Sis pel·lícules catalanes a Màlaga
Un film català obrirà demà la Biznaga d'Or del festival de cinema de la ciutat i cinc més hi competiran
Sis pel·lícules catalanes, algunes amb director català i altres produïdes a Catalunya, competiran per la Biznaga d'Or al 15è Festival de Màlaga de cinema, on hi competeixen 13 films. El certamen, que arrenca dissabte i dura una setmana, l'obrirà la pel·lícula 'The Pelayos' del director català Eduard Cortés i on hi actuen Daniel Brühl, Lluís Homar i Eduard Fernández. De catalanes també hi participaran 'A puerta fría' del català Xavi Puebla; 'Memorias de mis putas tristes', de Henning Carlsen; 'Kanimambo' de Hwidar, Adán Aliaga y Carla Subirana; 'Els nens salvatges' de Patricia Ferreira, i 'El sexe dels àngels' de Xavier Villaverde. Les darreres quatre són de producció o coproducció catalana.
'The Pelayos' és el nou film del director Eduard Cortés i té com a protagonistes una família molt nombrosa de Madrid que als 90 va aconseguir enriquir-se desbancant casinos a través d'un mètode legal que es basava en les imperfeccions de les ruletes. En una entrevista a l'ACN, el director de 'The Pelayos', Eduard Cortés, va afirmar que la pel·lícula, que s'estrenarà el 27 d'abril, explica "la lluita per aconseguir un somni que en principi sembla impossible per un grup de gent amb molt poc poder". El film és una coproducció de Bausan Films, Afrodita, Alea Docs & Films, Kraken, LOS PELAYOS AIE, SL i Televisió de Catalunya.'A puerta fría', que també competeix a millor pel·lícula del festival, és del director català Xavi Puebla. El director ja va estar al festival amb 'Bienvenido a Farewell-Guttmann', amb la qual va obtenir dos Biznagas de Plata, a la millor actuació femenina para Ana Fernández i a la millor banda sonora per Mikel Salas. 'A puerta fría' narra las peripècies d'un venedor (Antonio Dechent) i les seves frustracions i esperances davant el món comercial. Puebla va explicar, també en declaracions a l'ACN, que aquest venedor, que interpreta Antonio Dechent, es troba "en hores baixes" i està "a un pas de perdre el treball i amb la fira més important del sector té una darrera oportunitat per reivindicar-se si aconsegueix el client daurat".
'Memorias de mis putas tristes', del danès Henning Carlsen, està coproduïda per la catalana Zip Films i és una adaptació del llibre de Gabriel García Márquez. El guió és de Jean-Claude Carriere i està protagonitzada per Emilio Echevarría. La història tracta sobre un periodista de 90 anys que no ha tingut una relació amb una dona sense haver de pagar pels seus serveis.
'Kanimambo' de Hwidar, Adán Aliaga y Carla Subirana explica tres històries inspirades en personatges reals que tenen lloc a Erati (Moçambic) amb la sanitat com a tema de fons. El film està produït per la catalana Eddie Saeta i Hispanocine PC.
'Els nens salvatges', de Patricia Ferreira, compta amb l'actuació de molts actors catalans com Marina Comas, Àlex Monner, Albert Baró, Aina Clotet o Emma Vilarasau. La pel·lícula, produïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya i Aralan Films, s'endinsa en el món de l'adolescència i els problemes de comunicació propis d'aquesta etapa.
Finalment, pel que fa a les pel·lícules catalanes, 'El sexe dels àngels' de Xavier Villaverde és una coproducció en la qual hi participa la catalana Dream Team Concept, així com CCFBR i Continental Producciones. Tracta sobre l'amor, el desig i la passió entre una parella.
Al festival, que s'inaugura aquest dia 21 fins el 28 de març, també s'hi podran veure altres pel·lícules com 'La suerte en tus manos' de Daniel Burman, 'Ali' de Francisco R. Baños, 'Buscando a Eimish', d'Ana Rodríguez, 'Wilaya' de Pedro Pérez Rosado, 'Miel de naranjas' d'Imanol Uribe, 'Carmina o revienta', de l'actor Paco León i la pel·lícula d'animació 'O Apóstolo' de Fernando Cortizo.
Curtmetratges i documentals catalans
Per altra banda, hi ha també curtmetratges i documentals catalans que estaran Festival de Màlaga. Pel que fa als curtmetratges, estaran presents 'Ahora no puedo', de Roser Aguilar, produïda per Ahora Puedo Producciones; 'Indirizzo', de David Pérez, produïda per Escándalo Films; 'Oz', d'Adrià López, produïda per Garage Films; 'The Yellow Ribbon', de Carlos Marques-Marcet, produïda per Lastor Media, UCLA School of Film and TV. Així mateix, en el cas dels documentals hi ha 'El Foso', de Ricardo Íscar produïda per Bausan Films, TVC i IDEC-UPF; 'Cuando seas padre comerás huevos', d'Àlex Pigem, Jorge Peña produïda pel Màster Documental Creatiu de la UAB; 'El difícil arte del paseo', d'Ivan García i 'Sibila', de Teresa Arredondo, produït per Casimúsicos Cine.