen. Per això, diverses personalitat barcelonines demanen a l’alcalde Xavier Trias que el recuperi.
El monument sencer, dels arquitectes Adolf Florensa i Josep Vilaseca, el constituïen un obelisc, l’estàtua de la República feta per l’escultor Josep Viladomat i el medalló amb l’efígie de Pi i Maragall fet per Josep Pié. Amb l’entrada de l’exèrcit feixista a la ciutat, el monument es va desmuntar. S’hi va deixar l’obelisc però es van retirar l’estàtua i el medalló per substituir-los per una estàtua de la Victòria franquista feta per Frederic Marès.El medalló segueix guardat i l’estàtua de la República es va ressituar a la plaça Llucmajor. No va ser fins al gener de l’any passat que l’Ajuntament de Barcelona va decidir retirar l’estàtua de la Victòria franquista per complir amb la llei de la memòria històrica. Ara la plaça té un aspecte, si més no, trist. Per això personalitats de la ciutat de Barcelona com ara Joan Manuel Tresserres, Víctor Alexandre, Joan Tardà, Santiago Espot, Alfred Bosch o Jordi Portabella, entre molts altres, demanen a l’alcalde Xavier Trias que torni a muntar el monument tal i com era l’original: l’obelisc, el medalló i l’estàtua de la República. A més, volen que la plaça canviï el nom de Plaça de Joan Carles I pel de Plaça de la República Catalana.