
Milions d’euros perduts en empleats públics que l’Estat no necessita
L’Administració General de l’Estat, malgrat tenir moltes competències transferides, ha anat augmentant el nombre d’efectius per fer feines inexistents.
“A Madrid, l’excés de funcionaris que hi són de més és escandalós”, eren les paraules de Manuel Millán Mestre, exdiputat del PP i membre de l’executiva del 1989 al 2000, durant la tertúlia de Manel Fuentes, dimecres passat. Segons el tertulià, no hi ha feina per tanta gent perquè mentre les competències estan transferides el nombre de funcionaris ha quedat intacte. També va assegurar que hi ha uns cossos funcionarials que son reticents a qualsevol cessió de poder real, i són els mateixos que davant la crisi reivindiquen la seva condició de funcionaris d’alta qualificació, posen pals a les rodes i assenyalen les CCAA per tal de mantenir els seus privilegis.
Contractació d’empleats públics innecessaris en creixementEs calcula que del total de treballadors públics a l’estat espanyol, un 22% pertanyen a l’Administració General de l’Estat, administració que ha vist créixer els seus efectius en els últims anys -segons dades de PIMEC entre 2004 i 2009 un 6%- la qual cosa no té cap lògica en un estat en el que les comunitats autònomes tenen transferides moltes competències i la transferència ha anat augmentant en el temps. La necessitat d’aprimar l’estructura de l’estat es fa cada vegada més evident, malgrat que el govern de Rajoy vulgui carregar els neulers del dèficit a les comunitats autònomes per no anar a la qüestió de fons. El looby funcionarial de Administració General de l’Estat és poderós, de fet, gran part de l’executiu de Mariano Rajoy prové del cos de funcionaris de l’estat.
Molts treballadors públics ociosos perquè el seu treball no existeix.
El 31 per cent dels treballadors públics a l’Administració General de l’Estat tenen titulació de grau superior o de grau mitjà i fan tasques tècniques, i el 69 per cent restant, tenen assignades tasques de baixa qualificació. Com que gran part dels serveis bàsics -neteja, manteniment, seguretat, etc.- s’han externalitat, i una gran part dels procediments administratius s'estan automatitzant, el resultat és que hi ha molta gent ociosa, que senzillament, no té res a fer, perquè el seu treball no existeix. No és d’estranyar doncs, que Millán Mestre assegurés que “Hi ha molta gent que van a comprar a mig matí i tornen al cap de dues hores... només cal fer una volta pels voltant dels ministeris i comprovar com els bars estan plens de funcionaris esmorzant i fent el “cafelito” durant una hora o hora i mitja”.